Heretica: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Smårettelser
Har udvidet artiklen og prøvet at omstrukturere den. Der mangler lidt hyperlinks samt kilder, som jeg tilføjer i morgen.
Linje 1: Linje 1:
{{Kursiveret titel}}
{{Kursiveret titel}}
'''''Heretica''''' (af [[græsk (sprog)|græsk]] αἱρετικός (hairetikós), [[Kætteri|kættersk]]) var et litterært tidsskrift på [[Ole Wivel]]s forlag [[1948]]-[[1953|53]], grundlagt af Ole Wivel, [[Thorkild Bjørnvig]] og [[Bjørn Poulsen (forfatter)|Bjørn Poulsen]].
'''''Heretica''''' (af [[græsk (sprog)|græsk]] αἱρετικός (hairetikós), [[Kætteri|kættersk]]) var et litterært [[tidsskrift]] på [[Ole Wivel]]s forlag [[1948]]-[[1953|53]], grundlagt af [[Ole Wivel]], [[Thorkild Bjørnvig]] og [[Bjørn Poulsen (forfatter)|Bjørn Poulsen]]. Tidsskriftet var økonomisk støttet af [[Knud W. Jensen]].<ref>https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/heretica-1948-1953/</ref> Blandt bidragyderne var [[Karen Blixen]], [[Jørgen Gustava Brandt]], [[Vilhelm Grønbech]], [[Per Højholt]] og [[Ole Sarvig]] foruden redaktørerne og en lang række oversatte, udenlandske kunstnere og kritikere.


Kredsen om tidsskriftet ville skabe litterær debat og gøre op med de [[ideologi]]er og værdier, der prægede [[mellemkrigstiden]], og som den mente lå til grund for [[2. verdenskrig]]. Kredsen afviste, at alene demokrati og oplysning kunne være vejen ud af værdisammenbruddet, og foretrak de [[Eksistentialisme|eksistentielle]] problemer/spørgsmål. Ifølge ''Heretica''-kredsen var det især kunsten og [[poesi]]en, der kunne ændre samfundet. Det kom til udtryk i [[Paul la Cour]]s centrale ''[[Fragmenter af en dagbog]]''; de tre første kapitler blev trykt i ''Hereticas'' tre første hæfter.
Kredsen om tidsskriftet ville skabe litterær debat og gøre op med de [[ideologi]]er og værdier, der havde præget [[mellemkrigstiden]], og som den mente lå til grund for blandt andet [[2. verdenskrig]]. Opfattelsen var dog, at der var dog tale om en grundlæggende kulturkrise, med udgangspunkt i renæssancen, hvor blandt andet rationalisme og humanisme havde sit moderne udspring. Kulturen var styret af teknik, videnskab og fornuftstænkning. Der var derfor brug for nye måder at forstå menneskets på, ikke som et socialt, psykologisk eller poltisk væsen, men derimod med udgangspunktet i det etiske og personlige, og der kan derfor spores en indflydelse fra bl.a. [[Søren Kierkegaard|Kierkegaard]]. Ifølge ''Heretica''-kredsen var det især kunsten og [[poesi]]en, der kunne ændre samfundet. Det kom til udtryk i [[Paul la Cour]]s centrale ''[[Fragmenter af en dagbog]]''; hvor de tre første kapitler blev trykt i ''Hereticas'' tre første hæfter.

[[Idéhistorie|Idehistorisk]] var ''Heretica'' præget af [[Teologi|teolog]] [[Hal Koch]] og religionshistoriker [[Vilhelm Grønbech]]. Mere direkte øvede [[Litteraturhistorie|litteraturhistoriker]] [[Jens Kruuse]] indflydelse på Bjørn Poulsen og Thorkild Bjørnvig, som deres underviser på [[Aarhus Universitet]]

== Årgangene ==
''Heretica'' redigeredes på skift af to [[Redaktør|redaktører]], hver i to år.


''Heretica'' redigeredes på skift af to personer i to år hver:
* 1948-49: [[Thorkild Bjørnvig]] og [[Bjørn Poulsen (forfatter)|Bjørn Poulsen]].
* 1948-49: [[Thorkild Bjørnvig]] og [[Bjørn Poulsen (forfatter)|Bjørn Poulsen]].
* 1950-51: [[Martin A. Hansen]] og [[Ole Wivel]].
* 1950-51: [[Martin A. Hansen]] og [[Ole Wivel]].
* 1951-53: [[Frank Jæger]] og [[Tage Skou-Hansen]].
* 1951-53: [[Frank Jæger]] og [[Tage Skou-Hansen]].
Blandt bidragyderne var [[Karen Blixen]], [[Jørgen Gustava Brandt]], [[Vilhelm Grønbech]], [[Per Højholt]] og [[Ole Sarvig]] foruden redaktørerne og en lang række oversatte udenlandske kunstnere og kritikere.


== Tidsskriftet Dialog ==
To år efter ''Hereticas'' begyndelse blev dets grundlæggende idéer modsagt i det åbenlyst rationalistisk- og marxistisk-orienterede tidsskrift ''[[Dialog: Dansk tidsskrift for Kultur|Dialog]]'', der blev udgivet af [[Danmarks Kommunistiske Parti|DKP]]'s forlag [[Forlaget Tiden|Tiden]]. Blandt grundlæggerne af ''Dialog'' var [[Erik Knudsen]], der i begyndelsen havde været med i ''Heretica''.
To år efter ''Hereticas'' begyndelse, i 1950, tidsskriftet ''[[Dialog: Dansk tidsskrift for Kultur|Dialog]]'' dagens lys. Det åbenlyst rationalistisk- og marxistisk-orienterede tidsskrift opponerede mod Hereticas grundlæggende idéer. ''Dialog'' var udgivet af [[Danmarks Kommunistiske Parti|DKP]]'s forlag [[Forlaget Tiden|Tiden]]. Blandt grundlæggerne af ''Dialog'' var [[Erik Knudsen]], der i begyndelsen havde været med i ''Heretica''.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==
* [https://litteratursiden.dk/artikler/heretica-kulturkrise-og-poetisk-frelse Om Heretica, kulturkrise og poetisk frelse] på Litteratursiden.dk
* [https://litteratursiden.dk/artikler/heretica-kulturkrise-og-poetisk-frelse Om Heretica, kulturkrise og poetisk frelse] på Litteratursiden.dk
* Lasse Horne Kjældgaard: [http://denstoredanske.dk/Dansk_litteraturs_historie/Dansk_litteraturs_historie_4/Kulturkrise_og_k%C3%A6tteri/Heretica_1948-1953 "Heretica 1948-1953", Dansk litteraturs historie].
* Lasse Horne Kjældgaard: [http://denstoredanske.dk/Dansk_litteraturs_historie/Dansk_litteraturs_historie_4/Kulturkrise_og_k%C3%A6tteri/Heretica_1948-1953 "Heretica 1948-1953", Dansk litteraturs historie].
*Lotte Thyrring Andersen: [https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/heretica-1948-1953/ "Heretica, 1948-53", Aarhus Universitet.]


[[Kategori:Tidsskrifter om litteratur]]
[[Kategori:Tidsskrifter om litteratur]]

Versionen fra 1. maj 2020, 21:43

Heretica (af græsk αἱρετικός (hairetikós), kættersk) var et litterært tidsskriftOle Wivels forlag 1948-53, grundlagt af Ole Wivel, Thorkild Bjørnvig og Bjørn Poulsen. Tidsskriftet var økonomisk støttet af Knud W. Jensen.[1] Blandt bidragyderne var Karen Blixen, Jørgen Gustava Brandt, Vilhelm Grønbech, Per Højholt og Ole Sarvig foruden redaktørerne og en lang række oversatte, udenlandske kunstnere og kritikere.

Kredsen om tidsskriftet ville skabe litterær debat og gøre op med de ideologier og værdier, der havde præget mellemkrigstiden, og som den mente lå til grund for blandt andet 2. verdenskrig. Opfattelsen var dog, at der var dog tale om en grundlæggende kulturkrise, med udgangspunkt i renæssancen, hvor blandt andet rationalisme og humanisme havde sit moderne udspring. Kulturen var styret af teknik, videnskab og fornuftstænkning. Der var derfor brug for nye måder at forstå menneskets på, ikke som et socialt, psykologisk eller poltisk væsen, men derimod med udgangspunktet i det etiske og personlige, og der kan derfor spores en indflydelse fra bl.a. Kierkegaard. Ifølge Heretica-kredsen var det især kunsten og poesien, der kunne ændre samfundet. Det kom til udtryk i Paul la Cours centrale Fragmenter af en dagbog; hvor de tre første kapitler blev trykt i Hereticas tre første hæfter.

Idehistorisk var Heretica præget af teolog Hal Koch og religionshistoriker Vilhelm Grønbech. Mere direkte øvede litteraturhistoriker Jens Kruuse indflydelse på Bjørn Poulsen og Thorkild Bjørnvig, som deres underviser på Aarhus Universitet

Årgangene

Heretica redigeredes på skift af to redaktører, hver i to år.

Tidsskriftet Dialog

To år efter Hereticas begyndelse, i 1950, så tidsskriftet Dialog dagens lys. Det åbenlyst rationalistisk- og marxistisk-orienterede tidsskrift opponerede mod Hereticas grundlæggende idéer. Dialog var udgivet af DKP's forlag Tiden. Blandt grundlæggerne af Dialog var Erik Knudsen, der i begyndelsen havde været med i Heretica.

Eksterne henvisninger

  1. ^ https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/heretica-1948-1953/