Smilodon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Smilodon ?
Fossil af Smilodon californicus på National Museum of  National History,Washington, DC
Fossil af Smilodon californicus
National Museum of
National History,Washington, DC
Bevaringsstatus
Kendes kun fra fossiler
Geologisk tidsalder:
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Carnivora (Rovdyr)
Familie: Felidae (Kattefamilien)
Underfamilie: Machairodontinae
Slægt: Smilodon
Lund, 1842
Arter
Smilodon californicus
Smilodon fatalis
Smilodon gracilis
Smilodon populator
Smilodon floridus
Smilodon neogaeus

Smilodon var en slægt af meget avancerede sabelkatte (tilhørende de ægte katte). Slægten bestod af tre arter (et utal af andre arter er beskrevet, men der er sandsynligvis blot tale om synonymer), nemlig S. gracilis, S. fatalis og S. populator. Smilodon hører til de dolktandede sabelkatte, karakteriserede ved lange slanke tænder modsat de kortere og oftest savtakkede scimitartandede S. gracilis er den mest primitive af de 3 og er udelukkende fundet i Nordamerika (2,5mio. -0,5mio). Den var som navnet antyder lettere bygget og havde desuden kortere hjørnetænder end de senere S. fatalis og S. populator.

Den mest kendte art er S. fatalis (1,2 mio. – 0,01 mio), som er fundet i et stort antal i tjæresøerne i Los Angeles (Rancho La Brea). Den var meget massiv af bygning og havde lange særdeles kraftige forben, hvilket ville have givet den en hyæneagtig positur i levende live. De lange hjørnetænder var modsat slægten Homotherium ikke savtakkede, men kunne dog have en svag ribbet-skærekant, som ofte blev slidt ned. Den var udbredt over det meste af det sydlige Nordamerika og dens sydlige udbredelsesgrænse var Peru i Sydamerika. S. populator (1,2mio. – 0,01mio) var den mest ekstreme af de 3 arter. Hjørnetænderne var enorme ca. 25 cm lange fra spids til rod, stikkende mere end 15cm udenfor gummen. Den var utrolig massiv og havde en skulderhøjde på omkring de 125 cm og en beregnet vægt på over 380kg. Kun den gigantiske Nordamerikanske løve Panthera leo atrox var større. S. populator var udbredt over det meste af det østlige Sydamerika, dog er de bedste fund gjort i Argentina.

Modsat populærvidenskabelige bøger er der ingen bevis for at Smilodon skulle have jaget mammutter, der har tværtimod nærmere været tale om bovider. Ligeledes må det slås fast, at til trods for navnet Sabeltiger ofte bruges, er den moderne tigre ikke tæt beslægtet med sabelkattene. [1] Smilodon var formodentlig tæt beslægtet med den ligeledes uddøde slægt Megantereon.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ August 09 2005 Sabertooths were no pussy cats – gene study Citat: "...Their analysis shows that the sabertooth cats diverged early on from the ancestors of modern cats and are not closely related to any living feline species..."
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: