Neubrandenburg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Datomaerker kilde mangler-skabeloner
Linje 23: Linje 23:
| website = [http://www.neubrandenburg.de/ neubrandenburg.de]
| website = [http://www.neubrandenburg.de/ neubrandenburg.de]
}}
}}
'''Neubrandenburg''' er en by og kommune i det nordøstlige [[Tyskland]] med omkring 70.000 indbyggere{{kilde mangler}}, beliggende i [[delstat]]en [[Mecklenburg-Vorpommern]]. Byen ligger i den sydøstlige del af delstaten ved søen [[Tollensesee]]. Siden 2011 har Neubrandenburg været administrationsby for [[Landkreis Mecklenburgische Seenplatte]].
'''Neubrandenburg''' er en by og kommune i det nordøstlige [[Tyskland]] med omkring 70.000 indbyggere{{kilde mangler|dato=oktober 2019}}, beliggende i [[delstat]]en [[Mecklenburg-Vorpommern]]. Byen ligger i den sydøstlige del af delstaten ved søen [[Tollensesee]]. Siden 2011 har Neubrandenburg været administrationsby for [[Landkreis Mecklenburgische Seenplatte]].


== Historie ==
== Historie ==

Versionen fra 13. okt. 2019, 00:51

Neubrandenburg
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Neubrandenburg
Coat of arms of Neubrandenburg
Neubrandenburg ligger i Tyskland
Neubrandenburg
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Mecklenburg-Vorpommern
Kreis Mecklenburgische Seenplatte
Borgmester Paul Krüger  (CDU)
Statistiske data
Areal 85,65 km²
Højde 19 m
Indbyggere 68.583  (18/04/2005)
 - Tæthed 801 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NB
Postnr. 17033-17036
Tlf.-forvalg 0395
Hjemmeside neubrandenburg.de
Beliggenhed af byen Neubrandenburg i Landkreis Mecklenburgische Seenplatte
Kort
Kort

Neubrandenburg er en by og kommune i det nordøstlige Tyskland med omkring 70.000 indbyggere[kilde mangler], beliggende i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Byen ligger i den sydøstlige del af delstaten ved søen Tollensesee. Siden 2011 har Neubrandenburg været administrationsby for Landkreis Mecklenburgische Seenplatte.

Historie

De første indbyggere på stedet var præmonstratensermunke i et kloster ved bredden af Tollensesee (ca. 1240). Selve byen Neubrandenburg blev grundlagt i 1248, da markgreven af Brandenburg valgte at bygge en by i de nordlige dele af sit len. I 1292 blev byen og det omkringliggende område en del af Mecklenburg.

Bymuren i Neubrandenburg

Byen blomstrede som et handelscentrum frem til trediveårskrigen (1618–1648).Gustav Adolfs svenske hær belejrede og indtog byen, men den blev generobret af den katolske liga i 1631. Der findes mange rapporter, som siger, at de katolske styrker slog mange af de svenske og skotske soldater ihjel, efter at de havde overgivet sig. Senere, ifølge den skotske lykkeridder Robert Munro, skal svenskerne have gjort det samme, da de uden nåde tog livet af overlevende med råbet «Neubrandenburg!». Byen spillede derfor en rolle i yderligere at brutalisere en af historiens allerede mest brutale krige.

Under anden verdenskrig lå der en stor krigsfangelejr kaldt Stalag II-A nær byen. I 1945, få dage før afslutningen af krigen, ødelagde en storbrand 80 % af den gamle bydel. Siden da er de fleste vigtige historiske bygninger blevet genrejst.

Se også