Spring til indhold

Spanskrør (afstraffelsesmiddel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Spanskrør. (Se også artikler, som begynder med Spanskrør)

Et spanskrør, også kaldet rotting, er en kæp, der blev brugt til korporlig afstraffelse i skolevæsenet. Den var typisk omkring 1 m langt og fremstillet af bambus, en stængel af spanskrørspalmen, knap 0,5 cm i diameter og let bøjelig, og brugt til at slå elever, der havde forbrudt sig mod skolens reglement.

Lærerinstruksen fra 1814 tillod lærere at straffe børn under 10 år "med et lidet Riis; de større med en tynd Tamp uden Knuder".

I Københavns Kommune var det i 1844 tilladt at straffe "med en tynd Tamp uden Knuder eller med en Rotting, men ikke med Riis, og kun med Slag på Ryggen". I 1860 var brug af "et tyndt Spanskrør" tilladt. Fra 1938 dog kun mod bagdel og uden på tøjet med højst tre slag.

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

SkoleSpire
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.