Tønsberg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Mindre tilføjelse
Ændrede norske ord til danske og rettede stavefejl
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 13: Linje 13:
|Websted=www.Tonsberg.kommune.no
|Websted=www.Tonsberg.kommune.no
}}
}}
'''Tønsberg''' er en by i provinsen [[Vestfold]] i [[Norge]]. Kommunen grænser i vest mod Sandefjord, i nordvest mod Re, i nord mod Horten, i øst mod Oslofjorden, og i sør mod Færder. Mange arbejdstagere pendler fra Tønsberg til Oslo. Tønsberg er Norges ældste by, grundlagt i [[871]]. Tønsberg kommune har 39.367 indbyggere (pr. [[2010]]). Tønsberg by omfatter også nordre del af nabokommunen Nøtterøy og har 47.465 (2010) indbyggere. Det gør den til Norges tiendestørste by. Petter Berg fra [[Høyre]] har været byens borgmester siden 2009.
'''Tønsberg''' er en by i provinsen [[Vestfold]] i [[Norge]]. Kommunen grænser i vest mod Sandefjord, i nordvest mod Re, i nord mod Horten, i øst mod Oslofjorden, og i syd mod Færder. Mange arbejdstagere pendler fra Tønsberg til Oslo. Tønsberg er Norges ældste by, grundlagt i [[871]]. Tønsberg kommune har 39.367 indbyggere (pr. [[2010]]). Tønsberg by omfatter også nordre del af nabokommunen Nøtterøy og har 47.465 (2010) indbyggere. Det gør den til Norges tiendestørste by. Petter Berg fra [[Høyre]] har været byens borgmester siden 2009.
Tønsberg er en middelalderby og er regnet som Norges eldste by; ifølge Snorre var byen grundlagt før år 871.
Tønsberg er en middelalderby og er regnet som Norges ældste by; ifølge Snorre var byen grundlagt før år 871.


[[Osebergskibet]], Norges mest spektakulære arkeologiske fund, er gravet fram i Slagendalen, og fundstedet, Oseberghaugen, er tilrettelagt for besøgende. Skibet et nu udstillet i [[Bygdø]] ved [[Oslo]].
[[Osebergskibet]], Norges mest spektakulære arkæologiske fund, er gravet frem i Slagendalen, og fundstedet, Oseberghaugen, er tilrettelagt for besøgende. Skibet er nu udstillet i [[Bygdø]] ved [[Oslo]].


[[Gods (større gård)|Godset]] [[Jarlsberg]]s hovedgård ligger 3 km nordvest for byen.
[[Gods (større gård)|Godset]] [[Jarlsberg]]s hovedgård ligger 3 km nordvest for byen.
Linje 23: Linje 23:
På slotsfjeldet ved Tønsberg ligger ruinerne af det tidligere kongeslot [[Tunsberghus]].
På slotsfjeldet ved Tønsberg ligger ruinerne af det tidligere kongeslot [[Tunsberghus]].


Siden 1988 har man med ujævne mellemrum har man afholdt [[Tønsberg Middelalderfestival]] i maj eller juni måned, der er et [[middelaldermarked]], der især er henvendt til skoler, børn og unge. I byen ligger også [[ruin]]erne af [[Olavsklostret i Tønsberg|Olavsklostret]], som stammer fra 1100-tallet.
Siden 1988 har man med ujævne mellemrum afholdt [[Tønsberg Middelalderfestival]] i maj eller juni måned, som er et [[middelaldermarked]], der især er henvendt til skoler, børn og unge. I byen ligger også [[ruin]]erne af [[Olavsklostret i Tønsberg|Olavsklostret]], som stammer fra 1100-tallet.


== Galleri ==
== Galleri ==

Versionen fra 22. dec. 2019, 16:32

For alternative betydninger, se Tønsberg (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Tønsberg)
Tønsberg
Våben Kort
Tønsbergs kommunevåben Tønsbergs beliggenhed
Fakta om Tønsberg
Kommunenummer: 0704
Fylke: Vestfold
Kommunesæde: Tønsberg
Areal: 106 km²
Indbyggere: 58.561 (1. januar 2023)
Politik
Borgmester: Anne Rygh Pedersen (fra 2020) Rediger på Wikidata
Sprog: Bokmål
Websted: www.Tonsberg.kommune.no
Tønsberg på Commons

Tønsberg er en by i provinsen Vestfold i Norge. Kommunen grænser i vest mod Sandefjord, i nordvest mod Re, i nord mod Horten, i øst mod Oslofjorden, og i syd mod Færder. Mange arbejdstagere pendler fra Tønsberg til Oslo. Tønsberg er Norges ældste by, grundlagt i 871. Tønsberg kommune har 39.367 indbyggere (pr. 2010). Tønsberg by omfatter også nordre del af nabokommunen Nøtterøy og har 47.465 (2010) indbyggere. Det gør den til Norges tiendestørste by. Petter Berg fra Høyre har været byens borgmester siden 2009.

Tønsberg er en middelalderby og er regnet som Norges ældste by; ifølge Snorre var byen grundlagt før år 871.

Osebergskibet, Norges mest spektakulære arkæologiske fund, er gravet frem i Slagendalen, og fundstedet, Oseberghaugen, er tilrettelagt for besøgende. Skibet er nu udstillet i Bygdø ved Oslo.

Godset Jarlsbergs hovedgård ligger 3 km nordvest for byen.

På slotsfjeldet ved Tønsberg ligger ruinerne af det tidligere kongeslot Tunsberghus.

Siden 1988 har man med ujævne mellemrum afholdt Tønsberg Middelalderfestival i maj eller juni måned, som er et middelaldermarked, der især er henvendt til skoler, børn og unge. I byen ligger også ruinerne af Olavsklostret, som stammer fra 1100-tallet.

Galleri


Eksterne henvisninger

Koordinater: 59°16′13″N 010°24′35″Ø / 59.27028°N 10.40972°Ø / 59.27028; 10.40972

Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi