Forskel mellem versioner af "Antroposofi"

Spring til navigation Spring til søgning
5 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m
Robotassisteret flertydig: Norsk - Ændrede link(s) til Norsk (sprog); kosmetiske ændringer
m (→‎top: Retter flertydige links (Svensk))
m (Robotassisteret flertydig: Norsk - Ændrede link(s) til Norsk (sprog); kosmetiske ændringer)
[[Fil:Dornach goetheanum westseite.jpg|thumb|Goetheanum i Dornach, Schweiz (bygget 1928) er antroposofiens centrum.]]
'''Antroposofi''' er en [[esoterisk]] filosofi og bevægelse, skabt af [[Rudolf Steiner]] ([[1861]]-[[1925]]). Antroposofien bygger på, at mennesket er et åndeligt væsen, som i sin helhed består af legeme, sjæl og ånd.
 
Navnet er sammensat af de to græske ord antropos (ανθροπος ''anthropos'' som betyder "menneske") og sofia (Σoφíα ''sophia'' som betyder "visdom"). Således betyder antroposofi "menneskevisdom" eller "visdom om det menneskelige". Det må ikke forveksles med [[antropologi]], der betyder læren om mennesket. Gennem antroposofien opfordres enkeltmennesket til at søge åndelig erkendelse. Rudolf Steiner kalder antroposofien en åndsvidenskab, fordi han har anvist bestemte videnskabelige metoder til opnåelse af sand åndserkendelse Samtidigt har han ud fra antroposofien givet impulser til en række praktiske livsområder.
 
[[Antroposofisk Selskab]] blev stiftet af Rudolf Steiner, efter at han brød med det [[teosofi]]ske selskab ([[Teosofi]]: okkult bevægelse og inspiration for mange ny-religiøse bevægelser), hvor han var generalsekretær [[1902]]-[[1913|13]] for den tyske afdeling. Det var især Anni Besants fremstilling af [[Jiddu Krishnamurti]] som en reinkarnation af Jesus Kristus, der var årsag til bruddet.
 
Rudolf Steiner skrev over tredive bøger og holdt omkring seks tusinde foredrag. De allerfleste af dem er udgivet i bogform, på [[tysk (sprog)|tysk]] og også i [[Norsk (sprog)|norsk]], [[Svensk (sprog)|svensk]] eller [[dansk (sprog)|dansk]] oversættelse.
 
Gennem sin livslange åndsvidenskabelige virksomhed beskæftigede Rudolf Steiner sig med mangfoldige emner, som f.eks. [[kunst]], [[arkitektur]], [[filosofi]], [[fysik]], [[kemi]], [[psykologi]], [[religion]], [[okkultisme]], [[reinkarnation]], [[Lægevidenskab|medicin]], [[pædagogik]] og [[økonomi]], for blot at nævne nogle af de vigtigste. Alt behandlede han på nye måder i sine forsøg på at vise og forklare, hvordan han mente, at det åndelige gennemtrænger alt i verden.
* [http://www.goetheanum.org/ Det Almene Antroposofiske Selskab i Schweiz] {{sprogikon|tysk}}
* [http://www.arildrosenkrantz.dk/ Arild Rosenkrantz – en dansk antroposofisk kunstner]
* [http://www.anthroposophieonline.net Steiners Gesamtausgabe with search funtion]
* [http://www.bdn-steiner.ru/modules.php?name=Ga Gesamtausgabe in TIF .rar, DOC of PDF]
* [http://www.uranosarchiv.de/vortraegeuv.html Steiners “Unveröffentlichte Vorträge”]
* [http://www.rudolf-steiner-handbuch.de Rudolf Steiner Manual (PDF på tysk og engelsk)]
 
{{Filostub}}
575.937

redigeringer

Navigationsmenu