Devaluering: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
2.062 bytes fjernet ,  for 15 år siden
Fjerner copyviotilføjelse fra 83.95.119.212
No edit summary
(Fjerner copyviotilføjelse fra 83.95.119.212)
{{formatering}}
I makroøkonomisk henseende betegner devaluering det fænomen, at en valutas pris falder i forhold til prisen på andre valutaer. Dette er et værktøj for den statslige økonomiske organisation, der dermed kan søge at gøre import dyrere og dermed skabe et fald i import og omvendt gøre eksport mere favorabelt for udlandet. Valutanedskrivning kan derfor bruges til at forbedre et lands handelsbalance. Dog kan en afskrivning med efterfølgende højere importpriser også medføre øget inflation.
 
I DK er det regeringen der devaluerer valutaen. Den 18. september 1949 meddeltes det fra England, at det britiske pund blev devalueret over for dollaren med ca. 30 pct., og dagen efter besluttede den danske regering at lade kronen følge pundet. Beslutningen blev primært truffet af hensyn til den danske landbrugseksport til England.
 
Hvis vi siger vi har et firma som sælger møbler og nationalbanken devaluerer valutaen. Vi kan hermed sælge vores varer billigere i udlandet, hvilket vil få eksporten til at stige. Den stigende eksport indebærer en øget produktion, hvilket betyder en stigning i vores BNP. Vi skal også ansætte nye personer til at klare den øgede produktion, dvs. at beskæftigelsen stiger. Den øgede eksport vil medføre flere valutaindtægter, hvilket vil forbedre betalingsbalancen.
 
En samfundsøkonomisk fordel er, at når produktionen bliver øget, kræves der mere arbejdskraft, hvilket vil få flere i beskæftigelse. En anden fordel er at den øgede eksport medfører flere valutaindtægter, hvormed at vores betalingsbalance bliver bedre.
 
En stor del af varerne på det danske marked er udenlandsk, og de stiger i pris. Men danske produkter bliver også en smule dyrere. Dette kaldes også for øget inflation. For forbrugeren betyder de dyrere forbrugsvarer, at købekraften af deres løn bliver mindre, de kan købe færre varer for den samme løn, her taler man om at reallønnen falder.
Den stigende beskæftigelse øger efterspørgslen på arbejdskraft, og med stigende efterspørgsel stiger prisen på arbejdskraft, dvs. at der kommer lønstigninger, som vil få konkurrenceevnen forringet.
 
I en situation hvor inflationen stiger eksplosivt. Dette kan skyldes overtryk af pengesedler f.eks. Det gjorde den tyskestat. De skyldte og brugte penge, så de trykte nogle flere. Herved mistede pengene deres værdi og 1000 kr. var reelt kun 1 tidligere kr. værd. Derfor sagde man, at det var dumt at give 1.000.000 kr. for et brød, så man lavede værdien om, så penge var mere værd, så et brød kun kostede 10 kr.
11.247

redigeringer

Navigationsmenu