Europeada: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m +2020
+ 2020 / 2021
Linje 2: Linje 2:


Mesterskabet arrangeres af den europæiske mindretalsunion [[FUEN]] og det respektive mindretal, som er vært for turneringen. Målet er at styrke sammenholdet blandt de europæiske mindretal, og at sætte fokus på mindretallenes kulturelle problemer. Europeadaen er på den måde med til at synliggøre de [[Autokton|autoktone]] mindretal og folkegrupper i Europa.
Mesterskabet arrangeres af den europæiske mindretalsunion [[FUEN]] og det respektive mindretal, som er vært for turneringen. Målet er at styrke sammenholdet blandt de europæiske mindretal, og at sætte fokus på mindretallenes kulturelle problemer. Europeadaen er på den måde med til at synliggøre de [[Autokton|autoktone]] mindretal og folkegrupper i Europa.

== Europeada 2020 / 2021 ==
Efter at fodboldforbundet [[UEFA]] meddelte, at [[Europamesterskabet i fodbold 2021|fodbold-EM]] skal flytte pga. coronakrisen til 2021, blev også Europeada aflyst for 2020 og udskudt til 2021<ref>[https://www.fla.de/wp/dailys/ogsaa-europeada-udskudt-2021/Flensborg Avis af 20. marts 2020: ''Også Europeada udskudt til 2021``]</ref><ref>[https://www.europeada.eu/news/detail/europeada-findet-im-sommer-2021-statt/en Europeada: Europeada to take place in the summer of 2021]</ref>.


== Europeada 2016 ==
== Europeada 2016 ==

Versionen fra 13. apr. 2020, 11:58

Europeada er navnet på europamesterskabet i fodbold for europæiske nationale mindretal. Den første Europeada fandt sted i sommeren 2008 i Schweiz som optakt til det officielle europamesterskab i fodbold 2008. Den anden Europeada fandt sted hos sorberne i Lausitz/Tyskland i juni 2012 parallel med det officielle fodbold-EM i nabolandet Polen. Europeada 2016 blev spillet i Sydtyrol i Italien - parallel med det officielle fodbold-EM i nabolandet Frankrig. Den næste Europeada skal spilles 2020 hos slovenerne i Kärnten/Østrig.

Mesterskabet arrangeres af den europæiske mindretalsunion FUEN og det respektive mindretal, som er vært for turneringen. Målet er at styrke sammenholdet blandt de europæiske mindretal, og at sætte fokus på mindretallenes kulturelle problemer. Europeadaen er på den måde med til at synliggøre de autoktone mindretal og folkegrupper i Europa.

Europeada 2020 / 2021

Efter at fodboldforbundet UEFA meddelte, at fodbold-EM skal flytte pga. coronakrisen til 2021, blev også Europeada aflyst for 2020 og udskudt til 2021[1][2].

Europeada 2016

Europeada 2016 blev arrangeret af tyske sydtyrolere og ladinere i det nordlige Italien. For første gang holdtes der også et stævne for kvinder. Der deltog i alt 24 herrehold og 6 kvindehold. Kroaterne fra Serbien blev dog senere udelukket på grund af en voldelig episode på fodboldbanen under spillet mod occitanere. Fra det dansk-tyske grænseområde deltog de danske sydslesvigere, de tyske nordslesvigere og nordfrisere med hver et herrehold. Andre mindretal fra Norden (samere, skåningere) deltog ikke.

Europamester blev -som i 2012 og 2008- igen sydtyrolerne. Både herre- og kvindeholdet fra Sydtirol vandt i slutrunden over occitanerne. De danske sydslesvigere kom på 10., nordfriserne på 13. og de tyske nordslesvigere på 21. plads [3].

Gruppe A Gruppe B Gruppe C Gruppe D Gruppe E Gruppe F Gruppe X (kvinder) Gruppe Y (kvinder)
Ladinere Roma fra Ungarn (Gipsy) Slovenerne fra Kärnten/Østrig Occitanere fra Sydfrankrig Sydtirolere Zimbrere fra Italien Occitanere fra Sydfrankrig Ruslandtyskere
Krimtatarere (Adalet) Kroatere fra Ungarn Sorbere fra Østtyskland Danske sydslesvigere Nordfrisere Ruslandtyskere Sydtirolere Rætoromanere fra Svejts
Vestthrakiere Rætoromanere fra Svejts Tyske nordslesvigere Slovakere fra Ungarn Tyskere fra Schlesien/Polen Ungarntyskere Sorbere fra Østtyskland Ladinere
Ungarere fra Rumænien Mindretalsudvalg fra Estland Ungarere fra Slovakiet Aromunere fra Sydøsteuropa Manx fra øen Man Serbere fra Kroatien

Europeada 2012

Europeada 2012 blev arrangeret af sorberne i Lausitz i det sydøstlige Tyskland. I alt 19 hold fra 12 forskellige europæiske lande deltog ved turneringen. Protektor for Europeada 2012 var Sachsens ministerpræsident og sorberen Stanislaw Tillich. Turneringen blev blandt andet sponsoreret af Vattenfall og det tyske indenrigsministerium. Mediepartner var Mitteldeutscher Rundfunk. Lodtrækningen til gruppespillet fandt sted den 1. december 2011 i Berlin.

Europamester blandt de nationale mindretal blev igen sydtyrolerne. Holdet fra Sydtyrol vandt finalen i Bautzen (sorbisk: Budyšin) foran 1700 tilskuere med 3-1 mod romaerne fra Ungarn. Kroaterne fra Serbien fik et tredjeplads efter en 1-0-sejr over slovenerne fra Kärnten/Østrig [4].

De deltagende hold i 2012 var [5]:

Gruppe A Gruppe B Gruppe C Gruppe D Gruppe E
Sorberne Roma i Ungarn Nordfriserne Sydtirolerne Danske sydslesvigere
Tyskerne i Polen Tyskerne i Rusland Kroaterne i Serbien Tyske nordslesvigere (meldte afbud) Zimbrerne i Italien
Slovenerne i Østrig Rætoromanerne i Schweiz Vestthrakierne i Tyrkiet Tyskerne i Ungarn Waliserne i Storbritannien
Mindretalsudvalg fra Estland Slovakerne i Ungarn Ladinerne i Italien Karatschai i Rusland Okzitanerne i Frankrig

Europeada 2008

Europeada 2008 blev arrangeret af rætoromanerne i kantonen Graubünden i Schweiz. Det var første gang, der afholdes EM for sproglige mindretal [6]. Mesterskabet havde deltagelse af 17 folkegrupper fra hele Europa. I alt 5.000 tilskuere så kampene direkte i Schweiz. Den første europamester blandt de nationale mindretal blev sydtyrolerne. Holdet fra Sydtyrol vandt finalen i Chur foran 600 tilskuere med 1-0 mod kroaterne fra Serbien. Romaerne fra Ungarn fik et tredjeplads. De danske sydslesvigere kom på fjerdeplads.

De deltagende hold var:

Gruppe A Gruppe B/C Gruppe D Gruppe E
Waliserne i Storbritannien Danske sydslesvigere i Tyskland Kroaterne i Serbien Okzitanerne i Frankrig
Tyskerne i Polen Arumenerne i Rumænien Romaerne i Ungarn Kimbrerne i Italien
Rætoromanerne i Schweiz Katalanerne i Spanien Tyske nordslesvigere i Danmark Sorberne i Tyskland
Tyskerne i Ungarn Karachayerne i Rusland Nordfriserne i Tyskland Kroaterne i Rumænien
Sydtyrolerne i Italien

Eksterne henvisninger

Referencer