Forskel mellem versioner af "Open source"

Spring til navigation Spring til søgning
21 bytes tilføjet ,  for 11 måneder siden
→‎Open source: Rettet grammatik
m (Fjerner utilgængelig fil)
(→‎Open source: Rettet grammatik)
Tags: Mobilredigering Redigering via mobilapp Redigering lavet i Android appen
| date = 24. november 2010
| url = https://www.computerworld.dk/art/112358/faelleskode-er-blevet-mainstream
}}</ref>) stammer fra slutningen af 1990'erne. Det er et forsøg på kommercielt at brande åben kildekode fra dele af [[fri software]]-bevægelsen. Open source (software) dækker over en række [[softwarelicens]]er, der giver brugeren af softwaren
 
* adgang til programmets [[kildekode]] (man skal have lov til at få det som [[programmør]]en skrev),
* lov til at studere og ændre programmets kildekode og lave en ny [[version]] af programmet og
* videregive programmet og/eller ens egen version af programmet.
 
[[Richard Stallman]] foretrækker begrebet fri software i stedet for open source, da han og [[GNU]]-projektet mener, at open source kun fokuserer på det praktiske aspekt og helt glemmer de etiske og moralske værdier, som fri software bygger på. For eksempel fremhæver Stallman, at fri software fremmer social solidaritet ved at dele ressourcerne og samarbejde,<ref>[http://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.html Why Open Source misses the point of Free Software]</ref> et standpunkt, han mener open source-lejren overser. Begrebet [[FOSS|Free and Open Source Software]] (FOSS) bliver brugt af både fri software- og open source-tilhængere, dækkende begge begreber.
 
[[Open Source Initiative]] (OSI) udarbejdede definitionerne for open source-software, og godkender også licenser jævnfør disse definitioner.
 
En af de første open source-licenser er [[GNU General Public License]] (GPL), der er fjorten år ældre end open source-begrebet. GPL er en licens som GNU-projektet lavede i forbindelse med fri software. [[Free Software Foundation]], som står for GNU-projektet, frabeder sig, at man kalder GPL en open source-licens (dog er den godkendt af OSI som sådan) og foretrækker copyleft fri software.
Anonym bruger

Navigationsmenu