Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (parti): Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
m
Alde hedder nu Renew
(→‎Formænd: De hedder vist præsidenter)
m (Alde hedder nu Renew)
{{harflertydig3|partiet Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa|Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa}}
'''Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (parti)''' ('''ALDE''') (engelsk: ''Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party'') (indtil 10. november 2012 ''Europæisk Liberal Demokratisk og Reformparti-ELDR'') er en europæisk partiorganisation, der samler en række nationale europæiske partier med fælles liberale, socialliberale, demokratiske og reformorienterede idealer og fungerer som et forum for koordination af medlemspartiernes politik. Fra 2019 ikke længere ALDE, men Renew Europe / Forny Europa.
 
ALDERenew har 48 liberale demokratiske partier som medlemmer fra medlemsstaterne i Den [[Europæiske Union]] og den sydøstlige del af Europa. Medlemskabet af ELDR består udover medlemspartierne af tilknyttede partier og individuelle medlemmer.
 
I Danmark er partierne [[Det Radikale Venstre]] og [[Venstre]] medlemmer af ALDERenew. ALDERenew repræsenteres i [[Europa-Parlamentet]] af [[Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa|ALDE/ADLE]]-gruppen (Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa), der er den tredjestørste politiske gruppe i parlamentet med 88 medlemmer.
 
ALDERenew har ungdomsorganisationen [[LYMEC]] (Liberal and Radical Youth Movement of the European Union). I Danmark er [[Radikal Ungdom]], [[Venstres Ungdom]] og [[Danmarks Liberale Studerende]] medlemmer.
 
== Præsidenter ==
12

redigeringer

Navigationsmenu