Codec: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
416 bytes fjernet ,  for 2 år siden
Sletter gentagelser. Ifølge Retskrivningsordbogen hedder det "en komponent", ikke "et": https://dsn.dk/?retskriv=komponent
(Jeg rettede i grammatikken.)
(Sletter gentagelser. Ifølge Retskrivningsordbogen hedder det "en komponent", ikke "et": https://dsn.dk/?retskriv=komponent)
Det engelske ord '''''Codeccodec''''' kommer fra '''''co'''mpressor-'''de'''compressor'' eller '''''co'''der-'''de'''coder''. En codec er et [[Computerprogram|program]] (en implementation) af, hvordan man [[Kodning|koder og afkoder]] mellem den originale [[datarepræsentation]] og en komprimeret datarepræsentation – og tilbage igen. Formålet er tabsgivende eller ikke-tabsgivende [[datakompression]].
 
Data til en codec er fx [[digitalisere]]t [[lyd]], [[billede]]r og [[video]].
 
''Codec'' er derfor eten [[komponent]], som behandler/tolker [[data]] på forskeligforskellig vis, almindeligvis billede- og lydkoder som fx [[MP3]], [[MPEG]], [[DivX]], [[Xvid]] og [[wmv]]. Ofte vil man opleve at mangle et codec efter download af et filmklip eller en lydfil., Medietda kan simpelthenmediet ikke kan afspilles uden det korrekte codec.<!-- er der en pointe i Codec første gangn men Codek anden gang ? -->
 
Et Codec findes som et program du downloader og installerer på din computer ligesom andre programmer. Du kan nu, via Codec programmet, sørge for, at dine videoklip og film bliver afspillet korrekt. Ser du fx en film i Windows Media Player uden lyd, så skal du installere et lyd-codec for at opnå korrekt afspilning af lydsporet.
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.codecs.com Download audio & video codecs]
* [http://www.fourcc.org/codecs.php Liste med video codecs fra FOURCC]
* [http://www.en.voipforo.com/codec/codecs.php VoIP codecs] – Enen liste med VoIP codecs
 
 
40.178

redigeringer

Navigationsmenu