Munkmarsk: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
600 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
lidt til
m (bot: indsæt coord wd)
(lidt til)
[[Fil:Sylt 06 MunkmHarb.jpg|thumb|Munkmarsk havn]]
'''Munkmarsk''' (tysk ''Munkmarsch'', nordfrisisk ''Munkmērsk'' eller ''Munkmäärsk'') er en landsby medbeliggende knapnord 90for indbyggere[[Kejtum]] på friserøenved [[Sild (ø)|Sild]]s østkyst i [[Nordfrisland]] i det nordvestlige [[Sydslesvig]]. LandsbyenAdministrativt erhører beliggendelandsbyen nordunder for[[Sild Kommune]] i [[Kreis Nordfriesland|Nordfrislands kreds]] i den [[Tyskland|tyske]] [[Tysklands delstater|delstat]] [[Slesvig-Holsten]]. I kirkelig henseende hører Munkmarsk under [[Kejtum Sogn]]. Sognet øens østligei kystden danske tid indtil 1864 i Landskabet Sild ([[Utlande]] og senere [[Tønder Amt]]).
 
Stednavnet dukker første gang op i skriftlige kilder i 1422. Munkmarsk har oprindelig kun været en enkelt gård nord for [[Sankt Severin Kirke (Kejtum)|Kejtum kirke]]. I 1600-tallet byggedes der ovenfor det nuværende havn yderligere en gård til. Området var i besiddelse af Ribe Kloster, dette forklarer også navnet Munkmarsk<ref>Wolfgang Laur: ''Historisches Ortsnamenlexikon von Schleswig-Holstein'', 2. oplag, Neumünster 1992, s. 476</ref>. Først efter tilsandingen af den forhenværende havn i [[Kejtum]], oprettedes der i 1859 en ny havn og tilhørende by på stedet. Munkmarsk udviklede sig i de følgende årtier til øens hovedhavn med færgetrafik til [[Højer]] Sluse. Turisterne kunne herfra køres videre til [[Vesterland]] med den 1888 nyoprettede øbane. Færgehaven og øbanen havde stor økonomisk betydningen, inden den nye [[Hindenburgdæmningen|Hindenburgdæmning]] gjorde de overflødig. Munkmarsk havn drives i dag som privat lystbådehavn. Færgehuset huser i dag et luksushotel. Nord for Munkmarks stræker sig den op til otte meter høje hvide klit hen imdo Brarup.
 
== Noter ==
{{Reflist}}
 
Stednavnet dukker første gang op i skriftlige kilder i 1422. Munkmarsk har oprindelig kun været en enkelt gård nord for Kejtum kirke. I 1600-tallet byggedes der ovenfor det nuværende havn yderligere en gård til. Området var i besiddelse af Ribe Kloster, dette forklarer også navnet Munkmarsk. Først efter tilsandingen af den forhenværende havn i Kejtum, oprettedes der i 1859 en ny havn og tilhørende by på stedet. Munkmarsk udviklede sig i de følgende årtier til øens hovedhavn med færgetrafik til [[Højer]] Sluse. Turisterne kunne herfra køres videre til [[Vesterland]] med den 1888 nyoprettede øbane. Færgehaven og øbanen havde stor økonomisk betydningen, inden den nye [[Hindenburgdæmningen|Hindenburgdæmning]] gjorde de overflødig. Munkmarsk havn drives i dag som privat lystbådehavn. Færgehuset huser i dag et luksushotel.
{{coord wd|type=city}}
 
Anonym bruger

Navigationsmenu