Johannes Vermeer: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
15 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m
(→‎Byen Delft: sprogret)
I [[1672]] blev Nederlandene ramt af et ''[[rampjaar]]'' – et ''annus horribilis'' med krig og ruin. [[Ludvig 14. af Frankrig|Ludvig af Frankrig]] invaderede de [[Forenede Nederlande]] sydfra ([[Den fransk-hollandske krig]]), og fra vest angreb en [[England|engelsk]] flåde og to tyske biskopper ([[Den tredje anglo-nederlandske krig]]) og forårsagede mere ødelæggelse. Mange indbyggere gik i [[panik]]; domhuse, skoler, butikker m.m. lukkede. Der gik adskillige år, før det begyndte at lysne. Maria Thins, der var forholdsvis velhavende og sandsynligvis i betragtelig grad havde understøttet familien økonomisk, led i den forbindelse et stort tab, da hendes ejendom i nærheden af [[Schoonhoven]] blev oversvømmet for at forhindre den franske hær i at krydse [[den hollandske vandlinje]]. Det betød manglende lejeindtægter.
 
[[Fil:BurialPossible burial place of Johannes Vermeer in Oude Kerk. Delft, Netherlands.jpg|thumb|Jan Vermeers gravsten.]]
I [[1674]] foretog Vermeer adskillige forretningsrejser på vegne af Maria Thins til [[Gouda (by)|Gouda]] og senere til [[Amsterdam]]. I Amsterdam snød han hende sandsynligvis, idet han lånte et større beløb ved uden hendes vidende at bruge hende som [[kaution]]ist. Vermeer havde store økonomiske problemer og døde kort efter – ifølge hans kone som følge af den dårlige økonomi. Den 15. december blev han begravet i den protestantiske [[Den gamle kirke i Delft|gamle kirke]]. Hans kone angav, at hans tidlige død skyldes de mange økonomiske bekymringer forårsaget af kunstmarkedets kollaps, som havde undergravet hans økonomi både som kunsthandler og som kunstmaler. Da hun nu stod tilbage med 11 uforsørgede børn og uden understøttelse, anmodede hun retten om at befri hende for Vermeers gæld. Til at bestyre boet udpegede rådhuset [[Anton van Leeuwenhoek]]. Opgørelsen viste, at huset havde otte værelser på første sal, fyldt med malerier, tegninger, tøj og møbler m.m. I ateliet var der to stole, to [[staffeli (udstyr)|staffelier]], tre [[palet]]ter, ti lærreder, et skrivebord, et egetræsbord og en mindre træskab med skuffer. Nitten af Vermeers malerier var testamenteret til hans kone Catharina og hendes mor. Hun solgte to af billederne til bageren [[Hendrick van Buyten]] for at betale en stor gæld (for brød eller lån).
 
180

redigeringer

Navigationsmenu