Isstok: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 43: Linje 43:
Andre store nationer inden for sporten er bl.a. [[Tyskland]], [[Schweiz]], [[Italien]]
Andre store nationer inden for sporten er bl.a. [[Tyskland]], [[Schweiz]], [[Italien]]
og [[Slovenien]].
og [[Slovenien]].
På verdensplan er der 38 nationer, der spiller isstok. Heriblandt nogle "eksotiske" lande fra Afrika og Sydamerika.[http://www.eisstock-online.org/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=33&limit=1&limitstart=0]
På verdensplan er der 38 nationer, der spiller isstok. Heriblandt nogle "eksotiske" lande fra Afrika og Sydamerika.[http://www.eisstock-online.org/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=33&limit=1&limitstart=0/ Liste over lande]


[[Kategori:Issport]]
[[Kategori:Issport]]

Versionen fra 30. nov. 2006, 22:12

Isstok er en sportsgren, der kan spilles hele året rundt, om vinterenis og om sommerenasfalt. Banen, der spilles på, er 25 meter lang og 3 meter bred. I hver ende af banen er der et målfelt på 6 x 3 meter, som er det felt, selve spillet foregår i.

Stokken som man spiller med, vejer ca. 5 kg og består af et håndtag, en skål og en plade.

Pladerne fås i flere forskellige farver : Grøn, sort, grå, gul og blå. Den grønne plade er lavet af hård gummi og er meget hurtig på isen, hvorimod den blå er lavet af blød gummi og er meget langsom.

Dauben er en lille gummiring, som er spillets centrum. Det vil sige, at når spillet startes, lægges dauben i centrum af målfeltet. Bliver dauben berørt af en stok, er daubens nye plads nu centrum. Hvis dauben skydes ud af målfeltet, skal den returneres til målfeltets centrum.

Historie

Selvom isstok er en ukendt sport herhjemme, har den eksisteret i over 200 år. Sporten stammer fra Alperne, men er oprindelig en afgrening af curling, som stammer fra Skotland.

Isstok er en avanceret måde at spille curling på, hvor kosten i curling er blevet erstattet med en udskiftelig plade på isstokken.

Sporten blev introduceret her i landet første gang i 1987. Hvidovre Isstok Forening blev herefter stiftet i 1990.

Isstok er som sagt ikke særligt udbredt i Danmark for tiden, da der kun er én klub herhjemme. Men der arbejdes kraftigt på at få nye klubber til.

Til gengæld er isstoksporten meget udbredt i Alpelandene. I Østrig er der f.eks. ca. 100.000 aktive. Andre store nationer inden for sporten er bl.a. Tyskland, Schweiz, Italien og Slovenien. På verdensplan er der 38 nationer, der spiller isstok. Heriblandt nogle "eksotiske" lande fra Afrika og Sydamerika.Liste over lande