Sleipner: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Fjernede Kategori:Nordisk mytologi; Tilføjede Kategori:Berømte heste ved hjælp af Hotcat
Linje 21: Linje 21:


{{Navboks Nordisk mytologi og religion}}
{{Navboks Nordisk mytologi og religion}}
{{Odin}}
{{Nordmytstub}}
{{Nordmytstub}}



Versionen fra 30. mar. 2020, 09:30

Sleipner, detalje fra Gotlandsk runesten.

Sleipner (oldn.: Sleipnir eller Slejpner) hører til i nordisk mytologi. Det er Odins sorte hingst. Sleipner har 8 ben og den kan løbe stærkt som vinden og bevæge sig lige godt i luften som på jorden. Netop Sleipners karakteristika med 8 ben har fået visse forskere til at mene, at oprindelsen til ordet Sleipner skal findes i galgen således Odin er galgerytteren. Ofre til Odin skete ofte ved hængning.

Sleipners mor er Loke. De nordiske guder indgik en aftale med en bygmester af jætteslægt. Hvis han på et halvt år kunne bygge en mur rundt om Asgård ville han få solen, månen og kærligheds gudinden Freja som betaling. De var selvfølgelig overbevist om at han ikke kunne nå det. Men bygmesteren får hjælp af sin hest Svadilfare som er en af de stærkeste heste i nordisk mytologi. Da han næsten er færdig går guderne i panik. De ville ikke betale for muren så de giver straks Loke skylden. Loke tvinges til at forvandle sig til en smuk hoppe. Han lokker Svadilfare dybt ind skoven. Lokes plan var selvfølgelig at ryste Svadilfare af sig men han er ikke vant til hestekroppen og snubler under det vilde løb. Da han rejser sig er Svadilfare allerede over ham og den får sin vilje. Loke må blive i sin hesteskikkelse og føde sit føl, Sleipner.

Svadilfare forsvandt i skoven og ingen har set ham siden. Derfor kunne bygmesteren ikke lave sit arbejde færdigt og guderne slap for at betale. Loke forærede Sleipner til Odin som en gave.

Den er den hurtigste af alle heste – og dog... I fortællingen om Hrungners død antydes det at Odin holdt på den forkerte hest da han satsede på Slejpner.

Hesten Grane – den der i Sigurdskvadet »bar guld af hede« – nedstammer fra Slejpner.

Eksterne henvisninger

Nordisk mytologiSpire
Denne artikel om nordisk religion og mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.