E-sport: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
næsten alt
m Gendannelse til seneste version ved Nico, fjerner ændringer fra 178.21.252.230 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Televised Star Craft.jpg|thumb|En kamp i computerspillet ''[[StarCraft]]'' sendt ud på fjernsynsskærme, [[MBCGame]] i [[Seoul]], [[Sydkorea]]]]
[[Fil:Televised Star Craft.jpg|thumb|En kamp i computerspillet ''[[StarCraft]]'' sendt ud på fjernsynsskærme, [[MBCGame]] i [[Seoul]], [[Sydkorea]]]]


'''E-sport''' ('''elektronisk sport''') er en betegnelse, der refererer til udøvelse af computerspil på konkurrenceplan. Aktiviteten finder sted via [[internet]]tet eller over [[LAN]]. E-sport er i dansk regi, såvel som på verdensplan, inde i en eksplosiv udvikling, og der findes adskillige websider, der har til formål at bringe nyheder om e-sport og som samtidigt fungerer som sociale fora for udøvere af e-sport. Der er de seneste år kommet flere efterskole i Danmark med fokus på e-sport, der styrker børns indlæring, kreativitet og strategiske tænkning.
'''E-sport''' ('''elektronisk sport''') er en betegnelse, for menesker der ikke er sociale. E-sport handler også om at vinde og at sidde ved sin computer hele natten og drikke enegidrik samentidig med at man spiser sig fucking fed


Flere danske e-sport-organisationer arrangerer computerspilturneringer, også kendt som LAN-events. Her mødes deltagerne i eksempelvis haller eller konferencecentre, hvor de dyster mod i hinanden i forskellige [[computerspil]] over et lokalnetværk. De dygtigste udøvere har mulighed for at vinde eksempelvis pengepræmier og hardware. I Danmark er [[Blast Pro Series]] det største e-sportsarrangement.<ref>{{Cite news | author = Stine Oksbjerg | title = Computerspil hitter som konkurrencesport | publisher = Kultur, [[DR]] | date = {{date|2015-3-31}} | url = http://www.dr.dk/nyheder/kultur/computerspil-hitter-som-konkurrencesport | accessdate = {{date|2015-4-2}}}}</ref> Skarpt efterfulgt af arrangementer som NPF og [[Copenhagen Games (esport)|Copenhagen games]].
<br />

E-sporten har i de sidste par år udviklet sig meget, og turneringerne har vokset sig større, hvilket hænger tæt sammen med, at sponsorerne bliver stadig flere men også investerer stadig større beløb i diverse e-sport-projekter.

I dag har man mulighed for at spil Oddset på de forskellige e-sporthold via [[Danske Spil]].<ref>{{cite news |url=https://danskespil.dk/oddset/e-sport |title=E-Sport |work=danskespil.dk |date=2015 |accessdate=2015-02-18 }}</ref> Danske Spil har desuden haft reklamer på TV 2/Lorry for e-sport.

Selvom e-sport traditionelt er blevet betragtet som et sportsligt nicheområde, er omfanget vokset, både for lejlighedsvise og professionelle spillere. Erhvervsorganisationen [[Dansk Erhverv]] har eksempelvis gennemført en analyse der viser, at omkring hver tiende voksne mand (men meget få kvinder) kan finde på at se fx Youtube-klip og lignende fra e-sportsspil eller turneringer, eller selv at spille e-sportsspil.<ref>[https://nordjyske.dk/plus/e-sport-vokser-i-danmark/058bcd5e-6bcd-49fa-89d0-d3bdf067081f Nordjyske: E-sport vokser i Danmark], 28. juni 2016</ref>

E-sport er også på vej som en olympisk sportsgren. Blandt andet er e-sport på programmet for [[Asian Games|Asian games]] i 2022.<ref>[https://compete.kotaku.com/esports-will-become-a-medal-event-at-the-2022-asian-gam-1794431163 Esports Will Become A Medal Event At The 2022 Asian Games]</ref> Og det officielle e-sports forbund i danmark, [[E-sport Danmark]], i samarbejde med [[Det Internationale e-Sports Forbund]] også gået ind i kampen om at få e-sport på listen over olympiske sportsgrene.

== E-sportsspil ==
Realtime strategispil: [[Starcraft II]].

Multiplayerspil: [[Dota 2]] og [[League of Legends]].

[[Førstepersons skydespil]] (FPS): [[Counter-Strike]] og Overwatch

Der afholdes også turneringer i fodboldspillet [[FIFA-serien|FIFA]]{{hvilket?|dato=2017}}.

== Referencer ==
{{Reflist}}

== Eksterne henvisninger ==
{{commonscat}}
* [http://www.esportdanmark.dk esportdanmark.dk]
*[https://e-fuel.dk/blogs/news e-fuel.dk]
{{autoritetsdata}}


[[Kategori:Computerspilkultur]]
[[Kategori:Computerspilkultur]]

Versionen fra 10. jan. 2020, 10:31

En kamp i computerspillet StarCraft sendt ud på fjernsynsskærme, MBCGame i Seoul, Sydkorea

E-sport (elektronisk sport) er en betegnelse, der refererer til udøvelse af computerspil på konkurrenceplan. Aktiviteten finder sted via internettet eller over LAN. E-sport er i dansk regi, såvel som på verdensplan, inde i en eksplosiv udvikling, og der findes adskillige websider, der har til formål at bringe nyheder om e-sport og som samtidigt fungerer som sociale fora for udøvere af e-sport. Der er de seneste år kommet flere efterskole i Danmark med fokus på e-sport, der styrker børns indlæring, kreativitet og strategiske tænkning.

Flere danske e-sport-organisationer arrangerer computerspilturneringer, også kendt som LAN-events. Her mødes deltagerne i eksempelvis haller eller konferencecentre, hvor de dyster mod i hinanden i forskellige computerspil over et lokalnetværk. De dygtigste udøvere har mulighed for at vinde eksempelvis pengepræmier og hardware. I Danmark er Blast Pro Series det største e-sportsarrangement.[1] Skarpt efterfulgt af arrangementer som NPF og Copenhagen games.

E-sporten har i de sidste par år udviklet sig meget, og turneringerne har vokset sig større, hvilket hænger tæt sammen med, at sponsorerne bliver stadig flere men også investerer stadig større beløb i diverse e-sport-projekter.

I dag har man mulighed for at spil Oddset på de forskellige e-sporthold via Danske Spil.[2] Danske Spil har desuden haft reklamer på TV 2/Lorry for e-sport.

Selvom e-sport traditionelt er blevet betragtet som et sportsligt nicheområde, er omfanget vokset, både for lejlighedsvise og professionelle spillere. Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv har eksempelvis gennemført en analyse der viser, at omkring hver tiende voksne mand (men meget få kvinder) kan finde på at se fx Youtube-klip og lignende fra e-sportsspil eller turneringer, eller selv at spille e-sportsspil.[3]

E-sport er også på vej som en olympisk sportsgren. Blandt andet er e-sport på programmet for Asian games i 2022.[4] Og det officielle e-sports forbund i danmark, E-sport Danmark, i samarbejde med Det Internationale e-Sports Forbund også gået ind i kampen om at få e-sport på listen over olympiske sportsgrene.

E-sportsspil

Realtime strategispil: Starcraft II.

Multiplayerspil: Dota 2 og League of Legends.

Førstepersons skydespil (FPS): Counter-Strike og Overwatch

Der afholdes også turneringer i fodboldspillet FIFA[hvilket?].

Referencer

  1. ^ Stine Oksbjerg (31. marts 2015). "Computerspil hitter som konkurrencesport". Kultur, DR. Hentet 2. april 2015.
  2. ^ "E-Sport". danskespil.dk. 2015. Hentet 2015-02-18.
  3. ^ Nordjyske: E-sport vokser i Danmark, 28. juni 2016
  4. ^ Esports Will Become A Medal Event At The 2022 Asian Games

Eksterne henvisninger