Magnus Gabriel De la Gardie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
sprogret
Linje 28: Linje 28:
[[Fil:Magnus Gabriel De la Gardie med makan Maria Eufrosyne, målning av Hendrik Münnichhoven från 1653.jpg|thumb|Magnus Gabriel De la Gardie med sin hustru Maria Eufrosyne, maleri af Hendrik Münnichhoven fra 1653]]
[[Fil:Magnus Gabriel De la Gardie med makan Maria Eufrosyne, målning av Hendrik Münnichhoven från 1653.jpg|thumb|Magnus Gabriel De la Gardie med sin hustru Maria Eufrosyne, maleri af Hendrik Münnichhoven fra 1653]]


'''Magnus Gabriel De la Gardie''' (født [[15. oktober]] [[1622]] i [[Reval]] (nuværende [[Tallinn]]), [[Estland]], død [[26. april]] [[1686]] på Venngarns slott nær [[Sigtuna]], [[Stockholms län]]) var en [[Sverige|svensk]] [[Greve (rang)|greve]], [[Rigsmarsk#Riksmarskalken i Sverige|riksmarskal]], [[drost]] og [[digter]]. Han var søn af [[Jakob De la Gardie]] og [[Ebba Brahe]]. Han blev begravet i [[Varnhems kloster]].
'''Magnus Gabriel De la Gardie''' (født [[15. oktober]] [[1622]] i [[Reval]] (nu i [[Tallinn]]) i [[Estland]], død [[26. april]] [[1686]] på Venngarns slott nær [[Sigtuna]] i [[Stockholms län]]) var en [[Sverige|svensk]] [[Greve (rang)|greve]], [[Rigsmarsk#Riksmarskalken i Sverige|rigsmarskal]], [[drost]] og [[digter]]. Han var søn af [[Jakob De la Gardie]] og [[Ebba Brahe]]. Han blev begravet i [[Varnhems kloster]].


Som en af [[Den svenske stormagtstid|rigets]] største jordejere støttede Magnus De la Gardie [[len]]ssystemet og stimulerede sandsynligvis ikke til større sparsommelighed. Hans franskvenlige udenrigspolitik og udfaldet af den [[Skånske krig]] medførte at, han mistede sin indflydelse.
Som en af [[Den svenske stormagtstid|rigets]] største jordejere støttede Magnus De la Gardie [[len]]ssystemet og udviste ikke til større sparsommelighed. Hans franskvenlige udenrigspolitik og udfaldet af den [[Skånske krig]] medførte, at han mistede sin indflydelse.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 27. apr. 2020, 15:51

Magnus Gabriel De la Gardie

Personlig information
Født 15. oktober 1622 Rediger på Wikidata
Tallinn, Estland Rediger på Wikidata
Død 26. april 1686 (63 år) Rediger på Wikidata
Venngarn Slot, Sverige Rediger på Wikidata
Gravsted Varnhems Kloster Rediger på Wikidata
Far Jakob De la Gardie Rediger på Wikidata
Mor Ebba Magnusdotter Brahe Rediger på Wikidata
Søskende Christina Catharina De la Gardie,
Axel Julius De la Gardie,
Maria Sofia De la Gardie,
Jacob Casimir De la Gardie,
Pontius Friedrich Graf de la Gardie Rediger på Wikidata
Ægtefælle Palatine Maria Eufrosyne av Zweibrücken Rediger på Wikidata
Børn Cathatina Charlotta Königsmarck,
Gustaf Adolf De la Gardie,
Magnus Gabriel De la Gardie Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Uppsala Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Grundejer, dommer, militærperson, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Uppsala Universitet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Magnus Gabriel De la Gardie med sin hustru Maria Eufrosyne, maleri af Hendrik Münnichhoven fra 1653

Magnus Gabriel De la Gardie (født 15. oktober 1622 i Reval (nu i Tallinn) i Estland, død 26. april 1686 på Venngarns slott nær Sigtuna i Stockholms län) var en svensk greve, rigsmarskal, drost og digter. Han var søn af Jakob De la Gardie og Ebba Brahe. Han blev begravet i Varnhems kloster.

Som en af rigets største jordejere støttede Magnus De la Gardie lenssystemet og udviste ikke til større sparsommelighed. Hans franskvenlige udenrigspolitik og udfaldet af den Skånske krig medførte, at han mistede sin indflydelse.

Eksterne henvisninger

Sveriges våbenskjoldSpire
Denne artikel om Sveriges historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie