Forskel mellem versioner af "Heir apparent"

Spring til navigation Spring til søgning
133 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
Omskrevet.
m (grammatik)
(Omskrevet.)
'''Heir (eller ''heiress'') apparent''' er en [[Common law|engelsk–amerikansk]] betegnelse for en [[Tronfølger (tronarving)|tronfølger]], derhvis ikkeposition risikereri atarverækkefølgen bliveikke fortrængt,kan fordianfægtes deraf bliverefterfølgende fødtfødsler eni nærmerefamilien. arvingHvis tilen tronen.<ref>https://www.heraldica.org/topics/britain/brit-proclamations.htm#Introduction</ref>heir Derimodapparent viloverlever enden regerende [[Heir presumptivemonark]] bliveer fortrængt,vedkommende hvissikker der fødesat énarve medkronen, etforudsat stærkereat kravtronfølgeloven ikke ændres, tronen afskaffes eller den hidtidige monark har slettet personen i arvefølgen, f.eks. pga. indgåelse af ægteskab uden tilladelse.
 
En [[Heir presumptive]] betegner en person i en arvefølge hvis plads i denne kan blive fortrængt ved fødslen af en person med et stærkere arvekrav.
Der eksisterer ikke nogle tilsvarende betegnelser på dansk.
 
I [[Storbritannien]] benyttes samme skelnen mellem ''Heir apparent'' og ''Heir presumptive'' i forbindelse med arveretten til en række adelige titler.
Hvis en heir apparent overlever [[Statsoverhoved|statschefen]], så er han eller hun sikker på at arve tronen, medmindre tronen afskaffes, eller tronfølgeloven ændres.
 
Der er ikke en tilsvarende skelnen i dansk sprogbrug. Det nærmest sammenlignelige er at en heir apparent svarer til en ''tronfølger'' mens der ikke er en tilsvarende kobling mellem en ''heir presumptive'' og ''tronarving''. I Danmark benyttes betegnelserne tronfølger og tronarving kun i forbindelse med kongehuset.
De tyske tronfølgere mistede deres arveret, da [[Tyske Kejserrige|monarkierne]] [[Novemberrevolutionen|blev afskaffet]] i november 1918. [[Prins Carl Philip af Sverige]] (født 13. maj 1979) mistede sin plads som tronfølger, da [[Successionsordningen (Sverige)|tronfølgeloven]] blev lavet om med virkning fra 1980.<ref>https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4956021</ref>
 
== Adelige arvinge ==
I Storbritannien betegnes den nærmeste arving til en række adelige titler også som en ''Heir apparent'' eller som en ''Heir presumptive''.
 
De tyske tronfølgere mistede deres arveret, da [[Tyske Kejserrige|monarkierne]] [[Novemberrevolutionen|blev afskaffet]] i november 1918. [[Prins Carl Philip af Sverige]] (født 13. maj 1979) mistede sin plads som tronfølger, da den svenske [[Successionsordningensuccessionsordningen (Sverige)|tronfølgelovensuccessionsordning]] (tronfølgelov) blev lavet om med virkning fra 1980.<ref>https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4956021</ref>
 
==Referencer==
{{Autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Regenters titler]]
[[Kategori:Kongelige titler]]
[[Kategori:Tronfølgeordninger]]
3.470

redigeringer

Navigationsmenu