Jens Fink-Jensen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
m Mindre tilføjelser vedr. Fink-Jensens arkitektuddannelse.
Linje 49: Linje 49:
Fink-Jensen boede i sit første leveår i [[Vermlandsgade]] i København, indtil han med sine forældre, Kirsten Friis og Ole Fink-Jensen, flyttede til Hjortespring i Herlev vest for København. I 1968 flyttede familien til [[Store Heddinge]] på [[Stevns]], hvor han gik i 6. klasse til 2. real, indtil han i 1972 kom på [[Herlufsholm|Herlufsholm Kostskole]]<ref name=autogeneret1>Askjær-Larsen, Lisbeth [http://www.bibliotek.stevns.dk/Kulturliv/Litteratur-med-tilknytning-til-Stevns/Om-forfattere-med-tilknytning-til-Stevns/Jens-FinkJensen.aspx Forfattere med tilknytning til Stevns]</ref>.
Fink-Jensen boede i sit første leveår i [[Vermlandsgade]] i København, indtil han med sine forældre, Kirsten Friis og Ole Fink-Jensen, flyttede til Hjortespring i Herlev vest for København. I 1968 flyttede familien til [[Store Heddinge]] på [[Stevns]], hvor han gik i 6. klasse til 2. real, indtil han i 1972 kom på [[Herlufsholm|Herlufsholm Kostskole]]<ref name=autogeneret1>Askjær-Larsen, Lisbeth [http://www.bibliotek.stevns.dk/Kulturliv/Litteratur-med-tilknytning-til-Stevns/Om-forfattere-med-tilknytning-til-Stevns/Jens-FinkJensen.aspx Forfattere med tilknytning til Stevns]</ref>.


Jens Fink-Jensen blev nysproglig student fra Herlufsholm Kostskole i [[1976]] og aftjente derefter værnepligt i halvandet år og gennemgik befalingsmandsuddannelse med efterfølgende tjeneste som sergent i [[Den Kongelige Livgarde]]. Han blev [[arkitekt]] (MAA, cand.arch.) fra [[Det Kongelige Danske Kunstakademi|Kunstakademiets]] Arkitektskole i København i 1986 og multimediedesigner fra samme sted i [[1997]]. Han har i perioder været [[studievært]] og programmedarbejder på [[Danmarks Radio]] P1 og P3.
Jens Fink-Jensen blev nysproglig student fra Herlufsholm Kostskole i [[1976]] og aftjente derefter værnepligt i halvandet år og gennemgik befalingsmandsuddannelse i Sønderborg med efterfølgende tjeneste som sergent i [[Den Kongelige Livgarde]]. Han blev [[arkitekt]] (MAA, cand.arch.) fra [[Det Kongelige Danske Kunstakademi|Kunstakademiets]] Arkitektskole i København ''–'' hvor han var elev først hos professor [[Jørgen Bo]] og senere hos professor [[Vilhelm Wohlert]], de to arkitekter bag [[Louisiana (kunstmuseum)|Louisiana Museum of Modern Art]] i Humlebæk ''–'' i 1986 og multimediedesigner fra samme sted i [[1997]]. Han har i perioder været [[studievært]] og programmedarbejder på [[Danmarks Radio]] P1 og P3.


Jens Fink-Jensen er bror til historikeren [[Morten Fink-Jensen]], oldebarn af tegneren [[Axel Mathiesen]] og nevø til forfatteren [[Hanne Bistrup]].
Jens Fink-Jensen er bror til historikeren [[Morten Fink-Jensen]], oldebarn af tegneren [[Axel Mathiesen]] og nevø til forfatteren [[Hanne Bistrup]].

Versionen fra 5. feb. 2020, 21:10

Jens Fink-Jensen

Personlig information
Født 19. december 1956 (67 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Søskende Morten Fink-Jensen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fotograf, forfatter, digter Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jens Fink-Jensens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Fink-Jensen (født 19. december 1956 i København) er en dansk forfatter, lyriker, fotograf og komponist.

Biografi

Litterære debuter

Debuterede som skønlitterær forfatter 4. juni 1975 med novellen Juni 1995 i "Dagbladet Information" og som lyriker i maj 1976 med digtene Skæbnefuglen, Dagligdags, Eftermiddagsdigt og Etikette i tidsskriftet "Hvedekorn" nr. 76/1. Debuterede i bogform 19. oktober 1981 med digtsamlingen Verden i et øje. Prosadebuterede i bogform 5. juni 1986 med novellesamlingen Bæsterne, som børnebogsforfatter 18. marts 1994 med Jonas og konkylien og som faglitterær forfatter 30. oktober 2008 med rejsebogen Europas vestkyst – en fotorejse fra Skagen til Gibraltar.

Opvækst

Fink-Jensen boede i sit første leveår i Vermlandsgade i København, indtil han med sine forældre, Kirsten Friis og Ole Fink-Jensen, flyttede til Hjortespring i Herlev vest for København. I 1968 flyttede familien til Store HeddingeStevns, hvor han gik i 6. klasse til 2. real, indtil han i 1972 kom på Herlufsholm Kostskole[1].

Jens Fink-Jensen blev nysproglig student fra Herlufsholm Kostskole i 1976 og aftjente derefter værnepligt i halvandet år og gennemgik befalingsmandsuddannelse i Sønderborg med efterfølgende tjeneste som sergent i Den Kongelige Livgarde. Han blev arkitekt (MAA, cand.arch.) fra Kunstakademiets Arkitektskole i København hvor han var elev først hos professor Jørgen Bo og senere hos professor Vilhelm Wohlert, de to arkitekter bag Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk i 1986 og multimediedesigner fra samme sted i 1997. Han har i perioder været studievært og programmedarbejder på Danmarks Radio P1 og P3.

Jens Fink-Jensen er bror til historikeren Morten Fink-Jensen, oldebarn af tegneren Axel Mathiesen og nevø til forfatteren Hanne Bistrup.

Firserlyrikken

Som medlem af den oprindelige kreds af firserdigtere, der samledes i gruppen omkring "Hvedekorn"-redaktøren Poul Borum[2][3], arrangerede Jens Fink-Jensen i 1980, blandt andre sammen med digterkollegaen Michael Strunge, filminstruktørerne Rumle Hammerich og Linda Wendel, journalisten Synne Rifbjerg og billedkunstneren Lillian Polack, generations-manifestationen NÅ!!80 i Huset i København [4].

Andre væsentlige eksponenter for firserlyrikken er, foruden Jens Fink-Jensen og Michael Strunge, Bo Green Jensen, Pia Tafdrup og Søren Ulrik Thomsen. Sidstnævnte gik han 1970-72 i klasse med på Store Heddinge Skole[1].

Optræden

Jens Fink-Jensen optræder med multimedielyrikshowet "Luk op for lyrikken" med digtoplæsning, egne dias og synthesizerkompositioner på gymnasier og festivaler mv. Primært sammen med keyboardspilleren Fredrik Mellqvist og saxofonisterne Jens Severin og Mads Mathias. Jens Fink-Jensen har afholdt multimediekoncerter på Ny Carlsberg Glyptotek (musik, sang og dans), Pumpehuset i København (digte, musik og billeder) og flere gange på Roskilde Festival (musik og digte).

Fotografi

I 1990 udsendte supermarkedskæden Irma en kunstbærepose (nr. 295)[5] i 700.000 eksemplarer med digt og foto af Jens Fink-Jensen. Han har blandt andet lavet fotoudstillingerne Sydens Skibe, Beijing Ansigt, digt/fotoudstillingen OrdBilleder og lyd/billedshowet Øje på verden – om bøgernes råstof. Siden 2003 har Jens Fink-Jensen i flere omgange rejst langs Europas vestkyst fra Skagen til Gibraltar. Det har resulteret i fotorejsebogen Europas vestkyst – en fotorejse fra Skagen til Gibraltar, der udkom i 2008. Den tilhørende fotoudstilling havde premiere på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg 31. oktober 2008 og blev derefter vist i Fort des Dunes, Dunkerque, Frankrig, juli-september 2009. Udstillingen vistes i 2010 på Maritiem Museum, Rotterdam, Holland[6] og på Musée portuaire, Dunkerque, Frankrig.

Korværker

Der blev i 1995 skabt og uropført to korværker på grundlag af Jens Fink-Jensens digte; I dag kom sommeren, af komponisten Christian Risgaard, og Foran kirkegården, af komponisten Kjeld Andersen, begge fra digtsamlingen Nær afstanden. I 2009 komponerede og uropførte komponisten Fredrik Mellqvist to korværker af Jens Fink-Jensens digte Fragment og Se mig, måne, begge fra digtsamlingen Forvandlingshavet.

Teater

Jens Fink-Jensen var medforfatter til to teaterforestillinger baseret på hans digte: "Improvisationer over lyrik" i 1992 og "Fantasien er virkelig" i 1993, som begge blev opført på Teatret Møllen i Haderslev.

Malerier og digte

I 2012 påbegyndte den polske billedkunstner Kasia Banas en serie malerier inspireret af Jens Fink-Jensens digte. Enkelte af værkerne vistes første gang 4. maj til 2. juni i Olga Santos Gallery i Porto, Portugal. 10. maj åbnede projektets hovedudstilling i Galeria Miejska i Banas´ hjemby, Wrocław, bestående af hendes malerier samt digtene på dansk og i polsk oversættelse[7]. Senere i 2012 vistes udstillingen på Det Danske Kulturinstitut i Warszawa[8].

Bibliografi

Bøger af Jens Fink-Jensen på dansk

  • Verden i et øje, digte, 1981
  • Sorgrejser, digte, 1982
  • Dans under galgen, digte, 1983
  • Bæsterne, noveller, 1986 (Genudgivet 2019 som e-bog på Gyldendal)[9]
  • Nær afstanden, digte, 1988
  • Jonas og konkylien, børnebilledbog, 1994 (illustreret af Mads Stage)
  • Forvandlingshavet, digte, 1995
  • Jonas og himmelteltet, børnebilledbog, 1998 (illustreret af Mads Stage)
  • Alt er en åbning, digte, 2002
  • Syd for mit hjerte. 100 udvalgte kærlighedsdigte, digte, 2005
  • Europas vestkyst – en fotorejse fra Skagen til Gibraltar, rejsebog, 2008
  • Jonas og engletræet, børnebilledbog, 2010 (illustreret af Mads Stage)

Bøger af Jens Fink-Jensen i oversættelse

  • قرب المسافة ، قصائد , digtsamlingen Nær afstanden, oversat til arabisk af Jamal Jumá, Madrid, Spanien 1999
  • The West Coast of Europe – a photographic journey from Skagen to Gibraltar, oversat til engelsk af Dale Pyatt, København 2008
  • Anatomia melancholii, digtudvalg redigeret af Jósef Jarosz, oversat til polsk af Jósef Jarosz, Kasia Banas m.fl., Wrocław, Polen 2012
  • Fale miłości, fale samotności, digtudvalg redigeret af Jósef Jarosz, oversat til polsk af Jósef Jarosz, Kasia Banas m.fl., Wrocław, Polen 2016

Oversættelser

I 1999 udkom digtsamlingen Nær afstanden på arabisk i Jamal Jumás oversættelse (Forlaget Alwah, Madrid), ligesom enkelte digte derfra tidligere udkom i dagbladet "Al-Quds Al-Arabi" (London, 1996) og tidsskriftet "Nizwa" (Sultanatet Oman, 1999). Den svenske lyriker Bengt Berg har til tidsskriftet "Rallarros" (Sverige) oversat digte af Jens Fink-Jensen til svensk. Lyrikeren Sheema Kalbasi, som er født i Iran og bosat i U.S.A., har oversat digte af Jens Fink-Jensen til engelsk og persisk[10]. Jens Fink-Jensens fotorejsebog om Europas vestkyst fra 2008 udkom samtidig i engelsk udgave under titlen The West Coast of Europe – a photographic journey from Skagen to Gibraltar. Den chilenske lyriker Omar Pérez Santiago oversatte i 2009 digte af Jens Fink-Jensen til spansk[11]. Den polske billedkunstner Kasia Banas m.fl. oversatte i 2012 digte af Jens Fink-Jensen til polsk. I august 2012 udkom en samling med 28 af Jens Fink-Jensens digte i Polen, oversat til polsk af bl.a. Jósef Jarosz[12]. I 2016 udkom endnu en samling af Jens Fink-Jensens digte i Polen, oversat til polsk af bl.a. Jósef Jarosz.

Legater

  • Statens Kunstfond, arbejdslegat 1982
  • San Cataldo-ophold, arbejdslegat 1987
  • Arne Meyers Rejselegat (San Cataldo) 1987
  • Søstrene Hanna og Sophie Hansens Legat 1987
  • Statens Kunstfond, 1988
  • Statens Musikråd, 1988
  • Kaptajn H. C. Lundgreens Legat 1989
  • Frøken Astrid Goldschmidts Legat 1989
  • KODA, legat 1990
  • Københavns Kulturfond 1990
  • J.P. Lund og hustrus Legat 1991
  • Kulturministeriets udvalg for den illustrerede danske bog 1993
  • Kaptajn H. C. Lundgreens Legat 1994
  • Forfatterforeningens Autorkonto. Rejselegat 1995
  • Statens Litteraturråd. Arbejdslegat 1997
  • Statens Litteraturråd. Arbejdslegat (børnelitteratur) 1998
  • Forfatterforeningens Autorkonto. Rejselegat 1998
  • Margot og Thorvald Dreyers Fond. Rejselegat 1998
  • Statens Litteraturråd. Arbejdslegat (prosa) 1998
  • Kunstrådet. Huskunstnerordningen (Luk op for lyrikken) 2007, 2008 og 2009
  • Forfatterforeningens Autorkonto. Arbejdslegat 2016

Noter

Eksterne henvisninger