Snu Seidenfaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Ebba Merethe "Snu" Seidenfaden, gift Abecassis (7. oktober 19404. december 1980) var en dansk forlægger. Hun var halvsøster til Tøger Seidenfaden.

Snu Seidenfaden, som hun blev kaldt fra barnsben af, var datter af journalist Jytte Bonnier (født Kaastrup-Olsen) og Dagbladet Informations medgrundlægger, Erik Seidenfaden i dennes første ægteskab. Hun voksede op i Stockholm, i stedfaderen bogforlægger Tor Bonniers hus Nedre Manilla, og blev student ved kostskolen Michael Hall i England, hvor hun mødte hun sin første mand Vasco Abecassis, der var opvokset i USA.

Hun startede sin forlæggerkarriere i London, blev gift med en portugisk mand ved navn Vasco Abecassis og kom derigennem til Lissabon. Hun fik tre børn med sin første mand. I midten af 1960'erne oprettede hun forlaget Dom Quixote, og på trods af, at Portugal dengang var et diktatur styret af Salazar og Caetano, udgav Seidenfaden bøger som Pippi Langstrømpe og værker af den russiske systemkritiker Aleksandr Solsjenitsyn i Portugal. Bland de portugisiske forfattere, som hun udgav er værd at nævne Alexandre O’Neill, Fernando Assis Pachero, Carlos de Oliveira, David de Jesus Mourão-Ferreira, Eduardo Lourenço, Natália de Oliveira Correia, José Cardoso Pires, António Lobo Antunes.

Det første ægteskab holdt ikke, og fra 1970 levede Snu Seidenfaden papirløst sammen med Portugals daværende premierminister Francisco de Sá Carneiro, der i den katolske land på det tidspunkt ikke kunne få en skilsmisse fra sin første ægteskab. Alligevel ledsagede hun ham offentligt i hans officielle arbejde og blev anerkendt som landets “første dame”. 

Parret omkom i et flystyrt den 4. december 1980. Kort efter takeoff fra Lissabon Lufthavn styrtede flyet, et Cessna 421, ned i en bygning i Camarate, Loures. Flyet var på vej til Porto, hvor premierministeren skulle vise sin støtte til præsidentkandidaten António Soares Carneiro (de er ikke beslægtede). Det er stadig uklart, trods mange gennemførte undersøgelser, hvorvidt der var tale om en ulykke eller et attentat.

Kilder[redigér | redigér wikikode]