Katarina af Valois: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Maspha flyttede siden Katherine af Valois til Katarina af Valois: Catherine er engelsk; Katarina er dansk
No edit summary
Linje 26: Linje 26:
| signatur =
| signatur =
}}
}}
'''Katherine af Valois''' (født [[27. oktober]] [[1401]], død [[3. januar]] [[1437]]) var yngste datter af [[Karl 6. af Frankrig]] og [[Isabella af Bayern-Ingolstadt]] og [[England]]s [[dronning]] 1420-1422 som gift med [[Henrik 5. af England]].
'''Katarina af Valois''' (født [[27. oktober]] [[1401]], død [[3. januar]] [[1437]]) var yngste datter af [[Karl 6. af Frankrig]] og [[Isabella af Bayern]] og [[England]]s [[dronning]] 1420-1422 som gift med [[Henrik 5. af England]].


== Dronning og enkedronning af England ==
== Dronning og enkedronning af England ==
Efter [[Slaget ved Agincourt]] i 1415 skiftede magtbalancen fra Frankrigs til Englands fordel. Fem år efter blev ''Katherine af Valois'' tvunget til at gifte sig med ''Henrik 5. af England''. De fik et barn ([[Henrik 6. af England]]), før Henrik 5. døde i 1422.
Efter [[Slaget ved Agincourt]] i 1415 skiftede magtbalancen fra Frankrigs til Englands fordel. Fem år efter blev ''Katarina af Valois'' tvunget til at gifte sig med ''Henrik 5. af England''. De fik et barn ([[Henrik 6. af England]]), før Henrik 5. døde i 1422.
De næste 18 år styrede et [[regentskab]] landet i den unge konges navn. Som fransk blev Katherine af Valois holdt uden for regeringen. Hun døde samme år, som sønnen blev myndig.
De næste 18 år styrede et [[regentskab]] landet i den unge konges navn. Som fransk blev Katarina holdt uden for regeringen. Hun døde samme år, som sønnen blev myndig.
== Hemmeligt gift ==
== Hemmeligt gift ==
Efter kongens død giftede Katherine af Valois sig hemmeligt med den fattige [[Wales|walisiske]] adelsmand [[Owen Tudor]]. Han kom til hoffet som page for den unge kong Henrik. Senere fik han tilsyn med enkedronningens garderobe og juveler som ''Clerk of the Wardrobe''.
Efter kongens død giftede Katarina sig hemmeligt med den fattige [[Wales|walisiske]] adelsmand [[Owen Tudor]]. Han kom til hoffet som page for den unge kong Henrik. Senere fik han tilsyn med enkedronningens garderobe og juveler som ''Clerk of the Wardrobe''.


Det var uhørt, at en enkedronning giftede sig med en hofmand. Derfor blev ægteskabet holdt hemmeligt. Parret fik fem børn. Bl.a. [[Edmund Tudor]]. Han blev gift med lady [[Margaret Beaufort]], der tilhørte [[Huset Lancaster]] og var tipoldebarn af [[Edvard 3. af England]]. Edmund Tudor og Margaret Beaufort blev forældre til [[Henrik 7. af England]].
Det var uhørt, at en enkedronning giftede sig med en hofmand. Derfor blev ægteskabet holdt hemmeligt. Parret fik fem børn. Bl.a. [[Edmund Tudor]]. Han blev gift med lady [[Margaret Beaufort]], der tilhørte [[Huset Lancaster]] og var tipoldebarn af [[Edvard 3. af England]]. Edmund Tudor og Margaret Beaufort blev forældre til [[Henrik 7. af England]].


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==
* {{Gravsted.dk}}
* {{Gravsted.dk}}


{{FD|1401|1437|Katherine af Valois}}
{{FD|1401|1437|Katharina af Valois}}
{{autoritetsdata}}
{{autoritetsdata}}



Versionen fra 1. apr. 2020, 15:00

Katarina af Valois

Personlig information
Født 27. oktober 1401 Rediger på Wikidata
hôtel Saint-Pol, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 3. januar 1437 (35 år) Rediger på Wikidata
Bermondsey Abbey[1], Storbritannien/Kongeriget England Rediger på Wikidata
Gravsted Westminster Abbey Rediger på Wikidata
Far Karl 6. af Frankrig Rediger på Wikidata
Mor Isabella af Bayern Rediger på Wikidata
Søskende Karl 7. af Frankrig,
Ludvig av Guyenne,
Johan av Touraine,
Johanna av Frankrike,
Isabella af Valois,
Michelle af Valois,
Marguerite, bâtarde de France,
Maria, priorinde af Poissy Rediger på Wikidata
Ægtefæller Henrik 5. af England (1420-1422),
Owen Tudor (1431/1437-1432/1437) Rediger på Wikidata
Børn Henrik 6. af England,
Edmund Tudor,
Jasper Tudor, hertug af Bedford,
Margaret Tudor Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Katarina af Valois (født 27. oktober 1401, død 3. januar 1437) var yngste datter af Karl 6. af Frankrig og Isabella af Bayern og Englands dronning 1420-1422 som gift med Henrik 5. af England.

Dronning og enkedronning af England

Efter Slaget ved Agincourt i 1415 skiftede magtbalancen fra Frankrigs til Englands fordel. Fem år efter blev Katarina af Valois tvunget til at gifte sig med Henrik 5. af England. De fik et barn (Henrik 6. af England), før Henrik 5. døde i 1422. De næste 18 år styrede et regentskab landet i den unge konges navn. Som fransk blev Katarina holdt uden for regeringen. Hun døde samme år, som sønnen blev myndig.

Hemmeligt gift

Efter kongens død giftede Katarina sig hemmeligt med den fattige walisiske adelsmand Owen Tudor. Han kom til hoffet som page for den unge kong Henrik. Senere fik han tilsyn med enkedronningens garderobe og juveler som Clerk of the Wardrobe.

Det var uhørt, at en enkedronning giftede sig med en hofmand. Derfor blev ægteskabet holdt hemmeligt. Parret fik fem børn. Bl.a. Edmund Tudor. Han blev gift med lady Margaret Beaufort, der tilhørte Huset Lancaster og var tipoldebarn af Edvard 3. af England. Edmund Tudor og Margaret Beaufort blev forældre til Henrik 7. af England.

Eksterne henvisninger

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.