Spring til indhold

Eufemisme: Forskelle mellem versioner

50 bytes fjernet ,  for 2 år siden
m
Det er ikke en eufemisme der skrives her. Så jeg har fjernet eksemplet.
m (Jeg har tilføjet et eksempel fra en moderne social justice bevægelse.)
m (Det er ikke en eufemisme der skrives her. Så jeg har fjernet eksemplet.)
En '''eufemisme''' er et ord, der bruges som omskrivning for et andet, der er uønsket eller [[tabu]]-belagt. Årsagen kan være, at det oprindelige ord opfattes som ubehageligt eller [[vulgær]]t, eller at det opfattes som negativt eller nedsættende (et [[pejorativ]]).
 
Eksempler på eufemismer er: ''sove ind'' og "afgå ved døden" i stedet for ''at [[Død|dø]]'', ''[[adamskostume]]''/''[[evakostume]]'' i stedet for ''[[nøgenhed]]'', ''[[lønmodtager]]'' i stedet for ''[[arbejder]]'', ''sort'' og ''farvet'' i stedet for ''[[neger]]'' og ''[[samspilsramt]]'' i stedet for ''[[adfærdsvanskelig]]'' eller ''[[miljøskadet]]'', ''ældre'' i stedet for ''gammel'', ''familietragedie'' i stedet for ''drab på familiemedlemmer''.
 
Canadieren [[Steven Pinker]] har udviklet en teori, som han kalder ''eufemisme-trædemøllen''. Ifølge den vil de negative associationer, der er forbundet med et ord, altid efter en vis periode blive overført til eufemismen. Det fører til dannelsen af en ny eufemisme. Nye ord bidrager ikke til at løse problemer. Det kan højst tilsløre dem og måske endda forsinke en virkelig løsning.
1

redigering