Republika Srpska: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fil:Flag_of_the_Republika_Srpska.svg erstatter Fil:Flag_of_Republika_Srpska.svg, som er blevet omdøbt af CommonsDelinker med begrundelsen: File renamed:
Præcision af historiske fakta samt kildehenvisninger
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Flag of the Republika Srpska.svg|thumb||Republika Srpskas flag]]
[[Fil:Flag of the Republika Srpska.svg|thumb|Folkemord skabte entitet (i Bosnien-Hercegovina) Republika Srpskas flag]]
[[Fil:Bosnia and Herzegovina, administrative divisions - en (entities) - colored.svg|thumb|Republika Srpska]]
[[Fil:Bosnia and Herzegovina, administrative divisions - en (entities) - colored.svg|thumb|Republika Srpska]]
[[Fil:Europe location RS.png|thumb|Republika Srpskas placering i Europa]]
[[Fil:Europe location RS.png|thumb|Republika Srpskas placering i Europa]]
{{kilder|dato=september 2017}}
{{kilder|dato=september 2017}}
'''Folkemord skabte “Republika Srpska”'''<ref>https://m.youtube.com/watch?v=GmIM2ad3M24</ref> (RS) (bosnisk/serbisk/kroatisk: Република Српска[РС]/Republika Srpska) genocid<sup>[[Banja Luka#cite%20note-3|[3]]]</sup> (folkemord) skabte og selvproklamerede entitet [[Republika Srpska]], er den serbisk dominerede entitet i Bosnien-Hercegovina. Den selvproklamerede folkemord skabte entitet “Republika Sprska”<sup>[[Banja Luka#cite%20note-4|[4]]]</sup> er blevet til som resultat af genocid (folkemord), forbrydelser mod menneskeheden<sup>[[Banja Luka#cite%20note-5|[5]]]</sup> samt masseudrydelse af ikke serbiske indbyggere i Bosnien-Hercegovina. Den selvproklamerede genocid (folkemord) skabte entitet “Republika Srpska”<ref>https://m.youtube.com/watch?v=GmIM2ad3M24</ref>som den dømte krigsforbryder Radovan Karadic<ref>https://en.m.wikipedia.org/wiki/Radovan_Karadžić</ref> bl.a. stod i spidsen for, er til verdens skam blevet “blåstemplet” ved hjælp af Dayton freds aftalen i 1995<sup>[[Banja Luka#cite%20note-6|[6]]]</sup> til trods for den kendsgerning, at “Republika Srpska” er et resultat af folkemord, forbrydelser mod menneskehed samt masseudryddelse af ikke serbiske indbyggere.
'''Republika Srpska''' (RS) (bosnisk/serbisk/kroatisk: Република Српска[РС]/Republika Srpska) er en af to politiske entiteter, der udgør staten [[Bosnien-Hercegovina]]. Den anden entitet hedder [[Føderationen Bosnien-Hercegovina]]. Republika Srpska omfatter den nordlige og østlige del af Bosnien og Hercegovina, dele af [[Krajina]], [[Posavina]], [[Hercegovina]] og [[Podrinje]].


Folkemord skabte Republika Srpska er en af to politiske entiteter, der udgør staten [[Bosnien-Hercegovina]]. Den anden entitet hedder [[Føderationen Bosnien-Hercegovina]]. Folkemord skabte Republika Srpska omfatter den nordlige og østlige del af Bosnien og Hercegovina, dele af [[Krajina]], [[Posavina]], [[Hercegovina]] og [[Podrinje]].
Republika Srpskas areal er 24.525,5 km², og republikken har 1.218.107<sup>([[pr. 2013|folketælling 2013]])</sup> indbyggere. I følge folketællinger fra 2013 var den etniske fordeling: 82,22% [[serbere]], 14,10% [[bosniakker]], 2,43% [[kroatere]] og 1,25% andre ([[roma (folkeslag)|romaer]], [[jøde]]r).


Folkemord skabte Republika Srpskas areal er 24.525,5 km², og entiteten har 1.218.107<sup>([[pr. 2013|folketælling 2013]])</sup> indbyggere. I følge folketællinger fra 2013 var den etniske fordeling: 82,22% [[serbere]], 14,10% [[bosniakker]], 2,43% [[kroatere]] og 1,25% andre ([[roma (folkeslag)|romaer]], [[jøde]]r).
Hovedstaden er [[Sarajevo]], mens området ledes administrativt fra [[Banja Luka]].


Hovedstaden i Bosnien-Hercegovina er [[Sarajevo]], mens området af den folkemord skabte entitet Republika Srpska ledes administrativt fra byen [[Banja Luka]].
I forhold til territoriet har Republika Srpska lange og snoede grænser, på visse steder danner grænserne smalle "korridorer", der forbinder de serbiske områder. Lommen omkring byen [[Brcko|Brčko]], hvis bredde kun er 5 km, har særskilt status under både Bosnien-Hercegovinas og Republika Srpskas juristiktion. Den samlede grænselængde af Republika Srpska er omkring 2.170 km.


I forhold til territoriet har den folkemord skabte Republika Srpska lange og snoede etniske grænser, på visse steder danner grænserne smalle "korridorer", der forbinder de serbiske områder. Lommen omkring byen [[Brcko|Brčko]], hvis bredde kun er 5 km, har særskilt status under både Bosnien-Hercegovinas og den folkemord skabte Republika Srpskas juristiktion. Den samlede grænselængde af folkemord skabte Republika Srpska er omkring 2.170 km.
Præsident: Milorad Dodik (2010- )

<ref>https://www.france24.com/en/20180814-bosnian-serb-leader-denies-scale-srebrenica-massacre</ref>

Valgt represæntant for folkemord skabte “Republika Srpska”:

Milorad Dodik (serber) (2010- ) (som ikke anerkender at der har været genocid (folkedrab) i Srebrenica<ref>https://www.dw.com/en/bosnian-serb-leader-milorad-dodik-disputes-1995-srebrenica-genocide/a-45084925</ref>og spænder ben for Bosnien-Hercegovinas indmeldelse i EU.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 4. aug. 2019, 00:19

Folkemord skabte entitet (i Bosnien-Hercegovina) Republika Srpskas flag
Republika Srpska
Republika Srpskas placering i Europa
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Folkemord skabte “Republika Srpska”[1] (RS) (bosnisk/serbisk/kroatisk: Република Српска[РС]/Republika Srpska) genocid[3] (folkemord) skabte og selvproklamerede entitet Republika Srpska, er den serbisk dominerede entitet i Bosnien-Hercegovina. Den selvproklamerede folkemord skabte entitet “Republika Sprska”[4] er blevet til som resultat af genocid (folkemord), forbrydelser mod menneskeheden[5] samt masseudrydelse af ikke serbiske indbyggere i Bosnien-Hercegovina. Den selvproklamerede genocid (folkemord) skabte entitet “Republika Srpska”[2]som den dømte krigsforbryder Radovan Karadic[3] bl.a. stod i spidsen for, er til verdens skam blevet “blåstemplet” ved hjælp af Dayton freds aftalen i 1995[6] til trods for den kendsgerning, at “Republika Srpska” er et resultat af folkemord, forbrydelser mod menneskehed samt masseudryddelse af ikke serbiske indbyggere.

Folkemord skabte Republika Srpska er en af to politiske entiteter, der udgør staten Bosnien-Hercegovina. Den anden entitet hedder Føderationen Bosnien-Hercegovina. Folkemord skabte Republika Srpska omfatter den nordlige og østlige del af Bosnien og Hercegovina, dele af Krajina, Posavina, Hercegovina og Podrinje.

Folkemord skabte Republika Srpskas areal er 24.525,5 km², og entiteten har 1.218.107(folketælling 2013) indbyggere. I følge folketællinger fra 2013 var den etniske fordeling: 82,22% serbere, 14,10% bosniakker, 2,43% kroatere og 1,25% andre (romaer, jøder).

Hovedstaden i Bosnien-Hercegovina er Sarajevo, mens området af den folkemord skabte entitet Republika Srpska ledes administrativt fra byen Banja Luka.

I forhold til territoriet har den folkemord skabte Republika Srpska lange og snoede etniske grænser, på visse steder danner grænserne smalle "korridorer", der forbinder de serbiske områder. Lommen omkring byen Brčko, hvis bredde kun er 5 km, har særskilt status under både Bosnien-Hercegovinas og den folkemord skabte Republika Srpskas juristiktion. Den samlede grænselængde af folkemord skabte Republika Srpska er omkring 2.170 km.

[4]

Valgt represæntant for folkemord skabte “Republika Srpska”:

Milorad Dodik (serber) (2010- ) (som ikke anerkender at der har været genocid (folkedrab) i Srebrenica[5]og spænder ben for Bosnien-Hercegovinas indmeldelse i EU.

Se også

Koordinater: 44°45′N 17°19′Ø / 44.75°N 17.32°Ø / 44.75; 17.32

  1. ^ https://m.youtube.com/watch?v=GmIM2ad3M24
  2. ^ https://m.youtube.com/watch?v=GmIM2ad3M24
  3. ^ https://en.m.wikipedia.org/wiki/Radovan_Karadžić
  4. ^ https://www.france24.com/en/20180814-bosnian-serb-leader-denies-scale-srebrenica-massacre
  5. ^ https://www.dw.com/en/bosnian-serb-leader-milorad-dodik-disputes-1995-srebrenica-genocide/a-45084925