Forskel mellem versioner af "Trollheimen"

Spring til navigation Spring til søgning
11 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m
Trøndelag mm
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
m (Trøndelag mm)
 
[[Fil:Norway counties Trollheimen.PNG|thumb|Trollheimen ligger i [[Møre og Romsdal]] og [[Sør-Trøndelag]].]]
'''Trollheimen''' er et [[fjeldområdefjeld]]område på grænsen mellem [[Nordmøre]] i [[Møre og Romsdal]] og [[Sør-Trøndelag]] [[fylke]] i [[Norge]]. I vest er fjeldene af alpin karakter, mens de i øst er roligere. Området er afgrænset af [[Surnadal]] og [[Rindal]] i nord, [[Rennebu]] og [[Dovrebanen]] i øst, [[Sunndal]] i syd og fjordene i vest.
 
== Historie ==
Dybe, trange [[dal]]e skærer gennem landskabet, de mest kendte er [[Innerdalen]], [[Todalen]] og [[Gjevilvassdalen]].
 
I gennemsnit går [[skovgrænse]]n omkring 1000 meter, men på grund af mildere klima de sidste år, kryber skovgrænsen opover fjeldesidernefjeldsiderne, år for år.
 
== Næringsliv ==
Det er meget [[turisme]] i området og flere hytter i turistnettet fra [[Den Norske Turistforening]]. Hytterne som bliver drevet af Trondhjems turistforening er Trollhytta, Gjevillvasshytta og Jøldalshytta. Turistforeningen kalder turen mellom disse hytter for ''Trekanten''. Kristiansund og Nordmøre Turistforening driver den selvbetjente hytta ''Vollasetra''.
 
Dalene i Trollheimen ligger på omkring 500 til 700 moh. mens fjeldmassiverne ligger fra 1.000 til 1.850 moh. så højdeforskellen er stor på turene. Gåturene bliver ikke karakteriseret som særskilt krævende, men klatreulykker forekommer og fjelletfjeldet har i enkelte tilfælde krævet liv. Blandt andet er flere omkommet i Trolla-massivet.
 
I vinterhalvåret er der fine [[skiløjpe]]r rundt i området. Dert står ca 1.500 hytter omkring i Trollheimen. Flest hytter er der rundt Skarvatnet og Gjevilvassdalen i Oppdal, [[Resdalen]] i Meldal og på [[Nerskogen]] i Rennebu.
 
=== Vandkraft ===
Mellem 1960 og 1980 blev meget af vandkraften i Trollheimen udbygget. 75% af vandkraftpotensialetvandkraftpotentialet i Trollheimen er udnyttet og halvdelen af vandoverfladen er reguleret.
 
=== Forskning ===
* [http://www.walkingworld.com Walking World]
* [http://www.fylkesmannen.no/digimaker/documents/FRVPL-TROLLH_k779Bm52334LH.pdf Forvaltningsplan for Trollheimen landskapsvernområde]
{{CommonskatCommonscat|Trollheimen}}
{{coord wd|region=NO|type=adm1st}}
{{autoritetsdata}}
[[Kategori:Landskap i Norge]]
[[Kategori:Møre og Romsdals geografi]]
[[Kategori:Sør-Trøndelags geografi]]
[[Kategori:Oppdal]]
111.149

redigeringer

Navigationsmenu