Partikel i en boks: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
+2 billeder fra enwiki
Tag: 2017-kilderedigering
m →‎Potentialet: Kildefix
Tag: 2017-kilderedigering
Linje 13: Linje 13:
\end{cases}
\end{cases}
</math>
</math>
hvor <math>L</math> er sidelængden. Dette er for én dimension (<math>x</math>), men for flere dimensioner skal betingelsen blot gentages for hver dimension.<ref name="Griffiths 31">Griffiths, David J. "The infinite square well", ''Introduction to Quantum Mechanics'' (2. udgave), Pearson Educated Limited, 2014, s. 31-38. ISBN 978-1-292-02408-0.</ref>
hvor <math>L</math> er sidelængden. Dette er for én dimension (<math>x</math>), men for flere dimensioner skal betingelsen blot gentages for hver dimension.<ref name="Griffiths 31">Griffiths, David J. "The infinite square well", ''Introduction to Quantum Mechanics'' (2. udgave), Pearson Educated Limited, 2014, s. 31-41. ISBN 978-1-292-02408-0.</ref>


== Løsningen i 1D ==
== Løsningen i 1D ==

Versionen fra 8. dec. 2019, 00:04

En partikel i en én-dimensionel boks. A) Partiklen i følge klassisk mekanik. B-F) Partiklen i følge kvantemekanik som beskrevet med bølgefunktionen. B-D) er energi-egentilstande, mens E-F) er kombinationer af egentilstande.

Partiklen i en boks eller den uendelige brønd er inden for kvantemekanikken den simpleste model for en partikel i et potentiale. Inden for et begrænset interval i rummet er potentialet fladt, men uden for dette interval er potentialet uendeligt, og partiklen kan således ikke slippe ud. Ved at løse Schrödinger-ligningen ses det, at partiklen kun kan antage diskrete energitilstande - et kendetegn ved kvantemekanikken.

Modellen danner udgangspunkt for at beskrive en fermigas.[1]

Potentialet

Den uenelige brønd i én dimension. Fra 0 til er potentialet 0, mens det er uendeligt alle andre steder.

Potentialet er altså givet ved:

hvor er sidelængden. Dette er for én dimension (), men for flere dimensioner skal betingelsen blot gentages for hver dimension.[2]

Løsningen i 1D

For den én-dimensionelle boks er den tidsuafhængige Schrödinger-ligning:

I boksen er potentialet 0, og ligningen kan derfor reduceres til:

Det uendelige potential kan implementeres ved at kræve at bølgefunktionen er 0 i siderne, da partiklen ikke kan forlade boksen:

Dette er grænsebetingelserne og gælder desuden generelt for stående bølger. Det ses, at Schrödinger-ligningen er reduceret til differentialligningen for en bølge:

hvor den generelle løsning kan skrives som:

Hvis 0 sættes ind skal bølgefunktionen også være 0:

Cosinus-funktionen falder altså ud:

hvor faktoren foran er bølgetallet :

Sammenhængen mellem bølgetal og bølgelængde er:

Efter er sinusfunktionen 0 for hver halve bølgelængde. For at bølgefunktionen skal opfyldes grænsebetingelserne, skal det altså gælde, at:

hvor er et naturligt tal, der angiver antallet af halve bølgelængder inden for . Bølgetallet for et bestemt er dermed givet ved:[2]

Energiniveauer

Partiklens energi som funktion i bølgetal. De sorte punkter er for partiklen i en boks, mens den grå linje er for den frie partikel, der kan antage en hvilken som helst energi.

Energien er altså givet ved:

eller ved at indsætte udtrykket for  :

Det ses, at der er et energiniveau for hver værdi af . Da kun kan antage diskrete værdier, kan altså også kun antage diskrete værdier. Dette er stik imod det klassiske tilfælde, hvor en partikel kan have en hvilken som helst kinetisk energi.[2]

Bølgefunktionen

Den tilsvarende bølgefunktion for er:

Dette skal normaliseres:

Den simpleste løsning for er bare reel:

Altså er bølgefunktionen for

Da hver bølgefunktion passer til en bestemt energi, kaldes de for energi-egentilstande. Tilstanden, hvor , er grundtilstanden, mens de andre tilstande er eksiterede tilstande med højere energi.

Den tidsafhængige løsningen for egentilstanden kan hurtigt findes ved at gange en faktor på:[2][3]

Denne faktor giver en rotation i det komplekse plan, men ændrer ikke på de målbare størrelser.

De meste generelle løsninger til partiklen i en boks er dog lineære kombinationer af disse egentilstande:

Hvis et system består af en lineær kombination, vil sandsynligheden for at måle energien være givet ved:[2]

Eksempler på lineære kombinationer er givet i figuren.

Kildehenvisninger

  1. ^ Griffiths, David J. "Solids", Introduction to Quantum Mechanics (2. udgave), Pearson Educated Limited, 2014, s. 221-224. ISBN 978-1-292-02408-0.
  2. ^ a b c d e Griffiths, David J. "The infinite square well", Introduction to Quantum Mechanics (2. udgave), Pearson Educated Limited, 2014, s. 31-41. ISBN 978-1-292-02408-0.
  3. ^ Griffiths, David J. "Stationary states", Introduction to Quantum Mechanics (2. udgave), Pearson Educated Limited, 2014, s. 29. ISBN 978-1-292-02408-0.
FysikSpire
Denne artikel om fysik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.