Spækhugger (sejlbåd)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sejlmærke.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Spækhugger. (Se også artikler, som begynder med Spækhugger)

Spækhuggeren er en 24 fods sejlbåd (knap 7,5 m), der blev designet af Peter Bruun sidst i 60'erne og sat i produktion i 1970. Den blev en populær lystbåd og kendt som en hurtigsejlende båd, der kunne bruges både til kapsejlads og familietur. Der blev produceret over 300 både indtil sidst i 1980'erne. Omkring år 2008 er produktionen genoptaget af Peter Bruun.

Spækhuggeren er formet efter Utzons 30 kvadratmeter spidsgatter, men har i modsætning til denne finnekøl, hvilket øger manøvredygtigheden. Endvidere er spækhuggeren - som en af de første masseproducerede danske lystfartøjer - bygget i glasfiber.

Spækhuggeren tilhører gruppen af spidsgattede både. Denne typiske danske skrogform genfindes bl.a. i Lynæsjollen og vikingeskibene.

I forhold til moderne både med tilsvarende længde er spækhuggeren en forholdsvis tung båd; 2.280 kg. Den tunge køl - der udgør 60 procent af bådens vægt - sikrer en høj krængningsstabilitet og bløde bevægelser i vandet. For at kompensere for den høje vægt, er spækhuggeren udstyret med en sejloverflade på godt 40 kvadratmeter fraregnet spileren. Denne forholdsvis store sejloverflade bidrager til at gøre spækhuggeren til en hurtig båd i let vind.

Spækhuggeren er en af de mest benyttede kapbåde i Danmark og har opnået ry for at være et alsidigt fartøj. Båden kan ikke plane, hvorfor dens hastighed gennem vandet er begrænset til godt 6 knob (omtrent 11 km/t), dog med undtagelser under perfekte forhold hvor tophastigheden kan nå op til 10 knob.

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]