Skirner: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Mindre omformulering
Udvider i forbindelse med fokusmåned
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Ed0010.jpg|right|thumb|Illustration fra [[Fredrik Sander]]s svenske ''[[Ældre Edda]]'' udgave fra 1893]]
[[Fil:Ed0010.jpg|right|thumb|Illustration fra [[Fredrik Sander]]s svenske ''[[Ældre Edda]]'' udgave fra 1893]]


I [[nordisk mytologi]] er '''Skirner''' eller '''Skírnir''' ([[norrønt]] for ''den lyse''<ref name=ORCHARD149>Orchard (1997:149).</ref>) navnet [[Frej]]s tjener. I historien om [[Frejs elskov]], fortalt i digtet ''[[Skírnismál]]'' fra den ''[[Ældre Edda]]'' bliver Skirner sendt som budbringer til [[Jotunheim]] for at arrangere et møde med [[jætte]]n [[Gerd (nordisk mytologi)|Gerd]] på Frejs vejne, mod at han får [[Frejs sværd]] i belønning. Hun afviser dog at mødes med ham indtil Skirner truer hende med ''Gambanteinn'', en magisk tryllestav.
'''Skirner''' er i [[nordisk mytologi]] navnet på én af [[Frej]]s tjenere. I myten om [[Frejs elskov]] overtalte han [[Gerd]] til at mødes med Frej, og fik [[Frejs sværd]] i belønning.


I kapitel 34 af ''[[Yngre Edda]]'', i digtet''[[Gylfaginning]]'', hjælper Skirner også [[Odin]]. Efter [[Fenrisulven]] er sluppet væk besøger Skirner [[Dværg (mytologi)|dværgene]] i bjergene, der er kendt for deres [[Smedning|smedekunst]]. Sammen smeder de den magiske kæde [[Gleipner]], der skal lænke ulven.
[[Kategori:Nordisk mytologi]]


== Referencer ==
{{reflist}}


{{Nordmytstub}}
{{Nordmytstub}}

[[Kategori:Nordisk mytologi]]

Versionen fra 11. mar. 2020, 09:11

Illustration fra Fredrik Sanders svenske Ældre Edda udgave fra 1893

I nordisk mytologi er Skirner eller Skírnir (norrønt for den lyse[1]) navnet Frejs tjener. I historien om Frejs elskov, fortalt i digtet Skírnismál fra den Ældre Edda bliver Skirner sendt som budbringer til Jotunheim for at arrangere et møde med jætten Gerd på Frejs vejne, mod at han får Frejs sværd i belønning. Hun afviser dog at mødes med ham indtil Skirner truer hende med Gambanteinn, en magisk tryllestav.

I kapitel 34 af Yngre Edda, i digtetGylfaginning, hjælper Skirner også Odin. Efter Fenrisulven er sluppet væk besøger Skirner dværgene i bjergene, der er kendt for deres smedekunst. Sammen smeder de den magiske kæde Gleipner, der skal lænke ulven.

Referencer

  1. ^ Orchard (1997:149).
Nordisk mytologiSpire
Denne artikel om nordisk religion og mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.