Forskel mellem versioner af "Lyksborg"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m
(Rydeled)
(m)
Byens historiske udvikling hænger nært sammen med opførelsen af [[Lyksborg Slot]] i årene 1582-1587. Slottet blev bygget på ruinerne af [[Ryd Kloster]] og var i fem generationer stamsæde for hertugerne af Lyksborg. Senere blev slottet anvendt som kongelig sommerresidens. Da kong [[Frederik 7.]] døde barnløs i [[1863]] på slottet, besteg prins Christian af [[Slesvig-Holsten-Sønderborg-Lyksborg]] [[Danmark]]s trone som kong [[Christian 9.]]. Prins Christian, der var en yngre bror til hertug [[Carl af Glücksborg]], og hans efterkommere, den [[glücksburgske slægt]], har siden da regeret Danmark.
 
Byens forgænger var den lille landsby Skovby (på tysk ''Schoby'' el. ''Schauby''). Senere gik slottets navn over til også at betegne landsbyen. Som navnet Skovby antyder var området dækket af [[skov]], der senere blev ryddet. Ligesom nabobyer Kobøl (nu Kobbelløkke) og [[Tremmerup]] var landsbyen allerede opstået i [[vikingetiden]]. I kirkelig henseende hørte Skovby og omegnen under [[Munkbrarup]] sogn.
 
Udover at være residensby udviklede Lyksborg sig senere også som handelsby. I 1842 fik byen status som [[flække]] (≈[[handelsplads]]), som gav kommunen købstadslignende rettigheder. I 1900 blev byen ophøjet til [[købstad]]. I løbet af 1800-tallet kom badeturisme til byen og Lyksborg udviklede sig efterhånden også til et populært badested. Byen er siden 1878 anerkendt som kursted og råder over flere badehoteller.
Anonym bruger

Navigationsmenu