Erik Magnusson af Södermanland: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m ex fast størrelse
sprogret
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Hertig Erik Magnussons sekret.png|thumb|Erik Magnussons segl]]
[[Fil:Hertig Erik Magnussons sekret.png|thumb|Erik Magnussons segl]]
[[Fil:Hertig Erik Magnusson (från hans sigill).png|thumb|Erik Magnusson fra hans segl]]
[[Fil:Hertig Erik Magnusson (från hans sigill).png|thumb|Erik Magnusson fra hans segl]]
'''Erik Magnusson''', hertug af [[Södermanland]] [[1303]]. Erik blev født ca [[1282]] og døde i fangeskab på [[Nyköpingshus]] den [[16. februar]] [[1318]], begravet i [[Storkyrkan]] i [[Stockholm]]. Erik var søn af kong [[Magnus Ladulås]] og [[Helvig af Holstein]].
'''Erik Magnusson''', hertug af [[Södermanland]] [[1303]], blev født ca. [[1282]] og døde i fangeskab på [[Nyköpingshus]] den [[16. februar]] [[1318]], begravet i [[Storkyrkan]] i [[Stockholm]]. Erik var søn af kong [[Magnus Ladulås]] og [[Helvig af Holstein]].


== Ærgerrig ==
== Ærgerrig ==
Erik blev tidligt mere populær end broderen [[Birger Magnusson af Sverige|Birger]], som arvede den svenske krone. I sin modstand mod sin bror, kongen, fik han støtte af sin anden bror [[Valdemar Magnusson]]. Erik er blevet nævnt som både dygtigere og mere intelligent end sin bror, kong Birger. Han var også modig og ærgerrig, og hans sociale egenskaber skaffede ham mange tilhængere.
Erik blev tidligt mere populær end broderen [[Birger Magnusson af Sverige|Birger]], som arvede den svenske krone. I sin modstand mod sin bror, kongen, fik han støtte af sin anden bror, [[Valdemar Magnusson]]. Erik er kaldt både dygtigere og mere intelligent end sin bror, kong Birger. Han var også modig og ærgerrig, og hans sociale egenskaber skaffede ham mange tilhængere.


== Gift med Ingebjørg af Norge ==
== Gift med Ingebjørg af Norge ==
Som ung blev Erik forlovet med [[Ingebjørg Håkonsdatter]] af [[Norge]]. Da han krævede bryllup i [[1308]] værgede kong [[Håkon 5. Magnusson]] af Norge sig mod at bortgive sin datter da Norge var allieret med Sverige i henhold til tidligere aftaler, og Erik var en udfordrer til den svenske trone.
Som ung blev Erik forlovet med [[Ingebjørg Håkonsdatter]] af [[Norge]]. Da han krævede bryllup i [[1308]], værgede kong [[Håkon 5. Magnusson]] af Norge sig mod at bortgive sin datter, da Norge var allieret med Sverige i henhold til tidligere aftaler, og Erik var en udfordrer til den svenske trone.


Erik gjorde senere en pilegrimsfærd til [[Wien]] og opløste derefter sin forlovelse med [[Sofia af Mecklenburg-Werle]] (død [[1339]]) og søsterdatter til kong [[Erik Menved]] af [[Danmark]]. Derefter optog han sin tidligere forlovelse med norske Ingebjørg som var et godt dynastisk valg da hun var norskekongens eneste barn. Erik fik det som han ville. I [[1312]] blev han gift med Ingebjørg Håkonsdatter i [[Oslo]]. Nogle år senere døde norskekongen.
Erik gjorde nu en pilgrimsfærd til [[Wien]] og ophævede sin forlovelse med [[Sofia af Mecklenburg-Werle]] (død [[1339]]) en søsterdatter til kong [[Erik Menved]] af [[Danmark]]. Derefter optog han sin tidligere forlovelse med norske Ingebjørg, som var et godt dynastisk valg, da hun var den norske konges eneste barn. Erik fik det som han ville. I [[1312]] blev han gift med Ingebjørg Håkonsdatter i [[Oslo]]. Nogle år senere døde hendes far.


== Opposition til den svenske krone ==
== Opposition til den svenske krone ==
Kong Birger frygtede med rette for sine brødre og deres planer. Han tvang dem til at signere et dokument i [[1304]] for at gjøre dem mindre farlige. Brødrene flygtede derefter til Norge, men i [[1305]] blev brødrene igen forsonet med kongen og fik deres hertugtitler tilbage.
Kong Birger frygtede med rette sine brødre og deres planer. Han tvang dem til at signere et dokument i [[1304]] for at gøre dem mindre farlige. Brødrene flygtede til Norge, men i [[1305]] blev de igen forsonet med kongen og fik deres hertugtitler tilbage.


Erik havde også landområdet [[Bohuslen|Båhuslen]] og [[Konghelle]] i enden af [[Oslofjorden]] som han på en eller anden måde havde fået af den norske konge under sit ophold, og nordlige [[Halland]] havde han fået af den danske konge Erik Menved. Erik planlagde at vælte Birgers [[marsk]] [[Torgils Knutsson]] som stod i vejen for hans egne planer. Eftersom præsteskabet var i opposition til marsken gav de sin støtte til Erik og pressede den svage Birger til at henrette Torgils Knutsson i [[1306]]. Ikke mere end et halvt år senere, i september 1306, befandt Birger selv sig i fængsel, indespærret af sine to brødre som derefter tog kontrollen over Sverige.
Erik havde også landområdet [[Bohuslen|Båhuslen]] og [[Konghelle]] i bunden af [[Oslofjorden]], som han havde fået af den norske konge under sit ophold, og det nordlige [[Halland]] havde han fået af den danske konge Erik Menved. Erik planlagde at vælte Birgers [[marsk]] [[Torgils Knutsson]], som stod i vejen for hans egne planer. Da præsteskabet var i opposition til marsken, gav de deres støtte til Erik og pressede den svage Birger til at henrette Torgils Knutsson i [[1306]]. Ikke mere end et halvt år senere, i september 1306, sad Birger selv i fængsel, indespærret af sine to brødre som derefter tog kontrollen over Sverige.


Birgers svoger, Erik Menved, kom med en hær for at støtte Birger. Kong Håkon af Norge var derimod blevet knyttet til de yngre brødre, og Erik specielt. I [[1308]] blev Erik og Valdemar tvunget af den danske konge til at løslade Birger, men under ydmygende betingelser. Da Birger var fri søgte han støtte i Danmark og striden begyndte på ny. Da Erik indgik en fredsaftale med Danmark som blev holdt skjult for kong Håkon mistede Erik den norske konges tillid. Kong Håkon krævede Kongshella tilbage, men Erik nægtede.
Birgers svoger, Erik Menved, kom med en hær for at støtte Birger. Kong Håkon af Norge var derimod blevet knyttet til de yngre brødre; Erik specielt. I [[1308]] blev Erik og Valdemar tvunget af den danske konge til at løslade Birger, men ydmygende betingelser. Da Birger var fri søgte han støtte i Danmark, og striden begyndte på ny. Da Erik indgik en fredsaftale med Danmark, som blev holdt skjult for kong Håkon, mistede Erik den norske konges tillid. Kong Håkon krævede Kongshella tilbage, men Erik nægtede.


== Krig med Norge ==
== Krig med Norge ==
Det førte i [[1309]] til krig mellem Norge og Erik Magnusson , og Danmark stillede sig på Norges side. Ved hjælp af sine strategiske evner lykkedes det Erik at ride stormen af, og besejre nordmændene og derefter danskerne som kom så langt som til [[Nyköping]] i [[1309]]. Erik angreb Norge og generobrede Båhuslen og Kongshella. Striden endte med en fredsaftale i [[Helsingborg]] hvor Sverige blev delt mellem Birger og hans to brødre, hertugene Erik og Valdemar. Erik fik [[Västergötland]], [[Dalsland]], [[Värmland]] og [[Kalmar]] og også det nordlige [[Halland]] som [[len]] under Danmark, og han lovede at overlade Kongshella til Norge igen.
Det førte i [[1309]] til krig mellem Norge og Erik Magnusson , og Danmark stillede sig på Norges side. Ved hjælp af sine strategiske evner lykkedes det Erik at ride stormen af og besejre nordmændene og derefter danskerne, som kom så langt som til [[Nyköping]] i [[1309]]. Erik angreb Norge og generobrede Båhuslen og Kongshella. Striden endte med en fredsaftale i [[Helsingborg]], hvorved Sverige blev delt mellem Birger og hans to brødre, hertugene Erik og Valdemar. Erik fik [[Västergötland]], [[Dalsland]], [[Värmland]] og [[Kalmar]] og det nordlige [[Halland]] som [[len]] under Danmark, og han lovede at overlade Kongshella til Norge igen.


Til trods for at Erik aldrig tilbageleverede Kongshella til Norge, og brød alle sine løfter til den norske konge, lykkedes det ham alligevel at få hans godkenelse til ægteskab. Forklaringen må være at kong Håkon var blevet en gammel mand som så at det han havde kæmpet for bare gled fra ham. I [[1312]] giftede Erik sig med den 11 år gamle Ingebjørg Håkonsdatter i Oslo, og i [[1316]] fødte hun ham en søn, Magnus, og i [[1317]] en datter.
Til trods for at Erik aldrig tilbageleverede Kongshella til Norge og brød alle sine løfter til den norske konge, lykkedes det ham alligevel at få hans godkendelse til ægteskab. Forklaringen må være, at kong Håkon var blevet en gammel mand, som så at det han havde kæmpet for bare gled fra ham. I [[1312]] giftede Erik sig med den 11 år gamle Ingebjørg Håkonsdatter i Oslo, og i [[1316]] fødte hun ham en søn, Magnus, og i [[1317]] en datter.


== Fanget ==
== Fanget ==
Erik havde næsten nået alle sine mål: han beherskede landområder bestående af dele af de tre nordiske kongedømmer, centreret ved kysten af [[Skagerrak]] og med [[Varberg]] som sæde; han havde en søn som var arving til kongedømmet Norge, og han var selv ''de facto'' hersker af Sverige.
Erik havde næsten nået alle sine mål: han beherskede landområder af dele af de tre nordiske kongedømmer centreret ved kysten af [[Skagerrak]] og med [[Varberg]] som sæde; han havde en søn som var arving til kongedømmet Norge, og han var selv ''de facto'' hersker af Sverige.


Den ambisiøse Erik blev stoppet af list da hans bror Birger, ''de jure'' hersker af Sverige, narrede ham til et gæstebud i Nyköping. Der fik Birger Erik og Valdemar arresteret og smidt i fængsel, natten mellom [[10. december|10.]] og [[11. december]] [[1317]]. Ingen ved hvad der egentlig skete med de to brødre, bortset fra at de forsvinder fra historien. Enten blev de sultet til døde eller blev henrettet i løbet af februar 1318.
Den ambisiøse Erik blev stoppet af list, da hans bror Birger ''de jure'' hersker af Sverige narrede ham til et gæstebud i Nyköping. Der fik Birger Erik og Valdemar arresteret og kastet i fængsel natten mellem [[10. december|10.]] og [[11. december]] [[1317]]. Ingen ved, hvad der egentlig skete med de to brødre: de forsvinder fra historien. Enten blev de sultet til døde eller henrettet i februar 1318.


== Eftermæle ==
== Eftermæle ==
Hele Norden var oprørt over brødrenes død, som fik mange til at glemme deres ugerninger og kun huske deres gode kvaliteter. Men Eriks ambitioner havde skabt store problemer for Sverige. Borgerkrigen i Sverige mellem brødrene var et af Sveriges mørke kapitler. Mange mennesker fra Norge, Sverige og Danmark døde på grund af deres ambitioner. Eriks liv blev positivt portrætteret i propagandaskriftet ''[[Erikskrøniken]]'' skrevet af hans tilhængere.
Hele Norden var oprørt over brødrenes død, som fik mange til at glemme deres ugerninger og kun huske deres kvaliteter. Men Eriks ambitioner havde skabt store problemer for Sverige. Borgerkrigen i Sverige mellem brødrene var et af Sveriges mørke kapitler. Mange mennesker fra Norge, Sverige og Danmark døde på grund af deres ambitioner. Eriks liv blev positivt skildret i propagandaskriftet ''[[Erikskrøniken]]'' skrevet af hans tilhængere.


== Børn ==
== Børn ==
Erik fik følgende barn med den norske prinsesse Ingebjørg Håkonsdatter:
Erik fik to børn med den norske prinsesse Ingebjørg Håkonsdatter:
* [[Magnus Eriksson af Sverige]] ([[1316]]-[[1374]]), konge af Sverige, og konge af Norge.
* [[Magnus Eriksson af Sverige]] ([[1316]]-[[1374]]), konge af Sverige og konge af Norge.
* [[Eufemia Eriksdatter af Sverige|Eufemia Eriksdatter]] ([[1317]]-[[1363]]/[[1370]]), gift med hertug [[Albrecht af Mecklenburg]] ([[1318]]-[[1379]])
* [[Eufemia Eriksdatter af Sverige|Eufemia Eriksdatter]] ([[1317]]-[[1363]]/[[1370]]), gift med hertug [[Albrecht af Mecklenburg]] ([[1318]]-[[1379]])
{{FD|1282|1318|Magnusson af Sødermanland, Erik}}
{{FD|1282|1318|Magnusson af Sødermanland, Erik}}

Versionen fra 3. aug. 2019, 23:42

Erik Magnussons segl
Erik Magnusson fra hans segl

Erik Magnusson, hertug af Södermanland 1303, blev født ca. 1282 og døde i fangeskab på Nyköpingshus den 16. februar 1318, begravet i Storkyrkan i Stockholm. Erik var søn af kong Magnus Ladulås og Helvig af Holstein.

Ærgerrig

Erik blev tidligt mere populær end broderen Birger, som arvede den svenske krone. I sin modstand mod sin bror, kongen, fik han støtte af sin anden bror, Valdemar Magnusson. Erik er kaldt både dygtigere og mere intelligent end sin bror, kong Birger. Han var også modig og ærgerrig, og hans sociale egenskaber skaffede ham mange tilhængere.

Gift med Ingebjørg af Norge

Som ung blev Erik forlovet med Ingebjørg Håkonsdatter af Norge. Da han krævede bryllup i 1308, værgede kong Håkon 5. Magnusson af Norge sig mod at bortgive sin datter, da Norge var allieret med Sverige i henhold til tidligere aftaler, og Erik var en udfordrer til den svenske trone.

Erik gjorde nu en pilgrimsfærd til Wien og ophævede sin forlovelse med Sofia af Mecklenburg-Werle (død 1339) en søsterdatter til kong Erik Menved af Danmark. Derefter optog han sin tidligere forlovelse med norske Ingebjørg, som var et godt dynastisk valg, da hun var den norske konges eneste barn. Erik fik det som han ville. I 1312 blev han gift med Ingebjørg Håkonsdatter i Oslo. Nogle år senere døde hendes far.

Opposition til den svenske krone

Kong Birger frygtede med rette sine brødre og deres planer. Han tvang dem til at signere et dokument i 1304 for at gøre dem mindre farlige. Brødrene flygtede til Norge, men i 1305 blev de igen forsonet med kongen og fik deres hertugtitler tilbage.

Erik havde også landområdet Båhuslen og Konghelle i bunden af Oslofjorden, som han havde fået af den norske konge under sit ophold, og det nordlige Halland havde han fået af den danske konge Erik Menved. Erik planlagde at vælte Birgers marsk Torgils Knutsson, som stod i vejen for hans egne planer. Da præsteskabet var i opposition til marsken, gav de deres støtte til Erik og pressede den svage Birger til at henrette Torgils Knutsson i 1306. Ikke mere end et halvt år senere, i september 1306, sad Birger selv i fængsel, indespærret af sine to brødre som derefter tog kontrollen over Sverige.

Birgers svoger, Erik Menved, kom med en hær for at støtte Birger. Kong Håkon af Norge var derimod blevet knyttet til de yngre brødre; Erik specielt. I 1308 blev Erik og Valdemar tvunget af den danske konge til at løslade Birger, men på ydmygende betingelser. Da Birger var fri søgte han støtte i Danmark, og striden begyndte på ny. Da Erik indgik en fredsaftale med Danmark, som blev holdt skjult for kong Håkon, mistede Erik den norske konges tillid. Kong Håkon krævede Kongshella tilbage, men Erik nægtede.

Krig med Norge

Det førte i 1309 til krig mellem Norge og Erik Magnusson , og Danmark stillede sig på Norges side. Ved hjælp af sine strategiske evner lykkedes det Erik at ride stormen af og besejre nordmændene og derefter danskerne, som kom så langt som til Nyköping i 1309. Erik angreb Norge og generobrede Båhuslen og Kongshella. Striden endte med en fredsaftale i Helsingborg, hvorved Sverige blev delt mellem Birger og hans to brødre, hertugene Erik og Valdemar. Erik fik Västergötland, Dalsland, Värmland og Kalmar og det nordlige Halland som len under Danmark, og han lovede at overlade Kongshella til Norge igen.

Til trods for at Erik aldrig tilbageleverede Kongshella til Norge og brød alle sine løfter til den norske konge, lykkedes det ham alligevel at få hans godkendelse til ægteskab. Forklaringen må være, at kong Håkon var blevet en gammel mand, som så at det han havde kæmpet for bare gled fra ham. I 1312 giftede Erik sig med den 11 år gamle Ingebjørg Håkonsdatter i Oslo, og i 1316 fødte hun ham en søn, Magnus, og i 1317 en datter.

Fanget

Erik havde næsten nået alle sine mål: han beherskede landområder af dele af de tre nordiske kongedømmer centreret ved kysten af Skagerrak og med Varberg som sæde; han havde en søn som var arving til kongedømmet Norge, og han var selv de facto hersker af Sverige.

Den ambisiøse Erik blev stoppet af list, da hans bror Birger de jure hersker af Sverige narrede ham til et gæstebud i Nyköping. Der fik Birger Erik og Valdemar arresteret og kastet i fængsel natten mellem 10. og 11. december 1317. Ingen ved, hvad der egentlig skete med de to brødre: de forsvinder fra historien. Enten blev de sultet til døde eller henrettet i februar 1318.

Eftermæle

Hele Norden var oprørt over brødrenes død, som fik mange til at glemme deres ugerninger og kun huske deres kvaliteter. Men Eriks ambitioner havde skabt store problemer for Sverige. Borgerkrigen i Sverige mellem brødrene var et af Sveriges mørke kapitler. Mange mennesker fra Norge, Sverige og Danmark døde på grund af deres ambitioner. Eriks liv blev positivt skildret i propagandaskriftet Erikskrøniken skrevet af hans tilhængere.

Børn

Erik fik to børn med den norske prinsesse Ingebjørg Håkonsdatter: