Spring til indhold

Spredning (fysik): Forskelle mellem versioner

17 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
sprogret + wikilink-ret
m (Linkfiks)
(sprogret + wikilink-ret)
[[Image:Electron-scattering.png|thumb|Et [[Feynmandiagram]] af spredning mellem to [[elektron]]er ved udsendelse af en [[foton]].]]
 
Inden for [[fysik]] er '''spredning''' en generel proces, hvor nogle former for [[stråling]], såsom [[lys]], [[lyd]] og bevægeligbevægelige partikler bliver tvunget til at afvige fra en lige [[Bane (fysik)|bane]] til én eller flere veje, som følge af lokale ikke-ensartethedensartetheder i det [[Medium (fysik)|medie]], som de bevæger sig i. I konventionel brug inkluderer dette også afvigelser af relekteretreflekteret stråling i en vinkel, som er forudsagt af [[reflektionsloven]]. Reflektioner der udsættes for spredning kaldes ofte for ''[[diffus reflektion]]'', menmens ikke-spredte reflektioner kaldes ''[[regulær reflektion]]'' (spejllignende).
 
Spredning kan også referere til partikelkollisioner mellem [[molekyle]]r, [[atom]]er, [[elektron]]er, [[foton]]er eller andre partikler. Eksempler inkluderer spredning fra [[kosmisk stråling]] i [[Jorden]]s øvre [[Jordens atmosfære|atmosfære]], partikelkollisioner inde i en [[partikelaccelerator]], elektronspredning af gasatomer i [[Fluorescens|fluorescerende]] lamper og [[neutronspredning]] i en [[kernereaktor]]. Atomer eller molekyler, deder rudsætteudsættes for lys, absorberer energien og udsender den overskydende energi i forskellige retningretninger med forskellige [[Intensitet (fysik)|intesitetintensiteter]].
 
 
Typen af ikke-ensartetheder, der kan skabe spredning, kaldes nogle gange ''scatterers'' (på engelsk) eller ''spredningscentre'', og er for talrige til at liste alle, men et lille udvalg inkluderer partikler, [[boble]]r, [[dråbe]]r, [[densitet]]sændringer i [[væske]]r, [[kyrstallitkrystallitter]]ter i faste [[polykrystal]], defekter i [[monokrystal]]ler, [[ruhed]], celler i organismeorganismer og [[tekstil]]fibre i tøj. Effekten af denne slags spredningscentre på denretningen retningaf stort set alle typer udbredte bølger eller bevægelige partikler kan beskrives ved [[spredningsteori]].
 
Nogle af de områder, hvor spredning eller spredningsteori er vigtig, inkluderer [[radar]]er, [[ultralydsscanning]], [[wafer]]-inspektion, procesovervågning af [[poymeriseringpolymerisering]], akustik og [[Computer-generated imagery]]. Spredning for partikel-partikel interaktioner er et vigtigt område i [[partikelfysik]], [[atomar, molekylær og optisk fysik]], [[kernefysik]] og [[astrofysik]].
 
== Eksterne henvisninger ==
6.733

redigeringer