Spansk kappe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En "spansk kappe" fra Freiburg, Tyskland (hvor den kaldtes "schandmantel".

En spansk kappe var et strafferedskab der anvendtes bl.a. i Danmark indtil 1770'erne hvor Johann Friedrich Struensee stoppede anvendelsen af det.

Den spanske kappe bestod af en for den ene ende åben tønde med et hul i bunden, stort nok til at lade et hoved passere. Redskabet anbragtes på personer, der havde givet anledning til offentlig uro, prostituerede kvinder og lignende, og straffen bestod i, at synderen i det for de forbipasserende latterlige kostume enten førtes gennem byens gader (således f.eks. Rosiflengius i Ludvig Holbergs komedie Det lykkelige Skibbrud) eller anbragtes i kirketiden ved kirkedøren som genstand for den ind- og udgående menigheds spot.

Forseelsens art fremgik af en på "Kappen" anbragt seddel. I København brændte det sidst kendte eksemplar af dette redskab af denne art ved byens brand 1795, og straffen var i Danmark allerede dengang for længst gået af brug.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.