Talende gravsten: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m
Sprog- og staverettelser
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Grabstein 04-07-2004-0009.JPG|thumb|Gravstenen for kaptajn Ocke Flor og hans kone Thur Flor i [[Syderende]] på [[Før]]]]
[[Fil:Grabstein 04-07-2004-0009.JPG|thumb|Gravsten for kaptajn Ocke Flor og hans kone Thur Flor i [[Syderende]] på [[Før]]]]
'''Talende gravsten''' (på tysk ''Sprechende Steine'') er navnet [[gravsten]], som er forsynet med omfattende indskrifter, der beskrev de afdødes [[biografi]]. Mange af dem er udsmykket med bibliske symboler og skibs- og blomstermotiver.
'''Talende gravsten''' (på tysk ''Sprechende Steine'') er betegnelsen for [[gravsten]], som er forsynet med omfattende indskrifter, der beskriver de afdødes [[biografi]]. Mange af dem er udsmykket med bibelske symboler og skibs- og blomstermotiver.


De fleste talende gravsten findes på øerne [[Amrum]] og [[Før]], men de findes også på [[Sild (ø)|Sild]] og [[Rømø]]. Gravstenene er typisk fra 1600- og 1700-tallet og beretter om [[Søfarer|søfarernes]] og især [[hvalfangere|hvalfangeres]] skæbne. De skildrer ofte hele livsforløb og minder om store bedrifter og skæbner. På daværende tidspunkt drog mange øboer til søs og mange af dem blev styrmænd eller kommandører. Indskrifterne på gravstenene beretter om deres liv og dokumenterer på denne måde de afdødes prestige og velstand. Af nogle gravsten fremgår også at en del af øens skibsførere har været fanger i muslimske lande. Bedst kendt er i dag historien om [[Hark Olufs]].
De fleste talende gravsten findes på øerne [[Amrum]] og [[Før]], men de findes også på [[Sild (ø)|Sild]] og [[Rømø]]. Gravstenene er typisk fra 1600- og 1700-tallet og beretter om [[søfarer]]es og især [[hvalfangere]]s skæbne. De skildrer ofte hele livsforløb og minder om store bedrifter og skæbner. På daværende tidspunkt drog mange øboere til søs og mange af dem blev styrmænd eller kommandører. Indskrifterne på gravstenene beretter om deres liv og dokumenterer på denne måde de afdødes prestige og velstand. Af nogle gravsten fremgår også at en del af øens skibsførere har været fanger i muslimske lande. Bedst kendt er i dag historien om [[Hark Olufs]].


De første talende gravsten var lavet af [[granit]] og var liggende. Senere kom importert [[sandsten]] til anvendelse og især på Amrum og Før udviklede der sig en tradition med opretstående sten ([[Stele|steler]]). På kirkegården i [[Nebel (Amrum)|Nebel]] på Amrum står i dag 85 talende sten. Den ældste er fra 1672. På Før findes talende gravsten på kirkegårdene i [[Boldiksum]], [[Niblum]] og [[Syderende]].
De første talende gravsten var lavet af [[granit]] og var liggende. Senere kom importeret [[sandsten]] i anvendelse og især på Amrum og Før udviklede der sig en tradition med opretstående sten ([[stele]]r). På kirkegården i [[Nebel (Amrum)|Nebel]] på Amrum står i dag 85 talende sten. Den ældste er fra 1672. På Før findes talende gravsten på kirkegårdene i [[Boldiksum]], [[Niblum]] og [[Syderende]].


== Litteratur ==
== Litteratur ==

Versionen fra 21. apr. 2020, 07:13

Gravsten for kaptajn Ocke Flor og hans kone Thur Flor i SyderendeFør

Talende gravsten (på tysk Sprechende Steine) er betegnelsen for gravsten, som er forsynet med omfattende indskrifter, der beskriver de afdødes biografi. Mange af dem er udsmykket med bibelske symboler og skibs- og blomstermotiver.

De fleste talende gravsten findes på øerne Amrum og Før, men de findes også på Sild og Rømø. Gravstenene er typisk fra 1600- og 1700-tallet og beretter om søfareres og især hvalfangeres skæbne. De skildrer ofte hele livsforløb og minder om store bedrifter og skæbner. På daværende tidspunkt drog mange øboere til søs og mange af dem blev styrmænd eller kommandører. Indskrifterne på gravstenene beretter om deres liv og dokumenterer på denne måde de afdødes prestige og velstand. Af nogle gravsten fremgår også at en del af øens skibsførere har været fanger i muslimske lande. Bedst kendt er i dag historien om Hark Olufs.

De første talende gravsten var lavet af granit og var liggende. Senere kom importeret sandsten i anvendelse og især på Amrum og Før udviklede der sig en tradition med opretstående sten (steler). På kirkegården i Nebel på Amrum står i dag 85 talende sten. Den ældste er fra 1672. På Før findes talende gravsten på kirkegårdene i Boldiksum, Niblum og Syderende.

Litteratur

  • Wolfgang Runge: Sprechende Steine. Grabstelen im Oldenburger Land von 1600–1800. Holzberg, Oldenburg 1979, ISBN 3-87358-110-8.
  • Walter Lüden: Redende Steine. Grabsteine auf der Insel Föhr. Christians, Hamburg 1984, ISBN 3-7672-0847-4.