Oldsum: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
lidt til
 
Linje 21: Linje 21:
}}
}}


'''Oldsum''' er en landsby og kommune i det nordlige [[Tyskland]] under [[Kreis Nordfriesland]] i delstaten [[Slesvig-Holsten]]. Byen ligger den [[Nordfrisiske Øer|nordfrisiske ø]] [[Før]] i [[Sydslesvig]].
'''Oldsum''' (nordfrisisk ''Olersem'') er en landsby og kommune beliggende i den nordøstlige del af øen [[Før]] i [[Nordfrisland]] i det vestlige [[Sydslesvig]]. Administrativt hører kommunen under [[Kreis Nordfriesland|Nordfrislands kreds]] i [[Tysklands delstater|delstaten]] [[Slesvig-Holsten]] i det nordlige [[Tyskland]].


Kommunen består af de tre byer Oldsum, [[Klintum (Før)|Klintum]] (nordfrisisk ''Klantem'') og [[Toftum (Før)|Toftum]] (nordfrisisk ''Taftem''), og samarbejder på administrativt plan med andre kommuner på Før og [[Amrum]] i Før-Amrum kommunefællesskab (Amt Föhr-Amrum).
Oldsum er første gang nævnt 1463 som ''Ulnersum''. Oldsum var i 1600-tallet en stor [[Hvalfanger (person)|hvalfangerby]], hvor også den kendte hvalfangerkommandør [[Matthias Petersen]] boede. Oldsum var også hjemstavn for kunstneren [[Oluf Braren]], som var repræsentant for [[naivisme]]n. Som del af [[Vesterland-Før|Vesterlandet]] hørte byen før 1864 som [[Kongerigske enklaver|kongerigske enklave]] direkte til [[Kongeriget Danmark]].


Oldsum er første gang nævnt 1463 som ''Vluersum''<ref>Wolfgang Laur: ''Historisches Ortsnamenlexikon von Schleswig-Holstein'', 2. oplag, Neumünster 1992, side 501</ref>. Oldsum var i 1600-tallet en stor [[Hvalfanger (person)|hvalfangerby]], hvor også den kendte hvalfangerkommandør [[Matthias Petersen]] boede. Oldsum var også hjemstavn for kunstneren [[Oluf Braren]], som var repræsentant for [[naivisme]]n. I den danske tid indtil 1864 hørte Oldsum under [[Vesterland-Før]] og dermed som [[Kongerigske enklaver|kongerigsk enklave]] direkte under [[Kongeriget Danmark]]. I kirkelig henseende hører landsbyen under [[Sankt Laurentii Sogn (Før)|Sankt Laurentii Sogn]].
I den danske periode hørte landsbyen under [[Sankt Laurentii Sogn (Før)|Sankt Laurentii Sogn]] ([[Vesterland-Før]])

Kommunen består af de tre byer Oldsum, Klintum (nordfrisisk ''Klantem'') og Toftum (nordfrisisk ''Taftem''), og samarbejder på administrativt plan med andre kommuner på Før og [[Amrum]] i Før-Amrum kommunefællesskab (Amt Föhr-Amrum).


== Galleri ==
== Galleri ==
Linje 38: Linje 36:
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
* [http://www.oldsum-auf-foehr.de/ Oldsum Kommune] {{de sprog}}
* [http://www.oldsum-auf-foehr.de/ Oldsum Kommune] {{de sprog}}

== Noter ==
{{reflist}}


{{Byer i Kreis Nordfrisland}}
{{Byer i Kreis Nordfrisland}}

Nuværende version fra 19. apr. 2020, 22:00

Oldsum
Våben Beliggenhed
har har ikke noget våben
Oldsum ligger i Tyskland
Oldsum
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Nordfrisland
Amt Før-Amrum
Borgmester Jens Pedersen
Statistiske data
Areal 13,3 km²
Højde 4 m
Indbyggere 514 (31/12/2018)
 - Tæthed 39 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NF
Postnr. 25938
Tlf.-forvalg 04683
Koordinater 54°44′N 8°27′Ø / 54.733°N 8.450°Ø / 54.733; 8.450Koordinater: 54°44′N 8°27′Ø / 54.733°N 8.450°Ø / 54.733; 8.450
Hjemmeside www.oldsum-auf-foehr.de
Beliggenhed af kommune Oldsum i Landkreis Nordfrisland
Kort
Kort

Oldsum (nordfrisisk Olersem) er en landsby og kommune beliggende i den nordøstlige del af øen Før i Nordfrisland i det vestlige Sydslesvig. Administrativt hører kommunen under Nordfrislands kreds i delstaten Slesvig-Holsten i det nordlige Tyskland.

Kommunen består af de tre byer Oldsum, Klintum (nordfrisisk Klantem) og Toftum (nordfrisisk Taftem), og samarbejder på administrativt plan med andre kommuner på Før og Amrum i Før-Amrum kommunefællesskab (Amt Föhr-Amrum).

Oldsum er første gang nævnt 1463 som Vluersum[1]. Oldsum var i 1600-tallet en stor hvalfangerby, hvor også den kendte hvalfangerkommandør Matthias Petersen boede. Oldsum var også hjemstavn for kunstneren Oluf Braren, som var repræsentant for naivismen. I den danske tid indtil 1864 hørte Oldsum under Vesterland-Før og dermed som kongerigsk enklave direkte under Kongeriget Danmark. I kirkelig henseende hører landsbyen under Sankt Laurentii Sogn.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Wolfgang Laur: Historisches Ortsnamenlexikon von Schleswig-Holstein, 2. oplag, Neumünster 1992, side 501