Snu Seidenfaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Snu Seidenfaden
Født Ebba Merethe Seidenfaden
7. oktober 1940(1940-10-07)
København
Død 4. december 1980 (40 år)
Camarate, Portugal Rediger på Wikidata
Dødsårsag Flyulykke Rediger på Wikidata
Far Erik Seidenfaden Rediger på Wikidata
Mor Jytte Bonnier Rediger på Wikidata
Søskende Annelise Seidenfaden,
Mikael Bonnier Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forlægger Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ebba Merethe "Snu" Seidenfaden, gift Abecassis (født 7. oktober 1940, død 4. december 1980) var en dansk forlægger. Hun var halvsøster til Tøger Seidenfaden.

Snu Seidenfaden, som hun blev kaldt fra barnsben af, var datter af journalist Jytte Bonnier (født Kaastrup-Olsen) og Dagbladet Informations medgrundlægger, Erik Seidenfaden i dennes første ægteskab. Hun voksede op i Stockholm, i stedfaderen bogforlægger Tor Bonniers hus Nedre Manilla, og blev student ved kostskolen Michael Hall i England, hvor hun mødte hun sin første mand Vasco Abecassis, der var opvokset i USA.

Hun startede sin forlæggerkarriere i London, blev gift med en portugisisk mand ved navn Vasco Abecassis og kom derigennem til Lissabon. Hun fik tre børn med sin første mand. I midten af 1960'erne oprettede hun forlaget Dom Quixote, og på trods af, at Portugal dengang var et diktatur styret af Salazar og Caetano, udgav Seidenfaden bøger som Pippi Langstrømpe og værker af den russiske systemkritiker Aleksandr Solsjenitsyn i Portugal. Snu havde flere problemer med regimets politiske politi, PIDE, og flere litterære udgaver blev beslaglagt, især efter at hun opfordrede en sovjetisk forfatter, Jevgenij Jevtusjenko, til at besøge Portugal i 1967. Snu forsøgte at udgive tekster, der modsatte regimets idealer, som f.eks. om pillen, Vietnamkrigen eller krisen i kirken.

Bland de portugisiske forfattere, som hun udgav er værd at nævne Alexandre O’Neill, Fernando Assis Pacheco, Carlos de Oliveira, David de Jesus Mourão-Ferreira, Eduardo Lourenço, Natália de Oliveira Correia, José Cardoso Pires, António Lobo Antunes.

Det første ægteskab holdt ikke, og fra en gang i 1970'erne levede Snu Seidenfaden papirløst sammen med Portugals daværende premierminister Francisco de Sá Carneiro, der i den katolske land på det tidspunkt ikke kunne få en skilsmisse fra sin første ægteskab. Alligevel ledsagede hun ham offentligt i hans officielle arbejde og blev anerkendt som landets “første dame”. 

Parret omkom i et flystyrt den 4. december 1980. Kort efter takeoff fra Lissabon Lufthavn styrtede flyet, et Cessna 421, ned i en bygning i Camarate, Loures. Flyet var på vej til Porto, hvor premierministeren skulle vise sin støtte til præsidentkandidaten António Soares Carneiro (de er ikke beslægtede). Det er stadig uklart, trods mange gennemførte undersøgelser, hvorvidt der var tale om en ulykke eller et attentat. I 2019 udkom bogen "Det mørklagte attentat" hvor journalist og forfatter Eva Henningsen sandsynliggør, at der var tale om et attentat som landets politi og domstole gennem flere årtier har forsøgt at dække over. Eva Henningsen, der var kollega og veninde med Snu Seidenfaden, arbejdede flere år på at komme til bunds i sagen hvor hun mener at korruption, international våbenhandel, kold krig og konflikter i Mellemøsten var den røde tråd.[1]

I begyndelsen af marts 2019 blev filmen "Snu" udgivet i portugisiske biografer, og blev hurtigt den mest set (portugisisk) film i landet med omkring 60.000 tilskuere i den første måned. Filminstruktør er Patrícia Sequeira. Snu er spillet af skuespiller Inês Castel-Branco, og Francisco Sá Carneiro af Pedro Almendra.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ny bog: Det Mørklagte Attentat af Eva Henningsen Sean Dahl 25-04-2019 på portugalnyt.dk