Sekund: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
36 bytes fjernet ,  for 2 år siden
m
bot: Fjern unicode-kontrollerede tegn - WPCW fejl 16
m (bot:Fjerner fed fra overskrift - WPCW fejl 44; kosmetiske ændringer)
m (bot: Fjern unicode-kontrollerede tegn - WPCW fejl 16)
 
== Definition af et sekund gennem historien ==
Der har været tre forskellige definitioner af sekundet: som en brøkdel af en dag, som en brøkdel af et ekstrapoleret år og som mikrobølgefrekvensen af ​​etet cæsiumatomur
 
=== Brøkdel af en dag ===
De tidligste mekaniske ure, der dukkede op i det 14. århundrede, delte timen op i halvdele, tredjedele, kvartaler og nogle gange endda 12 dele, men aldrig med 60. Timen blev altså ikke forstået som varigheden af ​​6060 minutter. Det var ikke praktisk for tidtagerne at overveje minutter, indtil de første mekaniske ure, der viste minutter, optrådte i slutningen af ​​15001500-tallet og på det tidspunkt var sexagesimal tidsinddeling allerede veletableret i Europa.
 
De første ure der viste sekunder kom frem i løbet af sidste halvdel af 1500-tallet. Sekundet blev nøjagtigt målbar da man udviklede mekaniske ure der viste tiden som dagen delt op i 24 lige lange timer, i modsætning til den ''tilsyneladende'' tid man brugte før hvor der også var 24 timer men længden af timen var forskellige så den passede med hvor mange timer der var lyst om dagen og som blev vist af solurer. Den tidligste fjeder-drevende ur med et en ekstra viser, der markerede sekunder, er et usigneret ur, der afbilder Orpheus i Fremersdorf-samlingen, dateret mellem 1560 og 1570. I 3. kvartal af det 16. århundrede, byggede Taqi al-Din et ur med mærker ud fra hvert 1/5 minut. I 1579 byggede Jost Bürgi et ur til William af Hesse, der markerede sekunder. I 1581 redesignede Tycho Brahe de ure på sit observatorium, der kun viste minutter så de også viste sekunder, selvom disse sekunder ikke var nøjagtige.
I 1956 blev sekundet omdefineret i form af et år i forhold til tiden i år 1900. sekundet blev således defineret som "fraktionen 1⁄31.556.925.9747 i det tropiske år for 1900 januar 0 på 12 timer ephemeris tid". Denne definition blev vedtaget som en del af det internationale system af enheder i 1960.
 
=== Mikrobølgefrekvensen af ​​etet cæsiumatomur ===
Men selv de bedste mekaniske, elektriske motoriserede og kvarts krystalbaserede ure udvikler uoverensstemmelser, og praktisk talt ingen er gode nok til at realisere et ephemeris-sekund. Langt bedre til tidskrævning er den naturlige og nøjagtige "vibration" i et aktiveret atom. Frekvensen af ​​vibrationervibrationer (dvs. stråling) er meget specifik, afhængigt af atomtypen, og hvordan det aktiveres. Siden 1967 er sekundet blevet defineret som 9.192.631.770 svingninger af den [[Elektromagnetisk stråling|elektromagnetiske stråling]] der udsendes ved overgangen mellem de to [[hyperfinstruktur]]-niveauer af [[grundtilstand]]en af et [[cæsium]]-133-[[atom]]. " (ved en temperatur på 0 K). Denne længde af et sekund blev valgt til at svare nøjagtigt til længden af ​​denden tidligere definerede ephemeris-sekund. Atomur bruger en sådan frekvens til at måle sekunder ved at tælle cyklusser pr. Sekund ved den frekvens. Stråling af denne art er et af de mest stabile og reproducerbare naturfænomener. Den nuværende generation af atomur er nøjagtigt til et sekund på få hundrede millioner år.
 
Atomure definere nu længden af sekundet og er tidsstandarden for verden.

Navigationsmenu