Specialbed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Specialbede er bedtyper, som hver har ét samlende tema. Det samlende kan enten være noget rent skønhedmæssigt, æstetisk, eller det kan dreje sig om bestemte vækstbetingelser, bestemte anvendelser eller bestemte, økologiske forudsætninger.

Tænker man sig at lave et bed for krydderurter, er det klogt at bemærke sig, hvilke vækstbetingelser planterne har det på deres naturlige voksesteder. Her er det f.eks. Rosmarin (Rosmarinus officinalis), som ses på sit voksested i Agriates-garrigue'en på Korsika.

Hvis bedet skal lykkes, må man være forberedt på, at tre forudsætninger skal opfyldes:

  1. Bedet skal være forberedt ordentligt, dvs. at man har den nødvendige viden om bedtypen, den jord og de planter, der skal bruges på stedet. Desuden skal man være forberedt på, at flere af bedene kun vil lykkes, hvis man har gjort en række praktiske forberedelser.
  2. Bedet skal anlægges rigtigt, dvs. at man får gjort det arbejde, som er nødvendigt for at etablere bedet. Det kræver viden, og det kræver håndelag – foruden muskelkraft, selvfølgelig.
  3. Bedet skal passes rigtigt, dvs. at man ved, hvad der skal gøres med bedet hen gennem året, at man har det nødvendige grej til at klare pasningen med, og at man faktisk får plejen udført på de rigtige tidspunkter.

Bede med et æstetisk tema[redigér | rediger kildetekst]

Bede med vækstbetingelser som tema[redigér | rediger kildetekst]

Bede med anvendelse som tema[redigér | rediger kildetekst]

Bede med økologisk tema[redigér | rediger kildetekst]