Benzaldehyd: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Fjernede Kategori:Tilsætningsstoffer; Tilføjede Kategori:Aromaer ved hjælp af Hotcat
kilder tilføjet
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Benzaldehyde.png|thumb|Et benzaldehyd-[[molekyle]].]]
[[Fil:Benzaldehyde.png|thumb|Et benzaldehyd-[[molekyle]].]]
'''Benzaldehyd''' eller '''bittermandelolie''' (C<sub>6</sub>H<sub>5</sub>CHO) er en [[kemisk forbindelse]], der samtidig både er en [[aromatisk forbindelse]] samt et [[benzen]]eret [[aldehyd]] og et [[opløsningsmiddel]].
'''Benzaldehyd''' eller '''bittermandelolie''' (C<sub>6</sub>H<sub>5</sub>CHO) er en [[kemisk forbindelse]], der samtidig både er en [[aromatisk forbindelse]] samt et [[benzen]]eret [[aldehyd]]<ref>https://denstoredanske.lex.dk/benzaldehyd</ref> og et [[opløsningsmiddel]].


Ved stuetemperatur er benzaldehyd en farveløs [[væske]] med et [[kogepunkt]] på 179&nbsp;°C og er karakteriseret ved sin lugt af [[marcipan]], hvorfor den anvendes som aromastof i fødevareindustrien under navnet '''mandelessens'''. Den anvendes desuden ved fremstilling af [[farvestof]]fer, i [[parfume]]industrien og inden for [[organisk syntese]]. Benzaldehyd forekommer naturligt som en del af [[glycosid]]et [[amygdalin]], der forekommer i bitre [[mandel|mandler]], [[gylle]] og [[almindelig stinksvamp]], men fremstilles industrielt ved [[oxidation]] af [[toluen]]. Når benzaldehyd oxiderer bliver det til [[benzoesyre]].
Ved stuetemperatur er benzaldehyd en farveløs [[væske]] med et [[kogepunkt]] på 179&nbsp;°C og er karakteriseret ved sin lugt af [[marcipan]], hvorfor den anvendes som aromastof i fødevareindustrien under navnet '''mandelessens'''.<ref>https://www.kemifokus.dk/benzaldehyd-og-mandelessens/</ref> Den anvendes desuden ved fremstilling af [[farvestof]]fer, i [[parfume]]industrien og inden for [[organisk syntese]]. Benzaldehyd forekommer naturligt som en del af [[glycosid]]et [[amygdalin]], der forekommer i bitre [[mandel|mandler]], [[gylle]] og [[almindelig stinksvamp]],<ref>http://www.biosite.dk/leksikon/benzaldehyd.htm</ref> men fremstilles industrielt ved [[oxidation]] af [[toluen]]. Når benzaldehyd oxiderer bliver det til [[benzoesyre]].


Benzaldehyd kan virke lokalirriterende på [[hud]] og [[slimhinde]]r og i større mængder have en [[beruselse|berusende]] og [[bedøvelse|bedøvende]] virkning.
Benzaldehyd kan virke lokalirriterende på [[hud]] og [[slimhinde]]r og i større mængder have en [[beruselse|berusende]] og [[bedøvelse|bedøvende]] virkning.

Versionen fra 7. jun. 2020, 17:25

Et benzaldehyd-molekyle.

Benzaldehyd eller bittermandelolie (C6H5CHO) er en kemisk forbindelse, der samtidig både er en aromatisk forbindelse samt et benzeneret aldehyd[1] og et opløsningsmiddel.

Ved stuetemperatur er benzaldehyd en farveløs væske med et kogepunkt på 179 °C og er karakteriseret ved sin lugt af marcipan, hvorfor den anvendes som aromastof i fødevareindustrien under navnet mandelessens.[2] Den anvendes desuden ved fremstilling af farvestoffer, i parfumeindustrien og inden for organisk syntese. Benzaldehyd forekommer naturligt som en del af glycosidet amygdalin, der forekommer i bitre mandler, gylle og almindelig stinksvamp,[3] men fremstilles industrielt ved oxidation af toluen. Når benzaldehyd oxiderer bliver det til benzoesyre.

Benzaldehyd kan virke lokalirriterende på hud og slimhinder og i større mængder have en berusende og bedøvende virkning.

Se også

  1. ^ https://denstoredanske.lex.dk/benzaldehyd
  2. ^ https://www.kemifokus.dk/benzaldehyd-og-mandelessens/
  3. ^ http://www.biosite.dk/leksikon/benzaldehyd.htm