Forskel mellem versioner af "Brændstof"

Spring til navigation Spring til søgning
223 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
billede
(billede)
Tag: 2017-kilderedigering
[[File:Match Ignition 02.jpg|thumb|Antændelse af en [[tændstik]]. Tændstikken er påført et letantændeligt stof, der er let at antænde og som videregiver energi til tændstikkens træ, der fungerer som brændstof]]
Et '''brændstof''' er en substans, som kan frigive [[energi]], når dets kemiske eller fysiske opbygning ændres. Glosen '''brændsel''' bruges i omtrent samme betydning. Stoffer som anvendes til fremdrivningsformål (f.eks. [[benzin]]), kaldes oftest brændstoffer, særligt når de findes på væske- eller gasform. Stoffer som anvendes til opvarmningsformål (f.eks. [[tørv]]), kaldes oftest brændsler, særligt når de findes på fast form. Sondringen mellem brændstoffer og brændsler opretholdes imidlertid ikke konsekvent, og i det følgende benyttes gloserne i flæng.
 
I snæver forstand er brændsler stoffer som frigiver energi i form af varme ved [[forbrænding]]. I bredere forstand inkluderer brændsler stoffer som frigiver energi ved kernereaktioner, herunder [[fission]] og [[fusion]]. I videste forstand kan brændstoffer også betegne stoffer som leverer energi til naturlige processer: I dyrenes og planternes [[celle (biologi)|celler]] forløber en [[enzym]]støttet forbrænding ved lav temperatur, der kaldes [[stofskifte]] eller [[metabolisme]], som leverer den energi der driver livsprocesserne. I stjernerne fusioneres [[hydrogen]] til [[helium]] under stor energiafgivelse.
128.495

redigeringer

Navigationsmenu