Forskel mellem versioner af "Søvn"

Spring til navigation Spring til søgning
52 bytes fjernet ,  for 1 år siden
Slettet en gentagelse.
(→‎Manglende søvn: ændret rækkefølge af bivikninger)
(Slettet en gentagelse.)
Der er to former for søvnkvalitet. Den ene er den subjektive del som er følelsen af være udhvilet og har haft en god nattesøvn.
 
En søvncyklus foregår over 5 stadier, som gentages ca. 4-5 gange i løbet af natten. Ved første stadie sover man meget let, og har let ved at vågne, og hvis man vågner i det her stadie, vil man tro, at man slet ikke har sovet. Herefter kommer man til næste stadie, som gør at man stadig sover let, men alligevel en smule tungere. I dette stadie vågner man sjældent spontant. Efter en halv time kommer man til tredje stadie, hvor man nu sover tungt. Her falder hjerneaktiviteten og hjertefrekvens. I det her stadie har man ingen drømme, og man er svær at vække op fra søvnen. Det er her, at kroppen genopbygger sig. I det næste stadie er det rem-søvnen. Det er her, at man drømmer og ens hjerne er lige så aktiv, som hvis man havde været vågen. Man husker ofte drømme man har lige haft, når man vågner. En cyklus tager 90-110 minutter. og så gentages den ca. 5 gange i løbet af natten.
 
Den objektive søvnkvalitet har man ved at måle de forskellige søvnstadier. Man ser især på hvor meget man befinder sig i dyb søvn og antallet af opvågninger i løbet af natten.
Anonym bruger

Navigationsmenu