Slesvigsk Gest: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Ligger i det nordlige Tyskland i dag.
sprog mv.
 
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:SLH.landscapes.png|thumb|Slesvigsk Gest (lys grøn, nord for Ejderen)]]
[[Fil:SLH.landscapes.png|thumb|Slesvigsk Gest (lys grøn, nord for Ejderen)]]
'''Slesvigsk Gest''', '''Midtslesvig''', '''Midtsletten''' (dansk) eller '''Schleswigsche Geest''' (tysk) i det nordlige [[Tyskland]], er et [[gest]]område i det indre [[Sydslesvig]]. Området afgrænses af marskerne i vest og bakkelandskaberne i [[Angel]] og [[Svans (Sydslesvig)|Svans]] i øst. Mod Angel findes med [[Lusangel]] et overgangsområde mellem gesten og det angelske bakkelandskab. Gesten såvel som bakkelandskaberne ved Østersøen opstod som [[endemoræne]]r under den sidste [[istid]]. Området består i første række af sandet jord med et lille humusindhold. Jorden er derfor mindre frugtbar end for eksempel jorden i marskområderne. Den sydslesvigske gest er en del af den [[jyske højderyg]].
Den '''Slesvigske Gest''' (tysk ''Schleswigsche Geest''), også kaldet ''Midtslesvig'' eller ''Midtsletten'' er et [[gest]]område i det indre [[Sydslesvig]]. Området afgrænses af marsken i vest og de østlige bakkelandskaber i [[Angel]] og [[Svans (Sydslesvig)|Svansø]]. Grænsen mod øst er omtrent [[Hærvejen]] (eller hovedvejen mellem Flensborg og Slesvig). [[Lusangel]] udgør et overgangsområde mellem gesten og det angelske bakkelandskab. Den sydslesvigske gest er en del af den [[jyske højderyg]].


Gesten såvel som bakkelandskaberne ved Østersøen opstod som [[endemoræne]]r under den sidste [[istid]]. Området består mest af [[sandjord]] med et lavt [[humus]]indhold. Jorden er derfor mindre frugtbar end for eksempel jorden i marskområderne.
Gesten er siden cirka 500-tallet beboet af danskerne, mens marskerne blev senere koloniseret af friserne.<ref>jvf. P. Lauridsen</ref> I 1700-tallet opstod en række kolonistbyer i gesten som led i kongens gestkolonisation. Det var for det meste [[Kartoffeltyskere|kartoffeltyskerne]], som bosatte sig her for at opdyrke den jyske [[hede]]. Frem til 1800- og 1900-tallet var [[sønderjysk]] i dens [[Mellemslesvigsk|mellemslesvigske]] variant udbredt på Midtsletten. Med Sprogskiftet blev sønderjysk dog afløst af [[Nedertysk|neder-]] og [[standardtysk]]. De danske sydslesvigere taler [[rigsdansk]] i en [[sydslesvigdansk]] variant. Gesten i Sydslesvig omfatter følgende herreder: [[Kær Herred (Slesvig)|Kær Herred]], [[Vis Herred]], [[Ugle Herred]], [[Gøs Herreder|Nørre og Sønder Gøs Herred]] samt store dele af [[Arns Herred]].

Gesten har i hvert fald siden 500-tallet været beboet af daner (jyder), mens marsken senere blev koloniseret af friserne.<ref>jvf. P. Lauridsen</ref> I 1700-tallet opstod en række kolonistbyer i gesten som led i kongens gestkolonisation. Det var for det meste [[Kartoffeltyskere|kartoffeltyskerne]], som bosatte sig her for at opdyrke den jyske [[hede]]. Frem til 1800- og ind i 1900-tallet var [[sønderjysk]] i dets [[Mellemslesvigsk|mellemslesvigske]] variant udbredt på Midtsletten. Med sprogskiftet blev sønderjysk afløst af [[Nedertysk|neder-]] og [[standardtysk]].

Gesten i Sydslesvig omfatter følgende herreder: [[Kær Herred (Slesvig)|Kær Herred]], [[Vis Herred]], [[Ugle Herred]], [[Gøs Herreder|Nørre og Sønder Gøs Herred]] samt store dele af [[Arns Herred]].


Den nord-syd-gående [[Hærvej]] forløber gennem området.
Den nord-syd-gående [[Hærvej]] forløber gennem området.

Nuværende version fra 29. mar. 2020, 16:50

Slesvigsk Gest (lys grøn, nord for Ejderen)

Den Slesvigske Gest (tysk Schleswigsche Geest), også kaldet Midtslesvig eller Midtsletten er et gestområde i det indre Sydslesvig. Området afgrænses af marsken i vest og de østlige bakkelandskaber i Angel og Svansø. Grænsen mod øst er omtrent Hærvejen (eller hovedvejen mellem Flensborg og Slesvig). Lusangel udgør et overgangsområde mellem gesten og det angelske bakkelandskab. Den sydslesvigske gest er en del af den jyske højderyg.

Gesten såvel som bakkelandskaberne ved Østersøen opstod som endemoræner under den sidste istid. Området består mest af sandjord med et lavt humusindhold. Jorden er derfor mindre frugtbar end for eksempel jorden i marskområderne.

Gesten har i hvert fald siden 500-tallet været beboet af daner (jyder), mens marsken senere blev koloniseret af friserne.[1] I 1700-tallet opstod en række kolonistbyer i gesten som led i kongens gestkolonisation. Det var for det meste kartoffeltyskerne, som bosatte sig her for at opdyrke den jyske hede. Frem til 1800- og ind i 1900-tallet var sønderjysk i dets mellemslesvigske variant udbredt på Midtsletten. Med sprogskiftet blev sønderjysk afløst af neder- og standardtysk.

Gesten i Sydslesvig omfatter følgende herreder: Kær Herred, Vis Herred, Ugle Herred, Nørre og Sønder Gøs Herred samt store dele af Arns Herred.

Den nord-syd-gående Hærvej forløber gennem området.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ jvf. P. Lauridsen

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]