Sophie Petersen (geograf)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sophie Petersen
Født 15. februar 1885 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 11. oktober 1965 (80 år) Rediger på Wikidata
Bagsværd, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Garnisons Kirkegård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted N. Zahles Skole Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Pædagog, fotograf, skribent, geograf, foredragsholder Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Nørre Gymnasium Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Tagea Brandts Rejselegat,
Ridder af Dannebrog Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sophie Clausine Petersen (født 15. februar 1885 i København, død 11. oktober 1965 i Bagsværd) var en dansk geograf og pædagog.

Sophie Petersen blev uddannet cand.mag. i naturhistorie og geografi og underviste som lektor ved Nørre Gymnasium 1920-55.

Med udgangspunkt i de mange rejser, som hun foretog, holdt hun foredrag og skrev flere bøger, bl.a. Danmarks gamle Tropekolonier (1946). Hun blev Ridder af Dannebrog 1953 og modtog Tagea Brandts Rejselegat 1957.

Hun var medlem af bestyrelserne for Almindelig dansk Cand. Mag. Organisation, senere Dansk Magisterforening, og Gymnasieskolernes Lærerforening. Hun var endvidere ansvarlig for undervisningen i skolehygiejne og sundhedslære ved pigeskolernes faglærerindeeksamen i årene 1917-59, medlem af bestyrelsen for foreningen Den danske Pigeskole 1942-53 og i samme periode redaktør af foreningens nordiske tidsskrift Bog og Naal. Hun var også i bestyrelsen for Foreningen for Gymnasiets og Seminariets Lærere i Naturfag 1912-52, i 23 år som formand, hvorefter hun blev udnævnt til æresmedlem. Hun var tillige censor i geologi ved Københavns Universitet 1916-57, medlem af bestyrelsen for Dansk Geologisk Forening 1919-22, formand for Geografforeningen 1934-36 og Correspondent Member of The Society of Women Geographers i USA. Hendes nationale sindelag gav sig bl.a. udtryk i hendes engagement i Landsforeningen for Hjemstavnskultur, som hun var med til at stifte 1939 og formand for 1942-56.

Hun er begravet på Garnisons Kirkegård.

Forfatterskab[redigér | rediger kildetekst]

  • Sophie Petersen: Grønland i Hverdag og Fest; C. A. Reitzels Forlag, København 1928
  • Sophie Petersen: "Færøerne" (Faglig Læsning No. 27. Tidsskrift for Skole og Hjem); Aug. Olsens Boghandel, København, Hellerup 1930
  • Sophie Petersen: Paa Cykle gennem Danmark; C. A. Reitzels Forlag, Kjøbenhavn 1931
  • Sophie Petersen: "Island" (Faglig Læsning Nr. 38, redigeret af Jørgen Banke og S. P. Fredebo); Aug. Olsen Boghandel, København-Hellerup 1931

På internettet[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabelige biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi