Luftrør: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
m kommaret
Tag: 2017-kilderedigering
Linje 23: Linje 23:
| DorlandsID =
| DorlandsID =
}}
}}
'''Luftrøret''' (Latin: '''Trachea'''), er et [[bindevæv]]srør der forbinder [[svælg]]et og [[strubehoved]]et med [[lunge]]rne, og giver dermed mulighed for passage af [[luft]], og er derfor til stede i stort set alle dyr med lunger. Luftrøret er en forlængelse fra strubehovedet og fordeler sig i to [[primære bronchus|primære brochi]]. I toppen af luftrøret binder [[Cartilago cricoidea]] det fast til strubehovedet. Det er den eneste hele ring, de andre er ikke komplette ringe af forstærket brusk. [[Musculus trachealis]] forbinder ender af ringene og disse er forbundet vertikalt af ringe af fibrøst [[bindevæv]] - [[ringformede ledbånd i luftrøret]]. [[Strubelåget]] lukker åbningen på strubehovedet når der synkes.
'''Luftrøret''' (Latin: '''Trachea''') er et [[bindevæv]]srør der forbinder [[svælg]]et og [[strubehoved]]et med [[lunge]]rne, og giver dermed mulighed for passage af [[luft]], og er derfor til stede i stort set alle dyr med lunger. Luftrøret er en forlængelse fra strubehovedet og fordeler sig i to [[primære bronchus|primære brochi]]. I toppen af luftrøret binder [[Cartilago cricoidea]] det fast til strubehovedet. Det er den eneste hele ring, de andre er ikke komplette ringe af forstærket brusk. [[Musculus trachealis]] forbinder ender af ringene og disse er forbundet vertikalt af ringe af fibrøst [[bindevæv]] - [[ringformede ledbånd i luftrøret]]. [[Strubelåget]] lukker åbningen på strubehovedet når der synkes.


== Referencer ==
== Referencer ==

Versionen fra 11. maj 2020, 12:03

Luftrør
Detaljer
Arterie tracheale forgreninger af den inferiore thyroide arterie
Vene brachiocephaliske vene, azygosvene accessory hemiazygos vein
Identifikatorer
Latin Trachea
MeSH A04.889
TA A06.3.01.001
FMA 7394
Anatomisk terminologi

Luftrøret (Latin: Trachea) er et bindevævsrør der forbinder svælget og strubehovedet med lungerne, og giver dermed mulighed for passage af luft, og er derfor til stede i stort set alle dyr med lunger. Luftrøret er en forlængelse fra strubehovedet og fordeler sig i to primære brochi. I toppen af luftrøret binder Cartilago cricoidea det fast til strubehovedet. Det er den eneste hele ring, de andre er ikke komplette ringe af forstærket brusk. Musculus trachealis forbinder ender af ringene og disse er forbundet vertikalt af ringe af fibrøst bindevæv - ringformede ledbånd i luftrøret. Strubelåget lukker åbningen på strubehovedet når der synkes.

Referencer

AnatomiSpire
Denne artikel om anatomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.