Sofia af Minsk: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m link
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Sofia af Minsks kranium (kopi).JPG|thumb|Kopi af Sofia af Minsks kranium i [[Nationalmuseet]]]]
[[Fil:Sofia af Minsks kranium (kopi).JPG|thumb|Kopi af Sofia af Minsks kranium i [[Nationalmuseet]]]]
'''Sofia af Minsk''' ( '''Sofija Vladimirovna''' eller '''Sofia Volodarsdatter''') var [[dronning (monark)|dronning]] af [[Danmark]]. Født cirka [[1140]], død [[5. maj]] [[1198]]<ref>{{gravsted.dk navn|dronningsophia}}</ref>. Gift 23. oktober [[1157]] med kong [[Valdemar den Store]] af Danmark.


'''Sofia af Minsk''', også kaldet '''Sofija Vladimirovna''' eller '''Sofia Volodarsdatter''' (født cirka 1140, død 5. maj 1198<ref>{{gravsted.dk navn|dronningsophia}}</ref>), var en dansk kongelig, der gennem sit ægteskab med [[Valdemar den Store]] var [[dronning]] af [[Danmark]]. De blev gift i 1157, men var allerede blevet trolovet 1154.
Hun var efterkommer på fædrene side af [[Vladimir den Hellige]], som hendes mand Valdemar (dansk afledning af Vladimir) var efterkommer af på mødrene side.


Sofia var datter af den polske [[Richiza af Polen|Rikissa]] (dronning af Sverige) og en russisk fyrste; formodentlig [[Volodar af Minsk]], men måske istedet [[Vladimir af Halicz]]. Hun var halvsøster på sin mors side til [[Knud 5.]], der som led i [[borgerkrigen 1146-1157]] havde arrangeret hendes trolovelse. Sofia var efterkommer på fædrene side af [[Vladimir den Hellige]], som hendes mand Valdemar var efterkommer af på mødrene side.
Hun var smuk, men beskrives i folkeviserne som ond og hævngerrig. Blandt andet skal hun have dræbt Valdemars elskerinde Tove ved at lade hende brænde inde i en [[badstue]].


Efter Valdemars død i [[1182]] giftede hun sig i 1186 igen, nu med grev [[Ludvig af Thüringen]] (i [[Tyskland]]), men han sendte hende tilbage til Danmark, hvor hun senere døde. Hun ligger begravet i [[Sankt Bendts Kirke]] i [[Ringsted]].
Hun var smuk, men beskrives i folkeviserne som ond og hævngerrig. Blandt andet skal hun have dræbt Valdemars elskerinde Tove ved at lade hende brænde inde i en [[badstue]]. Efter Valdemars død i [[1182]] giftede hun sig i 1186 igen, nu med grev [[Ludvig af Thüringen]], men han sendte hende tilbage til Danmark, hvor hun senere døde. Hun ligger begravet i [[Sankt Bendts Kirke]] i [[Ringsted]].

Sofia var datter af den polske fyrstinde [[Rikissa af Polen|Rikissa]] (dronning af Sverige) og en russisk fyrste; enten [[Volodar af Minsk]] eller [[Vladimir af Halicz]].


== Børn ==
== Børn ==
# [[Knud 6.]], født [[1163]], Danmarks konge.
# [[Knud 6.]], født [[1163]], Danmarks konge.
# [[Valdemar 2. Sejr]], født [[1170]], Danmarks konge.
# [[Valdemar 2. Sejr]], født [[1170]], Danmarks konge.
# [[Helen af Danmark]], gift [[1202]] med [[William av Winchester]].
# [[Helen af Danmark]], gift [[1202]] med [[William af Winchester]].
# [[Rikissa af Danmark]], gift med den svenske konge [[Erik Knutsson]].
# [[Richiza (datter af Valdemar den Store)|Rikissa af Danmark]], gift med den svenske konge [[Erik Knutsson]].
# [[Sophia af Danmark]], gift med Sigfrid 3. af Orlamünde.
# [[Sophia af Danmark]], gift med Sigfrid 3. af Orlamünde.
# Margareta, [[nonne]] i [[Roskilde]].
# Margareta, [[nonne]] i [[Roskilde]].

Versionen fra 6. nov. 2019, 07:26

Kopi af Sofia af Minsks kranium i Nationalmuseet

Sofia af Minsk, også kaldet Sofija Vladimirovna eller Sofia Volodarsdatter (født cirka 1140, død 5. maj 1198[1]), var en dansk kongelig, der gennem sit ægteskab med Valdemar den Store var dronning af Danmark. De blev gift i 1157, men var allerede blevet trolovet 1154.

Sofia var datter af den polske Rikissa (dronning af Sverige) og en russisk fyrste; formodentlig Volodar af Minsk, men måske istedet Vladimir af Halicz. Hun var halvsøster på sin mors side til Knud 5., der som led i borgerkrigen 1146-1157 havde arrangeret hendes trolovelse. Sofia var efterkommer på fædrene side af Vladimir den Hellige, som hendes mand Valdemar var efterkommer af på mødrene side.

Hun var smuk, men beskrives i folkeviserne som ond og hævngerrig. Blandt andet skal hun have dræbt Valdemars elskerinde Tove ved at lade hende brænde inde i en badstue. Efter Valdemars død i 1182 giftede hun sig i 1186 igen, nu med grev Ludvig af Thüringen, men han sendte hende tilbage til Danmark, hvor hun senere døde. Hun ligger begravet i Sankt Bendts Kirke i Ringsted.

Børn

  1. Knud 6., født 1163, Danmarks konge.
  2. Valdemar 2. Sejr, født 1170, Danmarks konge.
  3. Helen af Danmark, gift 1202 med William af Winchester.
  4. Rikissa af Danmark, gift med den svenske konge Erik Knutsson.
  5. Sophia af Danmark, gift med Sigfrid 3. af Orlamünde.
  6. Margareta, nonne i Roskilde.
  7. Marie, nonne i Roskilde.
  8. Ingeborg af Danmark, fransk dronning, født ca 1175. Gift 1193 med Filip 2. August af Frankrig.

Eksterne referencer

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Foregående: Dronning af Danmark Efterfølgende:
Adele af Meissen Gertrud af Sachsen og Bayern