Sophus Bauditz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Sophus Bauditz

Sophus Gustav Bauditz (23. oktober 1850 i Aarhus16. august 1915 i København) var en dansk skolemand, forfatter og dramatiker.

Han var søn af oberst i dragonerne Peter Gustav Bauditz (død 1877) og Cornelia Anine Magdalene født Clementsen og blev født i Aarhus, blev 1869 student og tog 1875 juridisk embedseksamen, 1. januar 1881 blev han ansat som bestyrer af det Kongelige Teaters elevskole, blev 1884 bibliotekar ved det Moltke-Bregentvedske bibliothek og blev medlem af kommissionen for Afholdelse af almindelig Forberedelseseksamen. Som skolemand gjorde han karriere som skoledirektør i København, og han opnåede ærestitlen professor.

Hans debut som forfatter fandt sted 1873 med Ved Søen og i Skoven, hvorefter fulgte Himmelbjærget, Blade af Otto Langes Ungdomsliv (1876), Arabesker (1877), Under aaben Himmel (1882), Klokkestøberen og andre Noveller (1886) og Novelletter (1887). Især i de seneste af disse samlinger har Bauditz tilegnet sig en smuk kompositionskunst, og både i dem og de tidligere arbejder får fremstillingen en tiltalende friskhed fra det førstehånds-bekendtskab med naturen, forfatteren har erhvervet sig under et kraftigt sportsliv på sejladsens og jagtens områder.

På det kongelige Teater har Bauditz fået opført enaktsskuespillet Mands Mod 1879, lystspillet I Mester Sebalds Have (med musik af Peter Erasmus Lange-Müller) 1880 og operaen I Møllen (musik af Axel Grandjean) 1885; desuden har han oversat forskellige operatekster for teatret (bl.a. Arrigo Boitos Mefistofeles), ligesom han har omplantet to rækker af den italienske forfatter Edmondo de Amicis soldaterhistorier på dansk.

Sophus Bauditz' skuespil findes bevaret i Dramatisk BibliotekDet Kongelige Bibliotek.

Fra januar 1878 indtil bladets ophør i 1882 skrev Bauditz de litterære anmeldelser i Fædrelandet.

1880 blev han gift med Emilie (Emmy) Ida Jeanine Augustinus, født 15. februar 1860, datter af fabriksejer i København Ludvig Augustinus.

Han var Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand.

Han er begravet på Vestre Kirkegård.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Gustav Bauditz, Sophus Bauditz – Hans Liv og Digtning, Nyt Nordisk Forlag, 1917.
  • "Af Sophus Bauditz' Dagbøger", Pressens Magasin, september-december 1916.
  • Kraks Blå Bog 1910

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af P. Hansen. i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 1. bind, side 604, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.