Ildstorm: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m ændre sorteringsnøgle til Kategori:Ild
komma mm.
Linje 2: Linje 2:
[[Fil:Firestorm thermal column.svg|thumb|Ildstorm: 1) Brand. 2) Varm luft stiger op. 3) Stærke vinde.]]
[[Fil:Firestorm thermal column.svg|thumb|Ildstorm: 1) Brand. 2) Varm luft stiger op. 3) Stærke vinde.]]


En '''ildstorm''' er et [[fænomen]], der kan opstå, når en kraftig [[brand]] dækker et stort område og varmen fra branden producerer opstigende luftstrømme på samme måde som i en [[skorsten]]. Disse luftstrømme forårsager et undertryk, så kraftige [[vind]]e suges ind fra siderne. Vindene nærer derved yderligere ilden med frisk [[ilt]], så branden bliver endnu mere ødelæggende. Under [[2. verdenskrig]] opstod ildstorme i nogle [[Tyskland|tyske]] og [[japan]]ske [[by]]er efter [[Bombe|bombning]] med [[brandbombe]]r.
En '''ildstorm''' er et [[fænomen]], der kan opstå, når en kraftig [[brand]] dækker et stort område og varmen fra branden producerer opstigende luftstrømme på samme måde som i en [[skorsten]]. Disse luftstrømme forårsager et undertryk, så kraftige [[vind]]e suges ind fra siderne. Vindene nærer derved yderligere ilden med frisk [[ilt]], så branden bliver endnu mere ødelæggende. Under [[2. verdenskrig]] opstod ildstorme i [[engelske]], [[Tyskland|tyske]] og [[japan]]ske [[by]]er efter [[Bombe|bombning]] med [[brandbombe]]r.


Fænomenet forekommer oftest naturligt i forbindelse med [[skovbrand]]e.
Fænomenet forekommer naturligt i forbindelse med [[skovbrand]]e.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 15. okt. 2019, 00:08

En Ildstorm under en skovbrand i Yellowstone 1988.
Ildstorm: 1) Brand. 2) Varm luft stiger op. 3) Stærke vinde.

En ildstorm er et fænomen, der kan opstå, når en kraftig brand dækker et stort område og varmen fra branden producerer opstigende luftstrømme på samme måde som i en skorsten. Disse luftstrømme forårsager et undertryk, så kraftige vinde suges ind fra siderne. Vindene nærer derved yderligere ilden med frisk ilt, så branden bliver endnu mere ødelæggende. Under 2. verdenskrig opstod ildstorme i engelske, tyske og japanske byer efter bombning med brandbomber.

Fænomenet forekommer naturligt i forbindelse med skovbrande.

Se også

Kilder