Forskel mellem versioner af "Lyksborg"

Spring til navigation Spring til søgning
32 bytes fjernet ,  for 2 år siden
nordøst i et ord, retter links + en typo
(Omformulering)
(nordøst i et ord, retter links + en typo)
|Partei = Udenfor partierne
}}
'''Lyksborg''' (dansk) eller '''Glücksburg''' (tysk) er en by og kommune i det nordlige [[Tyskland]], beliggende under [[Slesvig-Flensborg|Slesvig-Flensborg kreds]] i delstaten [[Slesvig-Holsten]]. Byen er beliggende på sydkysten af [[Flensborg Fjord]] nord-østnordøst for [[Flensborg]] i det nordlige [[Angel]]. Byen er især kendt for sit [[vandslot]].
 
== Geografi ==
Byens historiske udvikling hænger nært sammen med opførelsen af [[Lyksborg Slot]] i årene 1582-1587. Slottet blev bygget på ruinerne af [[Ryd Kloster]] og var i fem generationer stamsæde for hertugerne af Lyksborg. Senere blev slottet anvendt som kongelig sommerresidens. Da kong [[Frederik 7.]] døde barnløs i [[1863]] på slottet, besteg prins Christian af [[Slesvig-Holsten-Sønderborg-Lyksborg]] [[Danmark]]s trone som kong [[Christian 9.]]. Prins Christian, der var en yngre bror til hertug [[Carl af Glücksborg]], og hans efterkommere, den [[glücksburgske slægt]], har siden da regeret Danmark.
 
Byens forgænger var den lille landsby Skovby (på tysk ''Schoby'' el. ''Schauby''). Senere gik slottets navn over til også at betegne landsbyen. Som navnet Skovby antyder var området dækket af [[skov]], der senere blev ryddet. Ligesom nabobyer Kobøl (nu Kobbelløkke) og Tremmerup var landsbyen allerede opstået i [[vikingetiden]]. I kirkelig henseende hørte Skovby og omegnen under [[Munkbrarup|Munkrarup sogn]] sogn.
 
Udover at være residensby udviklede Lyksborg sig senere også som handelsby. I 1842 fik byen status som [[flække]] (≈[[handelsplads]]), som gav kommunen købstadslignende rettigheder. I 1900 blev byen ophøjet til [[købstad]]. I løbet af 1800-tallet kom badeturisme til byen og Lyksborg udviklede sig efterhånden også til et populært badested. Byen er siden 1878 anerkendt som kursted og råder over flere badehoteller.
I 1779 kom Lyksborg og omkringliggende byer som en del af [[Munkbrarup Herred]] til [[Flensborg Amt]]. Efter nederlaget i krigen [[1864]] blev byen afstået til Tyskland og kom til den nyoprettede Flensborg kreds. Kommunen er nu en del af [[Kreis Slesvig-Flensborg|Slesvig-Flensborg kreds]]. I 2008 indgik Lyksborg et forvaltningsfælleskab med nabokommunen Flensborg.
 
Ved folkeafstemningen i [[1920]] stemte flertallet af indbyggerne for at forblive i Tyskland. Cirka 10 % stemte for genforening med Danmark. De danske og dansksindede i byen etablerede efterhånden et net af institutioner. Byen råder både over en dansk børnehave, skole og kirke. På skolens store udeområde er der etableret en jernalderlandsby under navnet ''Lyksborg Historiske Værksted''. Her kan eleverne bo, spise og arbejde som man gjorde det i [[Jernalder|jernalderenjernalder]]en.
 
Hverdagssproget i området var op til 1900-tallet [[Dansk (sprog)|dansk]] ([[sønderjysk]]). Den [[Angeldansk|angeldanskeangeldansk]]e variant i byen blev også omtalt som Lyksborgdialekten (''Glücksburger Dialekt'') <ref>Berthold Hamer: ''''Geschichte Glücksburgs'', Lyksborg 1974, side 161</ref>. Kirke-og skolesproget i det sydlige Slesvig var ellers [[standardtysk]] og til tider også [[rigsdansk]]. I området tales nu overvejende standardtysk, men også [[nedertysk]] og [[sydslesvigdansk]].
 
Byen forveksles til tider med [[Glückstadt]] i [[Hertugdømmet Holsten|Holsten]]. Forvirringen er ikke blevet mindre af at slottet i Glückstadt (opført [[1630]], nedrevet [[1710]]), kaldtes Glücksburg.
 
== Kultur og Seværdigheder ==
Byens største attraktion er borgen [[Lyksborg Slot]] fra [[1582]], der er det historiske udgangspunkt for den nuværende danske regentfamilie der tilhører [[Fyrstehusetfyrstehuset Glücksburg]]. Slottet var [[Det danske kongehus|kongehusets]] sommerresidens i årene 1854-64.
Ved siden af slottet findes der en stor [[rose]]nhave med cirka 800 sorter i det tidligere slotsgartneri, et [[planetarium]] og energicentret ''artefact''. Byens svømmehal blev i 2007 omfattende moderniseret. Hallen blev nu markedsført under navnet Fördeland-Therme. I byen er der mange historisk interessante bygninger, såsom Kroneapoteket i Rådhusgade fra [[1622]], og Magdalene-gården i Flensborggade. Af regelmæssige arrangementer kan nævnes byens fjordløb og [[Triatlon|triatlonen]] ''OstseeMan''.
 
9.454

redigeringer

Navigationsmenu