Mellemrum: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved AdamTjørnebjerg, fjerner ændringer fra 62.44.135.162 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Tilføjet betegnelsen "hårdt mellemrum". Desuden efterlyst kilder, også til den netop tilføjede påstand.
Linje 1: Linje 1:
{{tegn}}
{{Kilder}}{{tegn}}


Et '''mellemrum''' er et blanktegn – egentlig et tegnfravær, som alene ses som pladsen mellem andre, mere betydningsfulde tegn. På dansk, som på de fleste andre sprog, bruges mellemrummet til at markere et ords afslutning og et nyt ords begyndelse. Derudover sættes det efter, men ikke før, tegn som [[komma]] og [[semikolon]].
Et '''mellemrum''' er et blanktegn – egentlig et tegnfravær, som alene ses som pladsen mellem andre, mere betydningsfulde tegn. På dansk, som på de fleste andre sprog, bruges mellemrummet til at markere et ords afslutning og et nyt ords begyndelse. Derudover sættes det efter, men ikke før, tegn som [[komma]] og [[semikolon]].


I det digitale miljø findes mellemrum-tegnet i [[unicode]]positionen U+0020 ("SPACE"). En digital variant, der markerer at der ikke ønskes linjeombrydning, findes i unicodepositionen U+00A0 ("NO-BREAK SPACE") og kan bruges i [[HTML]] som     eller  .
I det digitale miljø findes mellemrumstegnet i [[unicode]]positionen U+0020 ("SPACE"). En digital variant, normalt kaldet '''hårdt mellemrum''',{{Kilde mangler}} der markerer at der ikke ønskes linjeombrydning, findes i unicodepositionen U+00A0 ("NO-BREAK SPACE") og kan bruges i [[HTML]] som     eller  .


Mellemrummets størrelse er afhængig af hvilken [[skrifttype]], teksten er sat med. Som udgangspunkt har man valgt, at et mellemrum er det lille i's breddeværdi, men er der tale om tekst udelukkende med [[majuskel|majuskler]], så bruger man det store I's breddeværdi.
Mellemrummets størrelse er afhængig af hvilken [[skrifttype]], teksten er sat med. Som udgangspunkt har man valgt, at et mellemrum er det lille i's breddeværdi, men er der tale om tekst udelukkende med [[majuskel|majuskler]], så bruger man det store I's breddeværdi.{{Kilde mangler}}


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 16. maj 2020, 20:31

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Tegnsætning

apostrof ( ' ) ( )
bindestreg ( - ) ( )
citationstegn ( ‘ ’ ) ( “ ” ) m.fl.
kolon ( : )
komma ( , )
mellemrum (   )
parenteser ( ( ) ) ( [ ] ) ( { } ) ( 〈 〉 )
punktum ( . )
semikolon ( ; )
skråstreg ( / )
spørgsmålstegn ( ? )
tankestreg ( ) ( ) ( ) ( )
udeladelsesprikker ( ) ( ... )
udråbstegn ( ! )

Andre typografiske tegn

asterisk ( * )
bundstreg ( _ )
obelisk ( † ‡ )
gradtegn ( ° )
lighedstegn ( = )
lodret streg ( | )
mindre end-tegn ( < )
nummertegn ( # )
og-tegn ( & )
omvendt skråstreg ( \ )
primtegn ( )
punkt ( med mere )
snabel-a ( @ )
større end-tegn ( > )
tilde ( ~ )

Andre specialtegn

afsnitstegn ( )
cirkumfleks ( ^ )
copyrightmærket ( © )
dollartegn ( $ )
eurosymbol ( )
forklaringstegn ( ɔ: )
generisk valutategn ( ¤ )
paragraftegn ( § )
procenttegn ( % )
pundtegn ( £ )
varemærke ( ® ) ()

Et mellemrum er et blanktegn – egentlig et tegnfravær, som alene ses som pladsen mellem andre, mere betydningsfulde tegn. På dansk, som på de fleste andre sprog, bruges mellemrummet til at markere et ords afslutning og et nyt ords begyndelse. Derudover sættes det efter, men ikke før, tegn som komma og semikolon.

I det digitale miljø findes mellemrumstegnet i unicodepositionen U+0020 ("SPACE"). En digital variant, normalt kaldet hårdt mellemrum,[kilde mangler] der markerer at der ikke ønskes linjeombrydning, findes i unicodepositionen U+00A0 ("NO-BREAK SPACE") og kan bruges i HTML som &nbsp; &#xa0; eller &#160;.

Mellemrummets størrelse er afhængig af hvilken skrifttype, teksten er sat med. Som udgangspunkt har man valgt, at et mellemrum er det lille i's breddeværdi, men er der tale om tekst udelukkende med majuskler, så bruger man det store I's breddeværdi.[kilde mangler]

Se også

SprogSpire
Denne artikel om sprog er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.