Sopron

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sopron
Sopron, Ödenburg Rediger på Wikidata
Soprons byvåben Soprons byflag
Overblik
Land Ungarn Ungarn
Borgmester Ciprián Farkas[1][2] Rediger på Wikidata
Provins Győr-Moson-Sopron
Postnr. 9400 Rediger på Wikidata
Telefonkode 99 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 61.784 (2023) Rediger på Wikidata
 - Areal 169 km²
 - Befolknings­tæthed 366 pr. km²
Andet
Tidszone Centraleuropæisk tid
UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.sopron.hu
Oversigtskort

Sopron (tidligere også kendt under det tyske navn Ödenburg) er en by i det nordvestlige hjørne af Ungarn med 61.784(2023) indbyggere. Byen ligger i provinsen Győr-Moson-Sopron på grænsen til nabolandet Østrig.

I 1500-tallet var Sopron centrum for de lutherske reformationskræfter i Ungarn.[3]

Da dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn blev opløst efter 1. verdenskrig, blev det meste af det historiske område Burgenland, som Sopron lå i, udskilt fra Ungarn og en del af Østrig. I Sopron og byens opland, hvor der var flere ungarsktalende end i resten af det primært tysktalende Burgenland, blev der dog i 1921 afholdt folkeafstemningen i Sopron, om byen og omgivelserne skulle forblive i (det nye) Ungarn eller i stedet overgå til Østrig.[4] Det var det eneste sted, hvor de sejrende Entente-magter tillod en folkeafstemning for at afgøre Ungarns grænser. Ved afstemningen stemte knap 73 % af byens indbyggere for tilknytning til Ungarn. I de omliggende landsbyer var tilslutningen mindre stærk. I fem af de omliggende otte distrikter var der størst tilslutning til Østrig, men samlet stemte ca. to tredjedele for forbliven i Ungarn.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ungarsk geografiSpire
Denne artikel om ungarsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi