Tomme: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
51 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
m
Små sproglige justeringer.
(Nej, 60 cm er 22,9 tommer. Fjerner version 8710245 af CocktailHenning (diskussion))
m (Små sproglige justeringer.)
En '''tomme''' er en [[længdeenhed]] ligesom [[Fod (længdeenhed)|fod]] og [[alen]], der varierer fra [[Verdens lande|land]] til land, fordi de oprindeligt er gamle mål, der har taget det menneskelige legeme som udgangspunkt;udgangspunk. tommenTommen er således baseret på [[bredde]]n af [[menneske]]rs [[tommelfinger|tommelfingre]], hvorfor definitionerne da også varierer. Hvis man ville vide, hvor langt/bredt noget var, så målte man med fingrene, og så længe det var den samme, som målte, og vedkommende var øvet, så passede målene godt.
 
== Skandinavien kontra andre lande ==
Den engelske tomme anvendes stadig i stor stil i f.eks. [[USA]] og [[Storbritannien]] samt i handelsmæssig henseende også i [[Danmark]].
 
[[symbol|Tegnet]] for en tomme er [[Primtegn|dobbelt primtegn]] (″), der ligner, men ikke er, det samme som [[Citationstegn|anførselstegn/dobbeltgåseøjne]] (")
 
I Skandinavien eksisterer mindst tre forskellige tommemål, nemlig '''svensk''' = 24,7 mm, engelsk = 25,4 mm, der som oftest anvendes i handelsmæssig sammenhæng, samt '''dansk og norsk''' = 26,2 mm. Den norske tomme harvar før værettidligere defineret som værende 31,4 mm lang.
Sædvanligvis er 1″ lig 1/24 alen, men man har før haft "jordtommer", der var lig 1/20 sjællandsk alen, samt "skovtommer" lig 1/22 skovalen. (Rasmussen, 1967, Kulturhistorisk Leksikon, bd 18, opsl. Tomme.).
 
== Tommens inddeling ==
En [[Fod (længdeenhed)|fod]] (1′) opdeles i 12 tommer (12<nowiki>′′</nowiki>), der hver opdeles i 12 [[linje (længdeenhed)|linjer]] (12<nowiki>′′′</nowiki>). En linje opdeles igen i 12 [[skrupel (længdeenhed)|skrupler]] (12<sup><small>IV</small></sup>), og her kommer forklaringen på symbolet for tommer: Det er små [[romertal]].
 
Tommen er ofte inddelt i sekstendedele – ja, til tider helt ned i fireogtresindstyvedele eller i 10 eller 12 linjer. Den ti10-linjede kaldes [[decimaltomme]].
 
== Sidenhen ==
Tommen blev afskaffet omkring 1907/1912, og nutildagsi dag arbejdes der her i landet ikke meget med tommer. Den bruges dog stadig på enkelte områder:
 
* '''Tømrerrelateret:'''
** [[Tommestok]] – lang [[målestok]], som i virkeligheden måler i centimeter, men som før i tiden målte i tommer. Nogle tommestokke har centimetermål på den ene side og tommer på den anden.
 
** [[Brædt|Brædder]] og [[tømmer]] sælges stadig i 25mm's spring som en arv fra tommemålet.
** [[Tommestok]] – lang [[målestok]], som i virkeligheden måler i centimeter, men som før i tiden målte i tommer. Nogle tommestokke har centimetermål på den ene side og tommer på den anden.
** man kan stadig bestille 5/4″ søm (femkvart tomme = 33mm)
 
** 5″ brædder (i dag 125mm, tidligere 131mm)
** [[Brædt|Brædder]] og [[tømmer]] sælges stadig i 25mm's25 millimeters spring som en arv fra tommemålet.
** Også [[lægte]]r inddeles i tommer. Benævnelserne 2*4-[[bom]]me og 4*4-bomme er stadigvæk normale udtryk, der svarer til tommestørrelsen (''to fire bom'' og ''fire fire bom'')
** manMan kan stadig bestille 5/4″ søm (femkvart tomme = 33mm33 mm).
* [[VVS]]: Rør angives ofte i tommer, hvor angivelsen specificerer den indvendige diameter af røret. Et 1″ stålrør har således typisk en udvendig diameter på ca 33 mm.
** 5″ brædder (i dag 125mm125 mm, tidligere 131mm131 mm).
* Ridning: Sadelmål. Sædelængden på sadler måles i tommer. Der måles fra den lille sadelklap's søm til bagsvidslens top.
** Også [[lægte]]r inddeles i tommer. Benævnelserne 2*4-[[bom]]me og 4*4-bomme er stadigvækstadig normale udtryk, der svarer til tommestørrelsen (''to fire bom'' og ''fire fire bom'').
 
* '''[[VVS]]:''' Rør angives ofte i tommer, hvor angivelsen specificerer den indvendige diameter af røret. Et 1″ stålrør har således typisk en udvendig diameter på cacirka 33 mm.
 
* Ridning: Sadelmål. Sædelængden på sadler måles i tommer. Der måles fra den lille sadelklap's søm på sadelklappen til bagsvidslens top.
* I flere engelsk-inspirerede områder, især i USA, benyttes tommer (inch) fortsat, og herfra har vi følgende anvendelser:
** [[Fjernsyn]]s og [[monitor]]ers skærmstørrelser (skærmdiagonalen) angives i tommer; dog hyppigt også i centimeter.
** [[Diskette]]r, [[diskettedrev]] og [[DVD-drev]] bliver også størrelsesangivet i tommer (3 1/2″, 5 1/4″, 8″).
** Benafstanden på [[Integreret kredsløb|integrerede kredsløb]] angives til at være 1/10″. og deresDeres egne dimensioner opgives i [[Mil (lille længdeenhed)|mil]] (1/1000″).
 
OgEndelig enhverkendes kendertommer begrebetfra talemåden: "atAt slå noget fast med syvtommersøm" (= 18 centimeter lange 18cmsøm!).
 
== Kilder/henvisninger ==
* Rasmussen, Poul: ''Mål og Vægt'', 1967.
* ''Kulturhistorisk Leksikon'', 2. oplag 1982, bd. 18, opslag Tomme.s
* http://www.baskholm.dk/haandbog/haandbog.html
* Sadelmål: http://www.langtoftegaard.dk/maal.html
2.265

redigeringer

Navigationsmenu