Sommeraften på Skagen Sønderstrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sommeraften ved Skagen Sønderstrand
P.S. Krøyer - Summer evening on Skagen's Beach. Anna Ancher and Marie Krøyer walking together. - Google Art Project.jpg
P.S. Krøyer 1893
Olie på lærred
100 × 150 cm
Skagens Museum, Skagen
Katalog
H.Chr. Christensen:
P.S. Krøyer,
23.juli 1851-20. november 1909,
Fortegnelse over hans oliemalerier

Nr. 796 i kataloget
Kunstindeks Danmark

Et af P.S. Krøyers mest omtalte malerier, Sommeraften på Skagen Sønderstrand, blev solgt hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København den 29. august 1978 (auktion nr. 381/62) for 520.000 kr. til den tyske bladkonge Axel Springer, hvis enke senere forærede det til Skagens Museum, som modtog det i 1986, som tak for danskernes indsats for redning af jøderne i Danmark under 2. verdenskrig i 1943. Da maleriet dukkede op i Danmark var det så godt som ukendt. Det var købt på en udstilling i München i 1895 for små 5.000 kr. af den tyske operasangerinde Lilli Lehmann og havde i en årrække hængt i en østrigsk bjerghytte.

Maleriet Sommeraften ved Skagen Sønderstrand blev i 2005 konserveret, under dette arbejde fandt man sandskorn i oliemalingen over hele maleriet, dette tyder altså på at Krøyer har haft maleriet med på stranden under udførelsen af maleriet. For selv et maleri af denne størrelse (100 x 150 cm) var det vigtigt Krøyer at udføre arbejdet som friluftsmaleri, dette gælder landskabet, Anna Ancher og Marie Krøyer har han sandsynligvis malet efter fotografi, der findes to fotografier af damerne gående ved vandkanten på stranden.[1][2]

Krøyer malede flere skitser inden han færdiggjorde det endelige maleri, blandt et lille studie, som blev kopieret af Michael Ancher.

Skilt ved maleriet Sommeraften ved Skagen Sønderstrand på Skagens Museum


Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]