Ukrainske SSR: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
107 bytes fjernet ,  for 2 år siden
sprogret
m (Robotassisteret flertydig: Russisk - Ændrede link(s) til Russisk (sprog))
(sprogret)
|fodnoter = a. "Om sprog i den Ukrainske SSR". Ukrainsk lovgivning
}}
Den '''Ukrainske Socialistiske Sovjetrepublik''' ''ofte blot '''Ukraine''' eller '''Sovjetukraine''' ('''Ukrainske SSR'''; [[Ukrainsk (sprog)|ukrainsk]]: Українська Радянська Соціалістична Республіка, Українська РСР; [[Russisk (sprog)|russisk]]: Украинская Советская Социалистическая Республика, Украинская ССР; ''se [[#Navn|"navne"afsnit nedenfor]]'')'', ''ofte blot '''Ukraine''' eller '''Sovjetukraine''',<ref>[http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Rusland_og_Centralasien/Ukraine/Ukraine_(Historie) "Ukraine - historie"]. ''[[Den Store Danske Encyklopædi]]''. Hentet 20. april 2014.</ref> var en suveræn<ref>[http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages%5CC%5CO%5CConstitutionoftheUkrainianSovietSocialistRepublic.htm "Forfatningen i den Ukrainske SSR pr. 20. april 1978"]. ''Encyclopedi of Ukraine''. Hentet 20. april 2014.</ref> [[Socialistisk Sovjetrepublik|socialistisk sovjetrepublik]]<ref>Artikel 68, Forfatningen for Ukraine i 1978.</ref> og en af de 15 konstituerede republikker i [[Sovjetunionen]] fra dens dannelse i 1922, og til dens opløsning i 1991. I det meste af densden eksistens,tid var den økonomisk og politisk, den næstmest magtfulde republik i Sovjetunionen efter den [[Russiske SFSR|Russiske Socialistiske Føderative Sovjetrepublik]].
 
SelvomSelv om den Ukrainske SSR var en af de [[FN's medlemslande|stiftende medlemmer]] af [[Forenede Nationer]] (FN),<ref>[http://www.un.org/depts/dhl/unms/ukraine.shtml "Medlemsstaternes aktiviteter − Ukraine"]. ''[[Forenede Nationer]].'' Hentet 2014-04-18. {{En sprog}} og {{Fr sprog}}</ref> blev dens udenrigspolitik strengt kontrolleret fra [[Kreml (Moskva)|Kreml]]. Efter Sovjetunionens opløsning og ''[[perestrojka]]'', blev den Ukrainske SSR transformeret til den moderne [[nationalstat]] [[Ukraine]], selvomselv om Ukraines nye [[Ukraines forfatning|forfatning]] først blev ratificeret den [[28. juni]] [[1996]].
 
Gennem dens 72-årige historie, er republikkens grænser blevet ændret flere gange. Især den betydelige del, som i dag udgør [[Vestukraine|det vestlige Ukraine]], der blev [[Sovjetiske anneksion af etnisk ukrainske territorier (1939)|annekteret af sovjetiske styrker]] i 1939, samt tilføjelsen af det tidligere russiske [[Krim]] i 1954. I startenbegyndelsen tjentevar byen [[Kharkiv]] i det østlige Ukraine som republikkens hovedstad. Det blev ændret i 1934, hvor sædet for regeringen blev flyttet til [[Kijev]], der forblev hovedstad i [[Ukraine|det uafhængige Ukraine]].
 
Geografisk var den Ukrainske SSR beliggende i [[Østeuropa]] ud mod [[Sortehavet]]s nordlige kyst. Republikken grænsede op til tre andre sovjetrepublikker;: [[Moldoviske Socialistiske Sovjetrepublik|Moldova]], [[Hviderussiske socialistiske sovjetrepublik|Hviderusland]] og [[Russiske SFSR|Rusland]]. Mod vest grænsede den Ukrainske SSR op mod [[Tjekkoslovakiet]], der ligeledes var Sovjetunionens vestligste grænse. Ved [[Folketællingen i Sovjetunionen 1989|folketællingen i 1989]] havde republikken 51.706.746 indbyggere, men befolkningstallet er [[Ukraines demografi|faldet kraftigt]] efter Sovjetunionens opløsning.
 
== Navn ==
Efter den russiske [[zar]]s abdikation og starten på den proces, der skulle nedbryde det [[Russiske Kejserrige]], var det et udbredt ønske blandt etniske ukrainere at etablere en [[Ukrainsk Republik]]. Gennem perioden med borgerkrigborgerkrigen fra 1917-23, var der mange fraktioner, der hævdede sig selv som ledere af den nye republik,. alleAlle med tilhængere og modstandere. De to mest prominente af disse fraktioner var en regering i [[Kijev]] og en regering i [[Kharkiv]]. Førstnævnte dannede den [[Ukrainske Folkerepublik]] og sidstnævnte den [[Ukrainske Sovjetrepublik]], der begge hævdede [[suverænitet]] over samme territorium. Den førstnævnteførste blev internationalt anerkendt og støttet af [[Centralmagterne]] efter [[Freden ved Brest-Litovsk (Ukraine – Centralmagterne)|Freden ved Brest-Litovsk]], mens sidstnævnteden sidste udelukkende blev støttet af sovjet-russiske styrker;. Men mennaturligvis ikke af [[Den Hvide Hær]], som var den anden part i [[den Russiske Borgerkrig]]. Denne konflikt er senere blevet kendt som den [[Ukrainsk-Sovjetiske Krig]], der blev betegnet som en del af den igangværende borgerkrigborgerkrigen i Rusland. Kampen for national uafhængighed endte med, at den Ukrainske Folkerepublik blev annekteret ind iaf den Ukrainske Socialistiske Sovjetrepublik, efter det vestlige Ukraine blev indlemmet i den [[Anden Polske Republik]]. Derefter blev det nye og stabile Ukrainske SSR et af de grundlæggende medlemmer i Sovjetunionen.
 
DenneRegering regering afi den Ukrainske Sovjetiske Republik blev dannet den 24.-25. december 1917. I sinede officielle dokumenter benævner den bl.a. sig selv: "Republikken af Sovjetter af arbejder-, soldater- og bonderepræsentanter"<ref>Rumyantsev, Vyacheslav. "Revolution of 1917 in Russia". ''XRONOS: Worldwide History on the Internet'' (in Russian). Retrieved 16 April 2011.</ref> eller den [[Ukrainske Folkerepublik af Sovjetter]].<ref name=":0">"Ukrainian Soviet Socialist Republic". ''Guide to the history of the Communist Party and the Soviet Union in 1898'' (in Russian). Retrieved 16 April 2011.</ref> Imidlertid var republikken kun anerkendt af én anden ikke-anerkendt stat, den Russiske Sovjetiske Føderative Socialistrepublik. Men med underskrivningen af [[Brest-Litovsk-freden|Brest-Litovsk-traktaten]] var denne dog nedkæmpet i midt-1918 og efterfølgende opløst. Det sidste regeringsmøde fandt sted i byen [[Taganrog]]. I juli 1918 stiftede de tidligere medlemmer af den ukrainske regering [[Ukraines Kommunistiske Parti (Sovjetunionen)|Ukraines Kommunistiske Parti]] ved en stiftende generalforsamling i [[Moskva]].
 
Med [[Centralmagterne]]s nederlag i [[Første Verdenskrig]], genoptog det bolsjevistiske Rusland sine fjendtlige handlinger mod den [[Ukrainske Folkerepublik]], med en kamp for ukrainsk uafhængighed. ogDen organiserede endnu en sovjetisk regering i [[Kursk (by)|Kursk]] i Rusland. Ifølge den 3. Kongres for Sovjetter i Ukraine, der fandt sted den 6.-10. marts 1919, blev statens navn ændret til den Ukrainske Socialistiske Sovjetrepublik (fork. УСРР på ukrainsk).<ref name=":0" />
 
Efter ratificeringen af den [[Sovjetunionens forfatning af 1936|sovjetiske forfatning af 1936]], blev navnene på alle de sovjetiske republikker ændret, således "socialistiske" kom ind på plads nr. 2, mens "sovjetiske (eller "radianska" på ukrainsk)" kom ind på plads nr. 3. I overensstemmelse med dette,det blev der ekstraordinært den 5. december 1936 afviklet den 8. Kongres i Sovjetunionen, der ændrede navnet til "Ukrainske Socialistiske Sovjetrepublik". Det blev ratificeret af det 14. Ekstraordinære Sovjetkongres i Ukrainske SSR den 31. januar 1937.<ref name=":0" />
 
== Historie ==
Anonym bruger

Navigationsmenu